Jens Møller Gudhjem: Det er ikke unormalt
Det medfører frustration for flere parter, og det er spild af ressourcer, når rådgivere stiller en bygherre én anlægspris i udsigt, og en entreprenør så kommer med et væsentligt dyrere tilbud, hvilket får projektet til at smuldre. Men det er ikke usædvanligt, lyder det fra lokal entreprenør.
Det er ikke usædvanligt, at rådgivere laver for lave budgetter til bygherrer. Det siger Morten Iversen, der er direktør i den lokale entreprenørvirksomhed Jens Møller Gudhjem.
– Det synes jeg, man ser alt for tit, siger han.
Meldingen kommer, efter planerne om byggeriet af det nye musumscenter ved Helligdomsklipperne i Rø blev skrinlagt i mandags.
Så sent som i februar i år blev anlægsprojektet beregnet til at koste 151 millioner kroner af totalrådgiveren Niras. Men et efterfølgende tilbud fra en entreprenør viste en manko på et trecifret millionbeløb mellem beregningen og tilbuddet, hvorfor projektet nu er droppet.
Medfører frustration
Morten Iversen vil ikke forholde sig til mankoen i det konkrete tilfælde, men påpeger altså, at det ikke er usædvanligt, at priserne i tilbud er væsentligt højere end det, bygherrerne er blevet stillet i udsigt af rådgiverne.
– Der er tit en frustration fra alle involverede parter. Alle bruger energi på det. Bygherren bruger en masse tid på at få nogle rådgivere til at lave nogle projekter, så sidder der måske fem entreprenører, der bruger en masse tid og penge på at lave et tilbud, og når man så afleverer prisen, siger bygherren: "Det er alt for dyrt, og det har vi slet ikke penge til," hvorefter det hele falder på gulvet. Det er spild af ressourcer, siger Morten Iversen.
Opgave med risici
Han han ikke mulighed for at kvalificere detaljerne i den konkrete sag, da entreprenørvirksomheden ikke selv har regnet på udbudsmaterialet, og således var Jens Møller Gudhjem heller ikke den entreprenør, der endte med at give et tilbud på opgaven med at bygge museumscentret, fortæller Morten Iversen.
– Vi blev spurgt i sin tid. Da vi modtog udbudsmaterialet, kunne vi se, at det var en meget stor og ret kompleks opgave med en masse risici. Så vi meldte fra relativt tidligt i processen.
Hvad var det for nogle risici?
– Det var størrelsen og kompleksiteten i det, og der var også nogle tekniske og arkitektoniske løsninger, som selvfølgelig hører sig til sådan et byggeri og på den måde ikke er forkert, men som vi ikke havde de rigtige ressourcer til, siger Morten Iversen, der sammenfattende konkluderer:
– Det var en alt for stor sag til vores størrelse.
Ingen kommentarer
Rådgiverne havde beregnet, det ville koste 151 millioner kroner - og så ender der med at komme et bud fra entreprenøren som er mere end 100 millioner kroner større. Kunne du godt se, det ville gå den vej, da du så udbudsmaterialet?
– Vi nåede ikke at sætte kroner og øre på. Vi startede med at kigge på de tekniske specifikationer og det tegningsmateriale, der forelå - og så vurderede vi på det. Så vi har ikke været inde og vurdere økonomien andet end, at vi godt kunne se, at det var en 100 millioner kroner plus-sag. Det var vi overhovedet ikke i tvivl om. Men om det er 200, 300 eller 150 millioner kroner, har vi ikke vurderet. Så det vil jeg ikke komme nærmere ind på.
– Vi var godt klar over, at det var en stor størrelse. Det var vores bevæggrund for at sige: "Det der kan vi ikke håndtere," siger Morten Iversen.
Tidende har stillet totalrådgiveren på projektet, Niras, en lang række skriftlige spørgsmål fredag. Blandt andet hvordan det kan være, at tilbuddet fra entreprenøren ender med at være mere end 100 millioner kroner dyrere end hvad rådgiveren for ganske få måneder siden beregnede prisen til.
Niras' kommunikationschef, Sanne Seyer-Hansen, skriver i en mail, at selskabet ikke kan kommentere den specifikke sag men henviser til entreprenøren for spørgsmål.
Hvem dét er, står stadig hen i det uvisse. Foruden Nordbornholms Byggeforretning og Jens Møller Gudhjem var Tidende fredag i kontakt med entreprenøren PL Entreprise.
Direktør Jens Koefoed oplyser, at han i udgangspunktet har den holdning, at tilbud bliver drøftet med kunderne og ikke i pressen. Derfor vil han hverken be- eller afkræfte, om PLE står bag tilbuddet.

MEST LÆSTE


Rættframmer
Hvis man er ‘rættframmer’, er man ligefrem.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration