Gamle våben og uniformer: En god historie betyder altid noget for prisen

Gamle våben og uniformer: En god historie betyder altid noget for prisen
Et gammelt velholdt gevær fra 1854 var blandt de effekter som auktionsholder Erik Haunstrup-Clemmensen skulle vurdere, da han lørdag besøgte Bornholm. Foto: Anders Liljeroth
KULTUR | Lørdag 8. oktober 2022 • 15:43

Gamle uniformer, våben, frihedskæmperbind og et tysk kompas fra 1944 var bare noget af det bornholmerne ønskede at få vurderet på Forsvarsmuseet i Rønne lørdag.

Allerede inden middag lørdag var det en forholdsvis tilfreds auktionsholder, der kunne se på det foreløbige resultat af et par timers vudering af gamle effekter på bordet på forsvarsmusseet i Rønne.

Erik Haunstrup-Clemmensen, der er auktionsholder for virksomheden Bastionen Auktioner, der har til huse i Vordingborg, var taget en tur til Bornholm for at vurdere gamle effekter fra blandt andet første og anden verdenskrig, og han blev ikke skuffet.

– Der er blevet indleveret nogle flotte uniformer og nogle andre gode ting allerede, lød det lige før middag lørdag.

Erik Haunstrup-Clemmensen har arbejdet med vurderinger i mange år, tidligere hos både Lauritz og Bruun-Rasmussen, og hans egen interesse for det der kaldes militaria, startede for mange år siden.

– Både min bedstefar og bedstemor sad i fængsel under krigen som modstandsfolk, så lige siden jeg var 4-5 år gammel, har jeg syntes at militærhistore er interessant, fortæller han.

I annoncer for vurderingsdagen efterspurgte Erik Haunstrup-Clemmensen blandt andet medaljer, våben, hjelme, uniformer og andre samlerobjekter, og der kom flere forskellige effekter frem fra gemmerne lørdag.

– Vi fik blandt andet et tysk sigtekorn til et maskingevær. Ham der kom med det, havde det fra sin far, og det har bare ligget i en skuffe siden krigen. Der er tyske ørne på, og så har man sat det på et maskingevær, når man for eksempel skulle skyde efter fly, fortæller Erik Haunstrup-Clemmensen.

Ud over sigtet, havde han fået indleveret en officershue fra 1883 og to gamle uniformer, der af sælgeren var blevet købt på et loppemarked på Bornholm. Derudover et frihedskæmper-armbind samt et tysk kompas fra 1944.

– Desværre er det ikke fra Bornholm. Ham der indleverede det fortalte, at hans far havde fundet det lige efter krigen i nogle bunkere ved vestkysten.

Stor efterspørgsel efter gammelt militaria

De sociale medier har ændret billedet en smule, når det gælder vurderinger og køb og salg af gamle effekter, men alligevel er der en stor efterspørgsel blandt samlere.

– Det er kun gået opad med interessen de seneste år. Og det er også derfor, at vi har specialiseret os i det, sådan at samlere har et bestemt sted at gå hen. Det fine ved sådanne arrangementer som det i dag er, at der dukker nogle ting op, som ellers ikke har været fremme. 95 procent af det vi sælger på auktion, er noget der kommer fra samlere der er døde, eller som rydder op, men det der kommer på sådanne dage, har ikke før været til salg, og det er virkelig spændende, mener Erik Haunstrup-Clemmensen.

Tror du der ligger meget i gemmerne?

– Ja, jeg tror der ligger rigtig meget på Bornholm. Dels fordi Bornholm spillede en kæmpe rolle under 2. Verdenskrig, men også fordi her har været en tradition for, at man støttede op om forsvaret.

Hvad håber du at få med hjem i dag?

– Jeg kunne godt tænke mig, at der kom noget med en god historie. Selvfølgelig skal turen til Bornholm kunne betale sig, men jeg går egentlig ikke så meget op i, om det er noget der er værdifuldt, det der kommer. Jeg går mere op i, om det har en spændende historie. Eller noget der bliver reddet fra at blive smidt ud. For der er ikke nogen tvivl om, at sådan noget militaria bliver der hver eneste uge smidt noget ud af på genbrugspladserne.

Kan man sælge på historien?

– Det betyder altid noget. Der er mange der siger, at man skal købe objektet, og ikke historien, for det er måske tit svært at verificere historien. Men min erfaring siger, at det betyder meget hvor den er fundet, eller hvor den kommer fra.

Med i Dybbøl

Omkring middag dukkede en lokal samler op med mange forskellige våben i bagagerummet, som han gerne vil have Erik Haunstrup-Clemmensen til at vurdere. Det var blandt andet to blankvåben og to gamle pistoler, som vuderingseksperten skulle kigge nærmere på.

Med sig havde manden også et gammelt velholdt gevær fra 1854.

– Den kan faktisk godt være ældre. Man genbrugte nemlig altid delene, så nogle af delene kan være tilbage fra 1830. Man kan se, at den er blevet lavet til flint oprindeligt, men så er den blevet ombygget til percussion senere, forklarede Erik Haunstrup-Clemmensen manden.

På samlerens spørgsmål, om geværet har været med i Dybbøl, lyder ekspertens svar, at det kan den godt have været.

– Den er fra Slesvig-Holstens fodregiment - altså oprørerne, bemærker han.

Om de gamle våben kommer på auktion, vil de kommende dage vise. Det Erik Haunstrup-Clemmensen får med sig hjem fra Bornholm i denne omgang, bliver nemlig sat til salg på torsdag.

– Vi har en plan om, at vi en gang om måneden vil lave sådanne vurderingsdage rundt om i landet, for der er meget stor interesse om det, og der ligger rigtig meget i gemmerne, siger Erik Haunstrup-Clemmensen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT