Hvad er det orange i min gudhjemmedyppe?

Hvad er det orange i min gudhjemmedyppe?
Grøn saltgrøner torsk med gudhjemmedyppe – på tallerken af Ejnar Paulsen. Fotos: Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT | 29. JAN 2023 • 05:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT
29. JAN 2023 • 05:30

Jeg er blevet klogere. Det skyldes faktisk jer, læsere. Tak for det.

Det drejer sig om kogt torsk med gudhjemmedyppe. Der er mange måder at stave det på, men sådan her gør jeg. Den bornholmske ordbog hos Københavns Universitet staver det i øvrigt gudjimmadøppa.

Jeg har naturligvis undersøgt flere forskellige opskrifter, og de er næsten ens allesammen. Det er torsk, der er kogt – eller pocheret, som det jo hedder, når man tilbereder noget i vand under kogepunktet. Fisken er serveret i en sovs, der er lavet af kogevandet, stegt bacon og løg. Den er tyknet med en opbagning og tilsmagt med eddike og sukker. Retten serveres med kartofler. Det smager rasende godt. Der er ikke noget at sige til, at den også blev nævnt en del gange, da der blev spurgt, hvilke retter læserne forbinder med bornholmsk mad.

På min litterære færd mod at finde en klassisk opskrift, som jeg kan sætte mit eget præg på og måske gøre lidt mere 2023-venlig, så stødte jeg på saltgrøner torsk. Det er vist en ret, der (ret mig gerne, hvis jeg tager fejl) stammer fra Christiansø, og den er nærmest identisk med den anden ret. Forskellen ligger i, at man salter fisken i nogle timer, før den skal bruges.

Rent smags- og konsistensmæssigt så giver det virkelig god mening, og det er også noget, som jeg tager med i min opskrift. Inspireret af rettens navn vender jeg fisken i hakket dild, inden den dampes.

Jeg bruger torskeloins, der kommer fra frost. Torsken er i skrivende stund fredet indtil marts. Men retten løber ingen steder, så den kan sagtens laves en gang til, når man kan få fat på lokaltfanget torsk igen.

Jeg ved godt, at der er nogen, der kigger på billedet og tænker, at der ikke hører det der orange til, men vi skal til at spise flere grøntsager, og retten trænger til noget farve. Derfor gulerodspuré.

 

 

Grøn saltgrøner torsk med gudhjemmedyppe

 

Torsk 100 g. pr. person

Laurbærblade 2 stk

Salt til du synes der er nok

Peberkorn til vandet

Hakket dild en hulens masse

 

Bacon 100g

Hakket løg 1 stk

Hvedemel til opbagning

Piskefløde for farvens skyld

Eddike smag dig frem

Sukker 1 spsk

Gulerod en lille pr. person

Olivenolie en smule

Lune pillede kartofler

 

Husk dild – det er flot og sundt. Og øl! Retten skriger på det.

 

Salt torskestykkerne i minimum 10 timer, før retten skal spises.

Skær dem ud i passende stykker, vend dem i hakket dild og pak dem stramt ind i køkkenfilm. Bind enderne, eller luk dem med elastikker.

Kog vand, peberkorn og laurbærblade op. Giv eventuelt vandet et skvæt eddike.

Når det koger, så skru ned og kom fisken og de skrællede gulerødder i. Fisken skal have cirka 1-2 minutter, før gryden tages af varmen, og fisken står og bliver færdigtilberedt. Den skal være fast at røre ved. Gulerødderne skal være helt møre. Kog dem eventuelt mere, når fisken er taget op.

Fordi vandet bliver lidt sødere, når man har kogt gulerødder i det, så kan man med fordel skrue lidt ned for sukkeret.

Steg baconen sprød og tilsæt de hakkede løg til sidst.

Tag løg og bacon af panden og lav en opbagning af baconfedt og mel.

Sigt kogevandet ned i opbagningen, pisk og kog godt igennem. Tilsæt piskefløde, halvdelen af løg og baconblaningen.

Gulerødderne blendes eller moses med olivenolie og smages til med salt og peber

Servér fisken med lune pillede kartofler, gulerodspuré og den lækre gudhjemmedyppe.

 

Løg, kartofler og flæsk – en klassiker der går godt til det meste.

 

Tip: Kog kartofler i vand med rigeligt salt. Når de er færdige, så giv dem et chok i iskoldt vand og tag dem op herefter. Nu er de meget nemme at pille.

 

MÂD

Jeg har et ønske om at I har lyst til at sende opskrifter ind os, så vi kan komme videre med projektet om at lave en ny bornholmerkogebog sammen. Hvis I gør det, så kvitterer jeg med et link til et andet projekt, som jeg er i gang med – noget som ingen har set endnu. Mail til redaktion@tidende.dk