Gensyn med vennerne: Jubilæum på læsiden

Gensyn med vennerne: Jubilæum på læsiden
Onsdag er der mulighed for at få et gensyn med nye og gamle venner, når Søllings Bodega i Svaneke fejrer 50 års jubilæum. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
BAGGRUND | ABONNENT | 29. JAN 2023 • 05:30
BAGGRUND | ABONNENT
29. JAN 2023 • 05:30

Søllings Bodega genopstod i 2021 efter branden. Nu fejrer Svanekes berømte samlingssted 50 års jubilæum med festlige indslag, billig øl og god musik.

Der er hyggeligt på læsiden. Det mærkes især i disse dage, hvor solens stråler står mere skarpt ind ad vinduerne, end den har gjort længe. Men det er nu ikke derfor, der er optræk til fest på torvet i Svaneke. Det skyldes, at byens berømte vandingshul snart runder et skarpt hjørne, som man siger.

Søllingsgaard, den statelige firlængede købmandsgård midt i Svaneke, har været et af de centrale omdrejningspunkter for handlen i Svaneke i 260 år.

Længen ud mod torvet dannede tidligere rammen om en stor købmandsbutik, som lukkede i 1971. Lukningen blev afslutningen på et langt kapitel i Søllingsgaards historie, men samtidig starten på et nyt, nemlig kapitlet om Svaneke Bodega, som på onsdag fejrer sit 50 års jubilæum.

 

'Lidt for stilrent'

Mette Sølling, der er sjette generation på stedet, overtog Søllingsgaard fra sine forældre, Finn og Sigrid Sølling, i 1998, og det er stadig hende der står som ejer af bodegaen. Men det hyggelige værtshus har skiftet navn. Efter branden, der selveste nytårsaften 2019 ødelagde store dele af bodegaen og hele overetagen, blev det besluttet at stedet fremover skulle hedde Søllings Bodega.

Det gør imidlertid ikke den store forskel for stamgæsterne. De kalder den bare bodegaen.

Der gik næsten 16 måneder før bodegaen genåbnede efter branden. Det var i april 2021, midt i en pandemi. Istandsættelsen har imidlertid ikke haft den store betydning for stedet, siger Arne, der kommer på bodegaen tre-fire gange om ugen.

Og så alligevel.

– Det har tabt lidt af charmen. Det er lidt for stilrent, ikke som dengang man måtte ryge og spille på spillemaskiner.

– Men så er der blevet plads til de nye generationer, siger Vibeke. Hun er superbegejstret for bodegaen og dens rolle i Svaneke.

– Man mødes for at få en sludder. Det kan tage fem minutter eller fire timer. Vi har de vildeste fester her. Den første fredag i måneden har vi No Kids-fester med 80er-musik, og nytårsaften mødes hele byen her og danser vildt til 4-5 om morgenen, siger Vibeke, der ligesom Arne har sin hund med på bodega.

– Det er en King Charles Spaniel, den er godkendt til pubber og kirker, siger hun.

Odin og Jelly er godkendt til både pubber og kirker. Foto: Anette Vestergaard

 

'Det er en gave'

Bodegaen på torvet i Svaneke har i alle årene dannet rammen om et levende kulturliv, hvor musikere og kunstmalere har blandet sig med stamgæster og turister. Malerierne på væggene bærer vidnesbyrd om byens maritime fortid, mens det lokale liv er fanget af Smil med det borgerlige navn Emil Malmgren-Hansen.

Bente Kennet sidder med et glas hvidvin og venter på en veninde. For hende er Søllings Bodega en fast del af hverdagen i Svaneke.

– Vi mødes hver fredag klokken 17.00 og der er altid en dejlig stemning. Om sommeren sidder vi udenfor, siger hun.

– Hvem er det, der mødes?

Bente Kennet ser lidt overrasket ud. Så kniber hun øjnene sammen og tænker.

– Jamen det er jo alle dem, man kender. Jeg gik på Svaneke Skole som barn, vi er mindst 15, der mødes hernede om fredagen, hvis vi har tid. Man har mange relationer i sådan en lille by, det behøver jo ikke være venner alle sammen. Det er bare sådan det er i små samfund. Det er en gave.

Bente Kennet har været stamkunde på Svaneke Bodega –  nu Søllings Bodega – hele livet. – Også de 20 år, jeg boede i København, siger den pensionerede frisør. Foto: Anette Vestergaard

– Er det den eneste bodega af sin art på Bornholm? Er der en bodega, der er ligeså stor i Rønne?

– Det ved jeg ikke, svarer Bente Kennet og griner hjerteligt.

– Jeg kommer aldrig til Rønne. Det blæser altid.

 

Gensyn med kendte ansigter

Lærke Sølling Jørgensen, som er syvende generation på Søllingsgaard, har overtaget bodegaen sammen med kæresten Sanjin. Hun har stået bag baren siden genåbningen og befinder sig godt i rollen som forpagter.

– Sanjin og jeg har et godt samarbejde, så det er er jeg glad for, siger hun.

Hun fortæller, at man på onsdag kan få et gensyn med flere af de gamle ansigter der har tegnet bodegaen i de forgangne 50 år, startende med Lærkes mor, Mette. Hun drev værtshuset de første to år sammen med forældrene, Finn og Sigrid, indtil Svend Hjort tog over.

Derudover vil man blandt andet se Peter Braid, der drev bodegaen i 25 år, bag baren, og det samme gælder Thorkild og Helle Kvanhauge.

Søllings Bodega åbner klokken 11.00 på onsdag, men festlighederne starter først klokken 14.00, oplyser Lærke Sølling Jørgensen.

Caféen, som blev indrettet med udgang til haven i forbindelse med renoveringen, genåbner til sommer.

 

Smil på Svaneke Bodega inden branden. Arkivfoto: Jens-Erik larsen

 

Søllings Bodega 50 år

Dagens program onsdag den 1. februar fra klokken 14.00

Oplev skiftende bartendere såvel som priser, der repræsenterer tidens gang

Klokken 17.00 serveres pølser fra Svaneke Slagteren

Musikalske og andre festlige indslag i løbet af dagen