Klassisk koncertrække igen-igen-igen...

Klassisk koncertrække igen-igen-igen...
Messian Quartet Copenhagen: Viktor Wennesz (klarinet), Malin William-Olsson (violin), Carl-Oscar Østerlind (cello) og bagest Kristoffer Hyldig (klaver). Pr-foto
MUSIK | KULTUR | Tirsdag 6. juli 2021 • 08:50

... igen-igen-igen. Og sådan kunne man fortsætte, for når Bornholms Musikfestivals 10 koncerter bliver afviklet hen over sommeren, er det en årligt tilbagevendende begivenhed, som punktligt har fundet sted igennem 52 år. Det er således 53. gang i år, og den vedholdenhed er der ingen andre musikforeninger ud over landet, der kan prale af, fortæller Steffen Hyldig, som har være formand for foreningen i 10 år.

– Vi starter vores 10 koncerter med kammermusik af sædvanligt højt niveau rundt om på Bornholm den 19. juli, og sidste koncert er den 19. august, siger han.

Sidste år var der tale om et begrænset antal koncerter på grund af coronasituationen, men ellers gik det trods alt godt.

– Blandt andet, fordi de blev streamet af TV 2 og Danmarks Radio i fællesskab. DR lavede lyd og tv-stationen billeder, hvilket er første gang, det er sket, siger Steffen Hyldig.

– I år bliver der lavet en radiooptagelse af næstsidste koncert med komponisten Hans Abrahamsen på Bornholms Kunstmuseum. Den bliver optaget og sendt i radioen.

Og i år kan I vel byde flere publikummer indenfor?

– Ja, men der er stadig begrænset adgang til kirkerne, som det er nu. Vi havde da håbet, at det blev helt frit.

Vi kan da bryste os af, vi er de ældste af den slags

Steffen Hyldig, Bornholms Musikfestival

Og det vil kunne mærkes økonomisk for festivalen, konstaterer Steffen Hyldig.

– Til gengæld får vi nok udsolgte koncerter, siger han.

Hvor mange kan I gennemsnitligt byde inden for til den enkelte koncert?

– Et sted mellem 75 og 150 publikummer.

Hvordan vil du overordnet set beskrive programmet?

– Det bliver 10 på papiret utroligt gode koncerter. Og med det kendskab, vi har til musikerne, så bliver det det sikkert også i virkeligheden. Det er meget, meget dygtige musikere, siger Steffen Hyldig.

– Vi præsenter for eksempel to store danske komponister, som også er anerkendt i det store udland, nemlig Hans Abrahamsen, som vi får et genhør med, og dertil Rasmus Zwicki, som blandt andet har skrevet filmmusik til "Under sandet". Vi har også nogle unge ensembler, som kommer fra konservatoriet, og som er kanongode, og en koreansk pianist, som for nogle år siden fik en pris ved en klaverkonkurrence i Aarhus. Vi havde en aftale om, at vi skulle tage en af de fire prisvindere, og vi tog ham, som, jeg syntes, var den mest sprudlende af dem. Så ham glæder vi os også til.

Lytter rundt omkring

Det er i samarbejde med professor ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium Tim Frederiksen, musikfestivalen finder frem til de musikere, der skal besøge Bornholm.

– Det er ham, der står for uddannelsen af ensemblerne, siger Steffen Hyldig.

– Vi lytter selvfølgelig også selv til, hvad der sker rundt omkring, og når vi ringer til folk, siger de oftest, at "ja, vi vil da gerne til Bornholm!". Vi får også henvendelser fra meget anerkendte musikere, som spørger, om vi har plads til dem, fordi de gerne vil herover at spille.

Hvor mange steder laver man den her type koncerter rundt om i landet?

– Det gør man efterhånden i hele Danmark. Der er rigtig mange af de her sommerfestivaler rundt omkring, og det tager også om sig. Det er klart, at nogle kommer til og nogle stopper igen, men rigtig mange holder ved. Og vi kan da bryste os af, vi er de ældste af den slags. Det er vores 53. sæson, og godt nok startede Hindsgavl Festival noget før, men det var på en anden måde, og de har også holdt nogle pauser og er vendt tilbage. Vi har med Bornholms Musikfestival kørt uafbrudt med de her koncerter hvert år siden starten. Jeg er selv kommet til koncerterne helt siden før 1975, da jeg flyttede til Bornholm, og har nu være formand for foreningen siden 2010, siger Steffen Hyldig.

 

Her spilles koncerterne

Koncerterne finder alle sted klokken 20 på følgende datoer: Mandag den 19. juli i Svaneke, torsdag den 22. juli i Aa Kirke, mandag den 26. juli i Domen i Allinge, torsdag den 29. juli i Østermarie Kirke, torsdag den 2. august i Aa Kirke, torsdag den 5. august på Bornholms Kunstmuseum, mandag den 9. august i Aa Kirke, torsdag den 12. august i Østermarie, mandag den 16. august på Bornholms Kunstmuseum og torsdag den 19. august i Aa Kirke.


Quartetto Di Venezia – Andrea Vio, 1. Violin, Alberto Battiston, 2. violin, Mario Paladin, viola og Angelo Zanin, violoncello. Pr-foto

FÅ ABONNEMENT