Museum rydder op og smider ud – gør klar til millioninvestering

Museum rydder op og smider ud – gør klar til millioninvestering
Flyttebiler har hentet malerier og andre genstande fra Oluf Høst Museet i Gudhjem, som er ved at gøre klar til en altomfattende istandsættelse og nyindretning. Ifølge direktør Martin R. W. Brandt kommer der snart stillads og toiletvogn op, så det bliver tydeligt for hele byen, at museet er en byggeplads. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | GUDHJEM | ABONNENT | 1. NOV 2021 • 10:50
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | GUDHJEM | ABONNENT
1. NOV 2021 • 10:50

Oluf Høst Museet er i gang med at tømme huset i Gudhjem, så håndværkere kan istandsætte og nyindrette for i alt 13 millioner kroner.

I den seneste uge har der holdt flyttebiler på Nørresand i Gudhjem. Ikke fordi der flytter nye mennesker til byen, men fordi Oluf Høst Museet er ved at gøre klar til en omsiggribende istandsættelse. Malerier, antikviteter og andre værdifulde genstande er kørt til sikker opbevaring, andet er sendt til reparation, og så er der en hel del, der er blevet smidt ud.

For fire måneder siden fortalte museet i en pressemeddelelse, at Oluf og Hedvig Høsts tidligere hjem skal istandsættes og nyindrettes for i alt 13 millioner kroner. Det er den opgave, der er taget hul på. Lørdag i efterårsferien var sidste åbningsdag, og mandagen efter gik museet i gang.

– Hele huset skal tømmes, for der skal ordnes hus fra kælder til kvist.

– Der er en masse, der er oppe i luften endnu, men det, der ikke er oppe i luften, er, at der var en masse, der skulle smides ud, siger museumsdirektør Martin R. W. Brandt til Tidende.

Malerier til museum

For museet og dets direktør er det en logistikopgave på den måde, at forskellige flyttefirmaer er involveret, museets ting skal forskellige steder hen, der skal holdes møder med håndværkere, og det hele skal gerne være overstået inden næste sæson.

– Der var rigtig meget her i huset, som bare skulle ud. Ting, som man har sat til side, og som man ikke har taget stilling til, siger Martin R. W. Brandt.

I forbindelse med oprydningen har museet opdaget, at der var gået orm i nogle ting, der ikke skulle gå orm i. Andre ting har fået fugt.

– Noget af det skal bevares, lyder det fra museumsdirektøren, som alt i alt synes, det er en god oprydning, der er sat gang i.

Forskellige flyttefirmaer har løst forskellige opgaver, blandt andet efter hvor museets ting skal hen.

– Malerierne ryger til Bornholms Kunstmuseum, hvor de skal udstilles. De har noget i ærmet. Der skal laves en sjov ting deroppe, og så får vi dem ud af huset, siger Martin R. W. Brandt.

Nogle af husets fine antikviteter er blevet sendt til opmagasinering hos firmaer, der specialiserer sig i det.

– Det er ved at være et tomt hus, siger direktøren.

Påske er næppe realistisk

For tiden er der prisstigninger på byggematerialer og andet, som Oluf Høst Museet har brug for i forbindelse med den forestående istandsættelse og nyindretning. Det har også sat sit præg på opgaven, forklarer Martin R. W. Brandt.

– I de her tider, hvor byggematerialer og sådan nogle ting stiger voldsomt, skal man reagere forholdsvis hurtigt, når man får et tilsagn om penge, for ellers når de kun at blive mindre værd.

Selvom, eller måske fordi, det hele går så stærkt, er der stadig nogle møder, der skal holdes, før tidsplanen er helt på plads. De første opmålinger til byggearbejdet er i gang, og Martin R. W. Brandt forventer, at arbejdet rigtig går i gang indenfor et par uger.

– Det er, for at vi kan være klar til næste sæson. Vi skal gerne kunne åbne sent forår. Det bliver nok ikke til påske, som det ser ud nu, det vil ikke være realistisk, men vi vil meget gerne have sæsonen med af økonomiske grunde, siger han.