Megaprojekt i Allinge forsinket

Megaprojekt i Allinge forsinket
Sonja Ferlov Mancobas skulptur Den lille nænsomme. Foto: Bornholms Kunstmuseum
NYHED | ABONNENT | 10. NOV 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
10. NOV 2022 • 05:30

Fonden bag en kommende udstillingspavillon i Allinge er stødt på uforudsete udgifter. Direktøren på Bornholms Kunstmuseum er optimistisk.


I februar 2021 offentliggjorde Estate Ferlov Mancoba beslutningen om at opføre en pavillon tegnet af den verdenskendte japanske arkitekt Tadao Ando på Kjærenæsgrunden i Allinge. Pavillonen skal huse Estatens samling af Sonja Ferlov Mancobas værker. Pavillon og samling blev overdraget til Bornholms Kunstmuseum som gave.

Halvandet år efter er priserne røget i vejret på grund af den globale energikrise. Samtidig har fondens eksperter haft lejlighed til at undersøge de lokale forhold nærmere. De to ting tilsammen har presset budgettet og tvunget Mancoba-fonden til at vende skråen.

– Der er mange bolde i luften, men projektet er i proces, og der er mig bekendt ikke nogen planer om at aflyse projektet. Jeg har en antagelse om, at vi kan sige mere i midten af december, siger Henrik Stagetorn, der sidder i fondsbestyrelsen sammen med galleriejer Mikael Andersen og kunsthistoriker Anette Østerby.

Fordele ved en udskydelse

Dette bekræftes af Jacob Bjerring-Hansen, direktør på Bornholms Kunstmuseum.

– Der er lidt udfordringer, blandt andet fordi det koster mange millioner at kystsikre den grund på Kæmpestranden i Allinge, hvor pavillonen oprindeligt var tiltænkt at ligge. Den omkostning skal bygherren selv afholde, og derfor står fonden nu et sted, hvor man skal vurdere, om det er realistisk i forhold til budgettet, siger Jacob Bjerring-Hansen.

Han er ikke bekymret for situationen, hverken i forhold til om pavillonen bliver på Bornholm, og heller ikke i forhold til tidshorisonten.

– Jeg er optimistisk. Jeg er fuldstændig overbevist om, at vi får etableret en Sonja Ferlov Mancoba-pavillon på Bornholm. Og skulle projektet blive udskudt i et par år, ville det bringe os på afstand af et andet stort byggeprojekt, vi skal i gang med til sommer, nemlig tilbygningen til Bornholms Kunstmuseum i Rø. Det ville give os bedre tid til projektet, siger Jacob Bjerring-Hansen.

Gaven fra Estate Ferlov Mancoba består af mere end 100 bronzeskulpturer. Derudover dækker fonden omkostningerne til opførsel af en udstillingspavillon.


Sonja Ferlov

Sonja Ferlov Mancoba (1911-1984) var en dansk-fransk billedhugger, der opholdt sig på Bonholm i længere perioder før og efter Anden Verdenskrig. Hendes arbejde indbefatter malerier, collager, tegninger og skulpturer. Hun indledte sit liv som kunstner i midten af 1930'erne og fremstillede værker frem til sin død i 1984. Bornholms Kunstmuseum præsenterede sidste år en stor udstilling af Mancobas værker på udstillingen ”Sonja Ferlov Mancoba: Det var først på Bornholm…”