En helt særlig flytning markerede Danmarks spritnye naturpark

En helt særlig flytning markerede Danmarks spritnye naturpark
Naturparken set fra oven. Foto: Naturpark Christiansø
TOPNYHED | ERTHOLMENE | ABONNENT | 30. APR 2022 • 15:30
TOPNYHED | ERTHOLMENE | ABONNENT
30. APR 2022 • 15:30

Lørdag er Naturpark Christiansø blevet indviet, og som en overraskelse blev et cirka én meter højt egetræ omplantet til Kongens Have lige i midten af parken.

Alt spillede, som var der tale om den smukkeste nykomponerede symfoni af fineste kvalitet, da Naturpark Christiansø lørdag blev indviet.

Det er da også en fornøjet administrator, Tidende får i røret fra Christiansø.

Ja, rent faktisk fra Naturpark Christiansø, som han hermed også er øverste myndighed for.

– Det er gået så fint, siger Søren Thiim Andersen.

Administrator Søren Thiim Andersen fik hjælp til at afsløre dette egetræ, som nu skal vokse sig stort midt i naturparken. Foto: Naturpark Christiansø

– Vi har haft det skønneste vejr her på øen, så rammen for indvielsen kunne simpelthen ikke være bedre. Vi fik jo lavet en fin afsløring af et egetræ, som symboliserer åbningen af naturparken. Det er et lille egetræ, som oprindeligt blev plantet for et par år siden som agern på Frederiksø, og det har vi så gravet op og plantet i midten af naturparken nede i Kongens Have. Der blev også holdt oplæg fra seks forskellige natureksperter, og også det gik rigtig fint, der er mange, der efterfølgende har rost arrangementet. Det hele var, lige som det skulle være.

Det at blive udnævnt til Naturpark er et kvalitetsstempel, som garanterer de gæster, som kommer til Christiansø, de bedste oplevelser, man kan få i naturen, forklarer administratoren og tilføjer:

– Det er jo ikke alle steder i Danmark, det er forundt at kunne blive Naturpark. Vi kommer da også i fint selskab med andre naturparker rundt i Danmark.

 

Naturparker

Naturpark Christiansø er lørdag blevet indviet som en del af Friluftsrådets initiativ Danske Naturparker. Den er nu Danmarks østligste naturpark og er fordelt på de to beboede øer Christiansø og Frederiksø, den ubeboede Græsholm og en række mindre øer og skær.

Med sine kun 38 hektar ser naturparken måske lille ud, men ud over arealet på land er der 1.216 hektar under vandet i den omkringliggende Østersø.

Danske Naturparker er et kvalitetsstempel, som administreres af Friluftsrådet, for større sammenhængende naturområder, der udvikler natur, friluftsliv og lokal identitet. Kort fortalt er der tale et område, hvor pleje, beskyttelse og benyttelse af naturen kombineres. Der er plads til både natur og mennesker, fordi benyttelsen tilrettelægges bæredygtigt, så de værdifulde landskaber og naturområder bevares.

Danske Naturparker blev stiftet i 2013, og der findes i skrivende stund 15 naturparker, herunder tre pilotnaturparker på vej mod etablering, fordelt over hele landet.

Naturpark Christiansø er i selskab med Naturparkerne Amager, Lillebælt, Maribosøerne, Mølleåen, Nakskov Fjord, Nissum Fjord, Nordals, Randers Fjord, Tolne, Vesterhavet, Åmosen og dertil og pilotnaturparkerne: Flyndersø – Sønder Lem Vig, Ringsted og Ådalen.

En Naturpark må ikke forveksles med hverken Nationalpark eller Naturnationalpark, men beskrives som et større område, som ofte indeholder såvel byer som landbrug og skovdrift.

Man kan læse mere på danskenaturparker.dk.

At blive naturpark er noget, man ansøger om, og det er Friluftsrådet, der beslutter, om et område kan få tildelt den eftertragtede status, forklarer administratoren.

– Der findes en række naturparker rundt i Danmark og flere er på vej. Der er tale om helt unikke steder, som virkelig har noget at byde på, så der er både nogle formelle krav og nogle forventninger forbundet med at blive naturpark. For eksempel skal man have en naturvejleder ansat, og der har vi så Louise Pescettini. Derudover skal man have et naturparkråd, og der skal foreligge en naturparkplan. Man skal aktivt værne om den naturpark, man har, og skabe nye aktiviteter til glæde for gæsterne, siger Søren Thiim Andersen.

Foredrag

Selve arrangementet løb af stablen i løbet lørdagen i Kongens Have på Christiansø, hvor administratoren selv holdt tale, og hvor også en række natureksperter holdt foredrag, ligesom Sven-Åge Westphalen fra Friluftsrådet, som er projektleder for Danske Naturparker, også var sejlet til Øen.

Både lokale og tilrejsende var til stede ved indvielsen. Foto: Naturpark Christiansø

Følgende foredrag kunne de fremmødte fornøje sig med:

• "Honningbierne på Christiansø" og "Forsøg med fiskebørnehaver – biohuts" ved Ole Hertz, antropolog, biavler og forsker i marin økologi.
• "Levende fortidsminder på Ertholmene" ved Tino Hjorth Bjerregaard, Naturstyrelsen Bornholm.
• "Ederfuglene på Christiansø" ved Anders Mosbech, formand for Foreningen Christiansø Naturvidenskabelige Feltstation, biolog og seniorforsker på Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet, forsker blandt andet i arktiske havfugle og forurening.
• "Livet i havet omkring Ertholmene" ved Magnus Heide Andreasen, havbiolog på DTU og en del af naturformidlingsfirmaet "ivandet" Tejn.
• "Ringmærkning på Ertholmene" ved Anton Liebermann, stationsforstander på Christiansø Naturvidenskabelige Feltstation og ringmærker.

 

 

Bestyrelsen

Bestyrelsen for Naturpark Christiansø består af:

• Anders Mosbech, biolog og seniorforsker, Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet. Formand for Foreningen Christiansø Naturvidenskabelige Feltstation.
• Magnus Andreasen, havbiolog, DTU, og en del af naturformidlingsfirmaet "ivandet" i Tejn.
• Ole Hertz, Antropolog, biavler og forsker i marin økologi.
• Louise Pescettini, naturvejleder på Chistiansø.
Henry Ingemann Provstgaard, grøntmand på Christiansø.
• Lars Holmsted, forfatter og kulturformidler.