Museet og Musikhuzet taler for en flytning af biblioteket

Museet og Musikhuzet taler for en flytning af biblioteket
Musikhuzets personale "håber, at biblioteket kommer med i projektet, da det vil være med til at sikre en øget aktivitet i huset med møder og foredrag, hvor vi henviser en del forespørgsler om udlejninger til biblioteket i dag." Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 3. DEC 2021 • 15:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
3. DEC 2021 • 15:30

Musikhuzets personale og Bornholms Museum stiller sig positivt over for en flytning af Rønne Bibliotek til Dams Gård.


Har man nærlæst debatsiderne i Tidende i årets løb, kan man nemt have fået en anden opfattelse, men en gennemgang af svarene, som kommunen har modtaget med ideer og ønsker for et fremtidigt kulturhus, viser, at der faktisk findes fortalere for at flytte Rønne Bibliotek til Dams Gård.

I oktober og november gennemførte kommunens byudviklere flere rundvisninger, hvor deltagerne blev opfordret til at indsende skriftlige svar om Byens Hus-projektet i Dams Gård, og det har 16 privatpersoner og foreninger/grupper gjort.

Musikhuzets personale "håber, at biblioteket kommer med i projektet, da det vil være med til at sikre en øget aktivitet i huset med møder og foredrag, hvor vi henviser en del forespørgsler om udlejninger til biblioteket i dag." Det skriver Erik Lindblad på vegne af personalet, der ser en mulighed for at tiltrække nye brugergrupper til et bibliotek, der har en mere central beliggenhed.

"Unge vil begynde at bruge biblioteket, hvis det bliver en del af Byens Hus. Langt flere turister vil få øjnene op for biblioteket og deres aktiviteter. Borgere ude på øen. der kommer med bus, har nemmere ved at køre tæt på med bus. Mange andre steder i landet har der været bekymringer om flytning af det lokale bibliotek, som forsvandt i takt med, at projekterne stod færdige og blev taget i brug".

Musikhuzets personale finder det desuden "uhensigtsmæssigt at have to 'kulturhuse' (Dams Gård og biblioteket), som konkurrerer om de samme brugere og de samme BRK-bygningsvedligeholdelse/-renovationspenge", og derfor foreslås det at "bruge/samle pengene på et nyt projekt med nye opdaterede og indbydende rammer".

"Biblioteket har ingen café og trænger til en gennemgribende (og formentlig dyr) renovering," skriver Musikhuzets personale, som foreslår at holde fast i de eksisterende mødelokaler for foreninger i biblioteksbygningen på Pingels Allé på grund af den store efterspørgsel efter lokaler.

Demokratiske mødesteder

Også Bornholms Museums direktør, Jacob Bjerring-Hansen, peger i sit svar på, at der mangler mødesteder, særligt opvarmede lokaler i vinterhalvåret. Han opfordrer til, at en flytning af biblioteket bør overvejes.

"Overalt i landet har bibliotekerne fået en central plads i udviklingen af åbne demokratiske mødesteder, som spiller positivt sammen med bylivet omkring disse. Når jeg betragter biblioteket, vi har i dag, ser jeg kun i begrænset omfang, at dette potentiale er udnyttet. Jeg synes ikke biblioteksbygningen fremstår inspirerende, åben eller lægger op til ophold. Og slet ikke for børn og unge," står der i svaret fra museumsdirektøren, der skitserer en opsplitning af biblioteket som en mulighed:

"Det ville være rigtigt godt at se en vision for et nyt bibliotek i nye rammer og fremlægge denne - inkl. en løsning for parkering for gangbesværede – for den brugergruppe, som har stillet sig skeptisk på forhånd. Hvis der fortsat er stor modstand, så kunne man givetvis udvikle et fantastisk bibliotek for børn og unge i Dams Gård, uden at dette var i strid med denne brugergruppes ønsker," skriver museumsdirektøren.

Hvad med ikke-brugerne?

Han pointerer, at fremtidens potentielle biblioteksgæster ikke har en særligt tydelig stemme i debatten, som domineres af en gruppe kritiske brugere af biblioteker.

"Jeg kan forstå, at en stor brugergruppe har det anderledes, og det skal respekteres, men samtidig må man vel rimeligvis spørge: hvem varetager alle ikke-brugernes interesse?", spørger Jacob Bjerring Hansen, der på vegne af Bornholms Museum giver kommunen dette råd:

"Vi anbefaler, at man kigger nærmere på den rolle, biblioteker har spillet andre steder i landet i lignende projekter. Og at man i denne proces lytter til brugere, såvel som at man har visioner for ikke-brugerne".

En af disse potentielle yngre brugere af et nyt kulturhus, Camilla Stender Christoffersen, har givet sin mening til kende:

"Jeg er selv opvokset i Rønne og er flyttet tilbage efter 10 år, men finder det trist at se, at bymidten ikke har udviklet sig," skriver hun.

Tilbageflytteren peger på, at "en mere levende stemning i Rønne bymidte er noget, som jeg og flere unge savner".

"Jeg synes især, at ideen om et rum for fællesspisning er en fin tanke, både i forhold til at omfavne en stigende ensomhedsproblematik, men ligeledes en mulighed for at tilflyttere og andre mennesker med lysten til at være sociale, har et rum for dette. Dertil er ideen om at skabe et fællesskab, muligvis med bøger og et kreativt rum super relevant. Jeg forestiller mig, at studerende eller folk der arbejder hjemmefra, får mulighed for et hyggeligt område, hvor man kan fordybe sig, men samtidigt fornemme livet omkring sig," skriver Camilla Stender Christoffersen.

 

 

Forslag om at overdække gårdareal med glas

Grønne Rønne og Rønne Byforening håber på et kulturhus i Dams Gård, men har ikke helt samme holdning om flytningen af biblioteket.


Rønne Byforening (RB) slutter sig ikke til koret af kritikere af det tredje scenarie, der omfatter en flytning af biblioteket.

"Der har været tanker om en flytning af hele eller dele af biblioteket til Dams Gård, ligesom der er tanker om af flytte ungdomsskolen ind i Dams Gård. RB har ingen fasttømrede holdninger med for og imod til disse projekter og disse tiltag, men er lydhøre for argumenter, som kan betyde, at der skabes mere liv på Store Torv," skriver byforeningens nye formand Tom Jensen.

Dog er Rønne Byforning "betænkelige ved et større byggeri i haven ved Dams Gård", fremgår det af svaret. Opførelsen af en ny bygning i haven er en mulighed, som kan komme på tale, hvis der skal findes kvadratmetre til biblioteket i et kulturhus, som også skal huse Kulturskolen og foreninger.

"Det giver skygge, og plads for udendørs koncerter begrænses, ligesom RB vil være bekymrede for de trafikale problemer, som vil opstå med en øget brug af det store hus. Man kunne måske lade udføre et større rum under terræn. Dette rum kunne bruges til øvelokaler mv. for kulturskolen," skriver Rønne Byforening om nybyggeriet.

Forhåbningen hos byforeningen er, at kulturhuset kan "blive et unikt samlingssted, som kan tiltrække mennesker til kulturelle tilbud til bymidten". Formanden skriver, at Rønne Byforening vil støtte tiltag, der "vil medføre en udvikling af Dams Gård til et Kulturtilbud til alle uanset alder", og "en arkitektkonkurrence, som vil tydeliggøre, hvilke muligheder der er i Dams Gård med de bygninger, som allerede findes".

Et andet trækplaster

Den anden forening i Rønne, der beskæftiger sig med udvikling af byen, Grønne Rønne, erklærer sig som "modstander af en flytning af Bornholms Bibliotek som et trækplaster for Dams Gård."

I svaret, som Ebbe Birch har indsendt, peger Grønne Rønne på, at der findes "andre og mere unikke muligheder for at tiltrække sig opmærksomhed fra både publikum og fra en finansieringspartner som Realdania". Et vigtigt argument for at flytte biblioteket er, at rådgiverne vurderer, at det vil øge sandsynligheden for, at fonde som Realdania, der allerede er involveret i byudviklingsarbejdet, vil støtte projektet med tocifrede millionbeløb.

Grønne Rønne fremlægger i svaret et alternativt bud på "et fælles fyrtårn", der kan appellere til fondene – i form af en overdækning af gårdområdet mellem bygningerne.

"Udformet som et atriumhus på højde med de omkringliggende bygninger i området mellem Dams Gård og Kulturskolen – en overdækning af et stort gårdareal på cirka 300 kvadratmeter. Materialerne er glas og træ. Energiforsyning med solfangere på taget. Væksthuset skal være indgangsporten til alle kulturaktiviteter og man vil træde ind i et lyst og venligt miljø, med store vinduespartier og meterhøje planter. Rummet vil være inddelt i flere sektioner med nedhængte bannere for café, for kunst og for generel information med udlån af aviser og tidsskrifter. Centralt i rummet en bemandet “serviceØ” med information og billetsalg for bl.a Musikhuset betjent af frivilligt personale," skriver Grønne Rønne.

Overvejelser om salg

I svarene fra inddragelsesprocessen modsætter Ældrerådet og flere privatpersoner sig en flytning af biblioteket, heriblandt Suzanne Ringsted. Hun går ind for scenario 2 om et kultur- og foreningshus, der også skal huse en café drevet af frivillige, og mener ligesom flere andre, at projektet ikke skal droppes helt, som flere politikere foreslog under valgkampen.

"Selvfølgelig skal Dams Gård ikke sælges (som mange partier nu peger på, jf. Bornholms Tidendes valgsider). Det vil være totalt spild af det grundige arbejde, Urland har lavet, og af det engagement mange, mange borgere har lagt i diverse møder om projektet."

 


Rundvisninger og møder

Kommunens byudviklere har i oktober og november gennemført rundvisninger på Dams Gård og dialogmøder med disse grupper:

Tre grupper af borgere

Grønne Rønne

Rønne Byforening

Medarbejdere fra de involverede kulturinstutioner (biblioteket, Kulturskolen og Musikhuzet)

Ældrerådet

Ældresagen

Engageret Ungdom

Et møde med Handicaprådet var planlagt, men blev aflyst på grund af sygdom