Flere skal få øjnene op for bytinget

Flere skal få øjnene op for bytinget
Rønne-Knudsker Byting støttede sidste år "Sommerliv" på Store Torv med 85.000 kroner. Her er det en markering af Rønne Handelsstandsforenings 150 år, det gælder. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 3. MAR 2022 • 10:30
NYHED | ABONNENT
3. MAR 2022 • 10:30

Rønne-Knudsker Byting har knap en halv million kroner, det kan skyde i relevante formål i år, men skal måske arbejde på en vedtægtsændring for at få bedre mulighed for at iværksætte initiativer.

Rønne-Knudsker Byting holdt mandag aften generalforsamling, og formanden frem til generalforsamlingen, Arisa Prestat, fortæller, at bytinget gerne vil blive mere synligt i fremtiden. Som en åbenlys måde at blive det på, nævner hun de sociale medier.

– Men vi taler også om at forny vores hjemmeside, så den får et mere moderne tilsnit, siger hun.

– Vores hidtidige sekretær, Niels-Holger Larsen, har været god til at gøre den overskuelig, men vi kommer til at få en del nye ting på den og vil præsentere den med et nyt udseende.

Flere borgere skal få øjnene op for bytinget?

– Korrekt, i det hele taget forsøger vi jo at skubbe gang i ildsjælene og iderige grupper og foreninger på Bornholm. Vi vil også gerne blive bedre til selv at tage kontakt til de relevante personer og fortælle, at vi eksisterer og har mulighed for at bidrage med økonomisk støtte, hvis de har brug for det, siger Arisa Prestat.

Hun fortæller, at bytinget for eksempel aktuelt har samtaler med Udviklings og Planafdelingen i Bornholms Regionskommune samt Vej og Park om, hvordan den kan bidrage til byforskønnelsen af Rønne.

– Og igen: Hvordan kan vi bidrage med de økonomiske midler, vi råder over, til folk, der vil være initiativtagere til nogle arrangementer? Det er det, der er vores formål, siger hun.

– Så på generalforsamlingen blev det derfor blandt andet også diskuteret, om den enkelte borger, som mangler for eksempel 5.000 kroner til et arrangement, også skal kunne søge penge hos os. Som det er nu, kan kun grupper, foreninger og lignende komme i betragtning, og derfor er det måske en god idé at udvide mulighederne med en vedtægtsændring, så enkeltpersoner kan få en chance. Gør vi det, skal vi finde en måde at sikre os, at pengene så også går til det formål, der er søgt til. Det kan være lettere at holde styr på med en forening, hvor der sidder en ansvarlig bestyrelse.

 


Bestyrelsen

Bytingets bestyrelse så inden mandagens generalforsamling ud, som det fremgår herunder.

Imidlertid ønskede Niels-Holger Larsen fra Rønne Byforening ikke at fortsætte, og i stedet indtræder fra samme forening Tom Jensen.

Den nye bestyrelse har endnu ikke konstitueret sig, så det er uvist, hvordan medlemmerne kommer til fordele posterne fremover, det vil blive afklaret snarligst på et konstitueringsmøde, fortæller den nuværende formand, Arisa Prestat, som i øvrigt oplyser, at hun gerne fortsætter som formand.

• Bestyrelsen frem til i mandags:

Formand: Arisa Prestat, Rønne Sejlklub.

Sekretær: Niels-Holger Larsen, Rønne Byforening.

Kasserer: Jens Christian Hansen, Luthersk Missionsforening.

​Helge Tiedchen, Rønne Handelsstandsforening

Peter Kruckow, Bornholms Jazzklub.

Suppleant: Edvard Holm Nielsen, Cafe Elmer.

 

Stor pose penge

En god, stor pose penge at dele ud fra er der tale om.

– Vi får i år stillet omkring 475.000 kroner til rådighed fra regionskommunen, siger Arisa Prestat således.

Bytinget skal som udgangspunkt bruge alle midler det år, de er blevet tildelt, men i forbindelse med corona har man valgt at overføre penge til efterfølgende år.

– Corona satte en kæp i hjulet for mange ting, forklarer Arisa Prestat.

– Det betød også, at vi i 2021 havde ekstra mange penge at gøre godt med. Vi havde over en halv million kroner på et tidspunkt, og det var et særtilfælde. Men jeg kan da sige, at det er en høj procentdel af de ansøgninger, vi får, der også bliver tildelt penge, uden at der dog nødvendigvis er tale om det fulde beløb.

Det største bidrag, bytinget har udbetalt, er 85.000 kroner, som gik til "Sommerliv" på Store Torv sidste år med diverse arrangementer og udendørskoncerter i løbet af halvanden måneds tid.

I vil gerne være mere synlige, ville det så ikke være en idé for eksempel at blive mere udadvendt aktive og indkalde til borgermøder om diverse emner, hvor borgerne kunne få en stemme og blive hørt?

– Mig bekendt har det aldrig været gjort tidligere, men det er helt klart værd at overveje, siger Arisa Prestat.

– Vi er en paraplyorganisation og skal nok også blive bedre til at møde op til andre foreningers generalforsamlinger som for eksempel Bornholmske Borgerforenings Samvirke.

Kun talerør

Forholder I jer til eksempelvis lokalplaner, udviklingen af bymidten i Rønne, eller om der skal være plads til nye, store butikker som Biltema og den slags?

– Det er i hvert fald ikke noget, som jeg har hørt, at bytinget førhen har taget stilling til.

I kan ikke lave et borgermøde om store butikskæders indtog i forretningslivet for eksempel?

– Den del er på et højere plan, end hvad vi i hvert fald hidtil har arbejdet med. Selvfølgelig ville det være noget, som vi ville tage op på dagsordenen i bestyrelsen, såfremt vi kunne se en interesse for det fra borgernes side.

Kan I bruge jeres penge til at lave deciderede arrangementer? I jeres formålsparagraf står der blandt andet, at I har til opgave at være talerør i sager af almen betydning over for Bornholms Regionskommune eller andre offentlige instanser for at fremme formålet?

– I praksis jo. Jeg har dog ladet mig fortælle, at der ikke var særlig stor opbakning i den gamle bestyrelse til at være initiativtagere i en sådan grad, og at man især ønskede at lade andre stå i spidsen, men med økonomisk tilskud fra Rønne-Knudsker Byting. Vi foretrækker at pengene går til engagerede borgere, der eksempelvis ser et potentiale, som de ønsker realiseret. Skal vi selv være igangsætterne, ønsker vi stadig at imødekomme et behov, der er blevet ytret til os fra borgerne, siger Arisa Prestat.

 


Rønne-Knudsker Byting

Rønne-Knudsker Byting er stiftet i 2006 som en paraplyorganisation for foreninger og organisationer i Rønne-Knudsker.

Bytinget er medlem af BBS – Bornholmske Borgerforeningers Samvirke.

• Formål:

Stk. 1.

Rønne-Knudsker Byting skal arbejde for at Rønne og Knudsker er gode og attraktive steder af bo og virke i, og være attraktive for besøgende.

Stk. 2.

Rønne-Knudsker Byting er en paraplyorganisation, der har til opgave at være talerør i sager af almen betydning over for Bornholms Regionskommune eller andre offentlige instanser for at fremme formålet.

Stk. 3.

Rønne-Knudsker Byting fordeler til rådighed stillede midler til gavn for Rønne og Knudsker.

 

Bytinget følger med i, hvad der har betydning for Rønne-Knudskers ve og vel som bysamfund. En af Bytingets væsentligste opgaver er at fordele midler, som hvert år tildeles fra Bornholms Regionskommune, via BBS. Der gives støtte til arrangementer og særlige aktiviteter i foreninger i Rønne Knudsker, som er åbne for borgerne. Midler tildeles efter ansøgning fra foreninger og organisationer i Rønne-Knudsker – og ikke kun medlemmer af Bytinget!

Kilde: roenneknudskerbyting.dk

FÅ ABONNEMENT