Museum sælger ud for at få råd til energiregninger

Museum sælger ud for at få råd til energiregninger
Her er nogle af de ting, man kan købe torsdag mellem klokken 14 og 17 ved Bornholms Legetøjs Museum i Rønne. Foto: Mikkel Dahlmann
NYHED | ABONNENT | 21. SEP 2022 • 21:18
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
21. SEP 2022 • 21:18

Prisen for el, vand og varme stiger eksplosivt i øjeblikket, og det rammer blandt andet Bornholms Legetøjs Museum. Derfor holder museet torsdag et loppemarked, hvor der bliver solgt ud af det legetøj, som det har i overskud.

Hvis man har lyst til at købe en Ninja Turtles, en Disney-figur eller en Transformers, så har man muligheden nu. Bornholms Legetøjs Museum holder nemlig et loppemarked torsdag mellem klokken 14-17, hvor der bliver solgt ud af de ting, som museet har i overskud.

– Når vi opkøber ting til museet, brænder vi nogle gange ind med ting, vi ikke kan bruge til noget. Så hvis der er nogle voksne, som synes det er sjovt at have noget fra deres barndom, så kan man komme og købe det, siger Mikkel Dahlmann, som er formand for Bornholms Legetøjs Museum.

Loppemarkedet bliver dog ikke kun holdt, så der kan blive luget ud i overskudslageret.

Museet ser med bekymring frem mod det nye år. Hidtil har museet betalt et mere eller mindre symbolsk beløb til udlejeren på alt i alt 2.500 kroner om måneden, men efter nytår skal museet i stedet betale de faktiske udgifter for el-, vand- og varme.

Og de udgifter ser lige nu ud til at stige eksplosivt.

– Ligesom alle andre ser vi ind i en vinter, hvor vi ser ud til at få flere udgifter. Så vi håber, folk vil komme til loppemarkedet og købe alt det, vi har på lager, som ikke bliver udstillet, så vi kan klare os igennem vinteren, siger formanden.

Skal nok overleve

Det er ikke en stor økonomi Bornholms Legetøjs Museum har, for museet er en forening, som drives af frivillige. Der opkræves derfor heller ikke entre. Indtægterne kommer i stedet fra medlemmernes kontingent og fra donationer fra primært turister, som besøger museet i sommerhalvåret. 

– Vi er en forening, hvor vi har kørt på, at medlemmer kunne udstille deres legetøj, eller hvad de ellers har samlet på, og hvis man så kunne støtte os med et lille beløb, var det fint. For det handler ikke om pengene, det handler om at have det sjovt og have den gode samtale om legetøj, siger Mikkel Dahlmann.

Der er tidligere også kommet sponsorkroner i kassen, men da alle pt. er presset af inflationen, forventer formanden ikke, at der kommer nye sponsorater lige foreløbigt. 

– Vi har penge til resten af året, og derefter ved jeg ikke, hvor vi skal finde pengene fra, så det ser lidt bekymrende ud, siger formanden, som selv tidligere har doneret nogle penge til legetøjsmuseet, når der manglede, men det kan han ikke længere gøre, da han pt. er arbejdsløs, og hans kone er røget ud af kontanthjælps- og dagpengesystemet.

Han håber derfor på, at loppemarkedet kan give lidt luft i økonomien. Ellers må museet spænde livremmen endnu mere ind.

– Vi skal nok overleve på en eller anden måde, men det handler om, hvor meget skind vi har på næsen til næste sommer, siger han.

HVOR DRØMMER VI OS HEN - ENERGIØEN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm som energiø. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere har bidraget med deres bud i dette tema. Send dine tanker til debat@tidende.dk.
Temaet afsluttes med en debatsalon i Elværket i Rønne tirsdag den 23. maj klokken 16.30.