Millioner fra fond sikrer nyindretning af Oluf Høst Museet

Millioner fra fond sikrer nyindretning af Oluf Høst Museet
Oluf Høst Museet i Gudhjem skal istandsættes og nyindrettes for 13 millioner kroner. Arkivfoto: Berit Hvassum
MUSEUM | GUDHJEM | 30. JUN 2021 • 10:47
Henrik Nielsen
Journalist
MUSEUM | GUDHJEM
30. JUN 2021 • 10:47

En bevilling på fem millioner kroner betyder, at Oluf Høst Museet i Gudhjem kun er et par millioner kroner fra at kunne begynde istandsættelse og nyindretning til i alt 13 millioner kroner. Den store donation kommer fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

Oluf Høst Museet er indrettet i det hjem, som maleren og hans hustru Hedvig selv tegnede, byggede og indrettede i slutningen af 1920'erne. Oluf Høst købte desuden et granitbrud, der løber som en sprækkedal op gennem klipperne bag huset, og der indrettede han atelier og anlagde en klippehave, som netop er blevet genskabt.

Takket være fondsbevillingen bliver museet tilgængeligt for alle. Det sker via en niveaufri adgang til husets kælderetage, som i dag er uudnyttet, og som fremover skal rumme en række publikumsfaciliteter, der i dag befinder sig i husets stueetage. Bevillingen sikrer desuden bedre klima, lys og sikkerhed for museets samling af Oluf Høsts værker.

Husets historie

Museets fremtidssikring sker desuden med bevillinger på tre millioner kroner fra Augustinus Fonden, to millioner kroner fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt 500.000 kroner fra Knud Højgaards Fond.

– Vi er fondene megen tak skyldig, fordi vi nu både kan nyindrette og skabe tidssvarende faciliteter for publikum, men også bliver i stand til at føre flere af rummene tilbage til deres oprindelighed. Det er målet at sætte i stand med respekt for husets sjæl, og det har vi nu lykkeligvis midler til, siger bestyrelsesformand Lars Nørby Johansen i pressemeddelelsen.

Oluf Høsts liv i Gudhjem og hans værker er nærmest uadskillelige, og derfor har det været afgørende for restaureringsarkitekt Jørgen Overbyes Tegnestue at tage vare på husets historie og autenticitet ved at sikre sammenhængen mellem malerens værker og hjem.

– Vi kan med bevillingerne give nyt liv til Bornholms kunstneriske arv og genskabe et unikt miljø midt i Gudhjem, som var Oluf Høsts et og alt, siger Lars Nørby Johansen.