Naturens mærkelige svampe

Naturens mærkelige svampe
Bævresvampen Judas øre vokser kun på ældre hyldetræer langs kysterne.
DELUXE | ABONNENT | 19. NOV 2023 • 11:00
Af:
Tekst/foto: Søren P. Sillehoved
DELUXE | ABONNENT
19. NOV 2023 • 11:00

I november er svampesæsonen et overstået kapitel, selv om der stadig kan findes de fine velsmagende østershatte. Men overalt i naturen kan der hele vinteren stadig være svampe, de vokser bare på træerne eller nedfaldne visne grene. Mange af dem er kendte, selv om de ikke ligner svampe, andre ser mærkelige ud, men hører til den meget store svampeorden.

Nogle svampe er snyltere, der giver og modtager stoffer til træerne, andre nedbryder organisk materiale med deres enzymer. Kendte eksempler er vaskepulver, tandpasta og madvarer. Medicinal industrien bruger svampenes enzymer til udvikling af penicillin, gærsvampe bruges til bagning af brød. Eller øl, alkohol, pølser og skimmelsvampe bruges til Roquefort ost og andre.

Fra fyrsvampe til svovlstikker.

Tøndersvampen, der vokser på ældre bøge- og birketræer har store grå hovformede trælignende frugtlegemer. Den producer millioner af hvide sporer, men er også en rådsvamp, der angriber og dræber værten.

Få fuld adgang til Tidende.dk

Første måned 0 kr.
Herefter 109 kr./md.

Se andre abonnementer her
DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 29-11-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Onsdag eftermiddag-torsdag morgen: Igen et højt prisniveau i kogespidsen (kl. 17-21). Men der er relativt billige elpriser efter midnat, hvor vi kan anbefale, at man lader sin elbil, vasker sit tøj, tørretumbler og får vasket køkkengrejet. Opdateret kl. 13.01. Næste opdatering kl. 00.14.

Bornholms energi og forsyning