En duft af Indien i den bornholmske natur

En duft af Indien i den bornholmske natur
Indiske samosaer med chutney af bornholmske mirabeller. Fotos: Sune Rasborg
DELUXE | KULTUR | Søndag 28. august 2022 • 10:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | KULTUR | Søndag 28. august 2022 • 10:30

Tidendes huskok laver indiske samosaer med chutney af bornholmske mirabeller.


Jeg fandt dem - mirabellerne. Der stod et træ lige et af de steder, hvor jeg plejer at gå tur med min hund. Jeg havde bare ikke lagt mærke til dem. Det var måske meget godt, for så havde min kone ikke fået den hindbærkage i sidste uge.

Sådan et mirabelletræ er for mig en rigtig sensommerting. Jeg husker de store træer, der stod bagest i mine forældres have, helt ude ved marken. Når man kom hjem, kunne man se, at de bugnede med gule frugter. Jeg husker også, at det var godt at have dem, for hvepsene spiste alle de andre blommer i haven, men gik – fløj – uden om mirabellerne.

Mit "nye" træ bugnede ikke helt på samme måde, men der var lynhurtigt nok af de små gule blommer til, at jeg kunne tage dem med hjem og lave en sursød chutney af dem. Den skal serveres sammen med nogle samosaer. Ja, det er nemlig rigtigt. I denne uge skal vi til et af mine yndlingslande; Indien. I Indien kan man få snacks over det hele, der er små vogne og cykler på alle gadehjørner, der sælger nødder, curries, små sandwicher og virkelig mange samosaer.

Nu er det sådan, at man skal passe lidt på med hvor man spiser fra i Indien. Generelt set er hygiejnen mildest talt ikke i top i det store, farverige land. Det gælder om at finde den samosa-walla (det hedder det), der har den reneste bod og de reneste hænder.

Jeg spiser næsten kun friturestegte ting fra gadeboderne, for her er maden varmet op til næsten 200 grader, og mange af bakterierne er døde – på den måde mindsker man risikoen for at at erhverve sig den frygtede Delhi belly! Gæt selv hvad det er.

En anden måde at undgå den frygtede tilstand på er at holde sig fra kød. Måske er det derfor, at en tredjedel af befolkningen lever som vegetarer.

De gange jeg har været i Indien, har jeg ikke manglet kød – det er vitterlig de lækreste vegetarretter man finder der. Når det så er sagt, så er en god tandoorikylling ikke at foragte og heller ikke den kendte butter chicken, der i øvrigt ikke er en oprindelig indisk ret. Den blev opfundet for at glæde englænderne.

Men i dag skal det handle om den lækre dybstegte snack, samosaen. Siden det er lidt svært at finde mangoer i den bornholmske natur (måske kommer det, hvis somrene bliver ved med at være så varme?), så laver vi en chutney af de lækre søde mirabeller i stedet for. Det fungerer ret godt.

Ligesom med forårsrullerne skal vi have fat i en købedej – jeg synes, at det bliver lige omfattende nok, hvis man skal til at rulle meget tynd dej ud til alle de samosaer. Men det er den samme dej som til forårsrullerne. Den kan købes i nogle supermarkeder og i thaibutikkerne. Husk at lægge et fugtigt viskestykke over den dej, som du ikke lige er igang med at bruge – den tørrer hurtigt ud og bliver så ubrugelig.

Samosaer kommer i mange variationer, men den med kartofler og ærter er nok mest kendt. Det er også den, vi skal lave i dag. Når man kommer krydderier i sit fyld, så kom meget mere i, end du havde tænkt dig. Der skal være smæk for skillingen. Det betyder, at når du har kommet så meget i som du synes, så giv den lige en eksta spiseskefuld. Jeg mener det!

 


 

Samosa

Ca. 12 stk.

300 gram små vaskede kartofler, skåret i mindre stykker

3 fed hvidløg

1 hel rød chili

100 gram ærter - de må gerne være frosne

1/2 bundt koriander

Saft og skal af en lime

1 stor spiseske karrypulver og lidt mere

Samme mængde spidskommen

1 mindre spiseskefuld røget paprika

Salt

Olie

1 liter solsikkeolie til stegning

 

Start med at svitse kartoflerne til de får en smule farve. Kom herefter vand på, til det dækker.

Kog til kartoflerne er møre og vandet næsten er fordampet.

Tilsæt hakket chili (med kerner og det hele) hakket hvidløg, alle krydderier, lime plus skal og vend det hele rundt. Smag til med salt.

Når massen er kølet lidt af, tilsættes ærter og hakket koriander.

 

Del et ark forårsrulledej på langs, således at du får to rektangulærer stykker. Pensl dem med vand, så de kan klistre lidt.

Kom lidt fyld på i den ene ende og fold hjørnet over, så der bliver en slags trekant, fold igen til dejen er brugt op. ”Lim” kanterne, så fyldet er lukket helt inde.

Gentag til der ikke er mere fyld.

Kom nu olien i en gryde og dybsteg pakkerne, til de er gyldne.

Læg dem på fedtsugende papir.

 

Chutney af mirabeller

En stor håndfuld modne mirabeller

3 spiseskefulde sukker

Et godt skvæt frugteddike

2 fed hakket hvidløg

1 rød chili i skiver

1/2 bundt koriander (det er jo magisk - så kan man brugt et helt bundt. Tænk at det lige passer sammen)

Maizena

 

Udsten mirabellerne og kom dem i en gryde med resten, undtaget koriander og maizena.

Varm op ved medium varme og omrøring.

Når blommerne er smattet lidt ud, smages det hele til med en smule salt og jævnes med maizernaen.

Når massen er kølet ned, tilsættes korianderne.

Spis sammen med de lune samosaer.

Øl eller lassie skal der til (altså ikke hunden, men den indiske yoghurtdrik)


Mirabeller

Mirabeller vokser i udkandten af skove og i levende hegn og er således en af de stenfrugter, der vokser vildt i Danmark. Nogle arter er gule, andre røde og sågar kan man finde nogle, der næsten er sorte.

Konsistens og smag varierer lige så meget som farven. De kan være sure, søde, og er man uheldig, kan man støde på nogle, der er helt melede. Smag dig frem.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT