Ferlov får to år mere: Vild placering

Ferlov får to år mere: Vild placering
Arkitema-model. Foto: Michael Ellehammer
NYHED | ABONNENT | 11. MAJ 2023 • 12:45
NYHED | ABONNENT
11. MAJ 2023 • 12:45

Økonomi- og klimaudvalget besluttede onsdag at forlænge reservationen af Kjærenæsgrunden i Allinge i to år.

Ferlov Mancoba Fonden har haft vanskeligheder med at fondsfinansiere byggeriet af en 700 kvadratmeter stor pavillon, der skal udstille billedhugger og maler Sonja Ferlov Mancobas skulpturer på Kjærenæsgrunden i Allinge. Flere fonde har sagt nej på grund af projektets økonomi. Men nu er der gode nyheder, for økonomi- og klimaudvalget besluttede onsdag at forlænge reservationen af grunden i to år.

– Det var der fuld enighed om, siger Helle Munk Ravnborg (EL).

Nyheden modtages med glæde af Mikael Andersen. Han ejer Galerie Mikael Andersen i København og forvalter arven efter Sonja, Ernest og Wonga Mancoba i Ferlov Mancoba Fonden. Mikael Andersen var nær ven af Sonja Mancoba og arbejder tæt sammen med Birgit Lyngbye Pedersen, der er projektleder, bygherre og initiativtager på Mancoba-pavillonen. Det er fonden, der har foræret pavillonen til Bornholms Museum.

Det er den japanske stjernearkitekt Tadao Ando, der har tegnet pavillonen, og han er direkte inspireret af Sonja Ferlov Mancobas former. Den planlagte sti omkring pavillonen har eksempelvis en rund og organisk form. Den er taget fra et af Ferlov Mancobas værker.

Mens projektet venter på at blive realiseret, passer Mikael Andersen på de 100 Mancoba-bronzeskulpturer, som skal udstilles i den kommende pavillon. Han er i hvert fald ikke typen, der giver op.

– Vi er meget glade for, at vi har fået to år mere. Der har været nogle udfordringer med landskabet og kystsikring, og vi blev også forsinket af corona. Men problemer er til at løse, lyder det i telefonen fra København.

Der har ifølge den kommunale dagsordnen været dialog mellem fonden, Bornholms Kunstmuseum og kommunen omkring en alternativ placering til Kjærenæsgrunden – netop på grund af de økonomiske vanskeligheder – og de uventede udfordringer med kystsikring har for længst sprængt budgettet på 90 millioner.

Men Mikael Andersen fortæller gerne, hvorfor fonden holder fast på placeringen i Allinge.

– Det er den mest spektakulære placering. Det vil blive så flot med Sonjas skultpurer, lyset og havet, siger forvalteren.

Samtidig er styregruppen i dag meget fortrøstningsfuld i forhold til, at projektet bliver realiseret, siger Birgit Lyngbye Pedersen til TV2 Bornholm.

Styregruppen vil nu sende tre forskellige fondsansøgninger af sted, som søger penge til hver sit område: selve udstillingspavillonen, landskabsdelen og kystsikringen. Det skrev TV2 Bornholm tirsdag. Gruppen er desuden ved at undersøge, om foranstaltningerne til kystsikringen kan flyttes fra vandsiden til landsiden.

 


Kunstpavillonen på Kjærnæsgrunden

1. Pavillonen skal være en fem meter høj rund bygning med et hul i midten. I hullet skal der være et bassin med vand, der spejler dagslyset ind i rummene gennem vinduer. På den måde lyser himmelens lys indirekte rummene og skulpturerne i pavillonen op, og der vil opstå lysspil. På taget skal der være grøn beplantning.

2. Rundt om bygningen skal der være en ekstra beton-skal. Mellem skallen og selve bygningen vil der være en form for gårdhaver, hvor der også kan stå skulpturer.

3. I skallen er der åbninger. Står man inde i bygningen og kigger ud af dem, vil man – afhængig af, hvor man står – få meget forskellige udsyn til havet og et skiftende lys ind fra havet og himlen. Nogle steder får man et rent kig ud til havet, og andre steder et begrænset.

4. Havet skal møde den klippekyst, som i øjeblikket er skjult under brokker og grus på Kjærenæsgrunden. Planen er at blotlægge en stor del af kystens klipper.

5. Omkring bygningen skal der være en oval sti lavet i silkemat hvid beton. Den skal gå ud over klipperne. Går man ad stien, kan man opleve både bygningen og naturen fra andre perspektiver. Stiens organiske form er taget fra en af Sonja Ferlov Mancobas skulpturer.

I øjeblikket undersøger ingeniører grundigt, hvordan man kan konstruere stien, så den kan modstå de enorme kræfter, der bliver udløst, når der er storm fra Nordøst.

6. Pælene i modellen betyder ikke, at der skal være pæle på grunden. Pælene markerer, hvor der skal være beplantning.

Planen er, at der omkring pavillonen skal være bevoksning som den, vi kender fra Hammerknuden – altså nordiske træer.

7. Der kommer til at være plads til færre biler på Kjærenæsgrunden. Men der vil være markerede parkeringspladser.

8. Det er arkitektfirmaet Arkitema, der også stod bag Hammershus Besøgscenter, som har lavet modellen baseret på den japanske stjernearkitekt Tadao Andos skitser.