Helt på Månen med dræbergoplen

Helt på Månen med dræbergoplen
Miller Birk og Magnus Heide Andreasen, som sammen ejer og driver ivandet i Tejn Havn, var et smut på Christiansø. Foto: Nina Bonnén Mourier
KULTUR | Søndag 5. november 2023 • 15:31
KULTUR | Søndag 5. november 2023 • 15:31

Christiansøs beboere blev klogere på Østersøens økosystem i en tid med klimaforandringer.

Spændte øboere fandt vej gennem mørket torsdag den 2. november, hvor Christiansø Folkeuniversitet sæsonen 2023-24 blev skudt i gang på forsamlingshuset Månen, fortæller en pressemeddelelse, som fortsætter:

På scenen stod Magnus Heide Andreasen og Miller Birk, som blandt andet ejer og driver ivandet i Tejn Havn. Samtidig arbejder Magnus på at lægge sidste hånd på sin ph.d. om, hvordan Østersøens økosystem bliver påvirket af klimaforandringer, med et særligt fokus på dræbergoplen, der har gjort sit indtog i Østersøen.

Foredraget af de to unge havbiologer var blot første oplæg i rækken af spændende foredragsholdere, der gennem vinteren og foråret gæster Christiansø Folkeuniversitet.

Allerede den 30. november åbner dørene igen, og denne gang fortæller Finn Ole Sonne Nielsen med afsæt i sit mangeårige virke som arkæolog og chefarkæolog på Bornholms Museum om forhistorie og arkæologi på Bornholm og Ertholmene.

Det nystiftede Folkeuniversitet på Christiansø er blevet til i samarbejde mellem Naturpark Christiansø, Christiansø Administration og Folkeuniversitet på Bornholm.

Kridte skoene

– Nogle gange er der ikke så langt fra idé til handling. Heldigvis. Ideen opstod rundt om bordet i Naturparkrådet for Naturpark Christiansø, hvor vi hele tiden arbejder på at udvikle de tilbud, som både lokale og gæster møder, når de besøger Christiansø, fortæller naturvejleder Nina Bonnén Mourier i pressemeddelelsen og fortsætter:

– Og det her var en af de gode ideer, som hurtigt vandt genklang hele vejen rundt. Både administrationen på øen og Bornholms Folkeuniversitet greb den med det samme, og så var det bare om at kridte skoene i Naturparkrådet og få Folkeuniversitet til at blive en realitet”.

Og ud fra aftenens fine fremmøde og store spørgelyst til de to første foredragsholdere tyder det på, at øboerne har taget Folkeuniversitetet til sig i de stille, mørke vintermåneder, fortsætter pressemeddelelsen og slår fast, at tanken bag tiltaget netop er at skabe endnu et fællesskabsorienteret tilbud til øboerne uden for turistsæsonen, hvor både gamle og nye øboere kan mødes og hygge sig sammen og samtidig blive klogere på naturen, kunsten og historien på øerne.

Hele vinterens og forårets program kan man finde på Facebook på "Folkeuniversitet på Christiansø". Det er gratis at deltage i arrangementerne, men tilmelding påkrævet til naturvejleder@christiansoe.dk.

 


 

 

Beboerne blev blandt andet klogere på dræbergoplen, som har gjort sit indtog i Østersøen. Foto: Nina Bonnén Mourier

 

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT