En cykel fuld af bøger skal fra Bornholm til Polen: Nyt initiativ begynder fredag

En cykel fuld af bøger skal fra Bornholm til Polen: Nyt initiativ begynder fredag
Pressefoto
NOTITS | ABONNENT | 22. SEP 2022 • 13:05
NOTITS | ABONNENT
22. SEP 2022 • 13:05

En specialdesignet Christianiacykel fyldt med bøger på både dansk og polsk, der skal transporteres fra Danmark til Polen.

Det er groft optegnet ideen bag konceptet "BookBike on Tour, Bornholm-Świnoujście", der begynder i Nyker fredag. Formålet er at formidle dansk-polsk litteratur på en ny grøn mobil måde, fremme cykling på tværs af grænserne og udvide kendskabet til hinandens kultur danskere og polakker imellem, navnlig i Østersøregionen.

Det oplyser intiativtagerne Jacob Dammas og Józefina Jarmużewska i en pressemeddelelse. De to danner en dansk-polsk duo, som sammen driver et kreativt firma og en NGO i København og Warszawa, hvor de udvikler og producerer dokumentarfilm og kulturprojekter.

Cyklen skal trædes ved pedalkraft af frivillige personer som en 'stafet', hvor den næste rytter overtager cyklen i et antal kilometer. Undervejs på ruten er der planlagt kulturelle stoppesteder med blandt andet præsentation af bøgerne for publikum, forfattermøder og lytning til lydbøger.

Program

Cyklen vil være på Bornholm fra fredag den 23. september til søndag den 25. september, hvor den vil komme forbi Nyker, Rønne, Svaneke og Østermarie.

Forfattere om bord på "BookBike" vil blandt andre være Carl Nielsen, H.C. Andersen, Olga Tokarczuk, Stanisław Lems, Leopold Tyrmand og Inger Christensen.

Projektet samarbejder med lokale boghandlere, forlag, cykelforeninger, museer og flere danske og polske virksomheder.

– Denne første udgave af projektet er blevet til takket være uundværlig hjælp fra ovennævnte, som har doneret naturalier og ydelser, lyder det fra initiativtagerne.

“BookBike” vil også kunne opleves online via daglige videoer, fotos og tekstopslag på projektets hjemmeside, hvor der dagligt vil blive lagt videoklip, fotos og tekster op fra rejsen og kulturstoppene.

Ruten vil gå fra Nyker over Rønne, Svaneke, Østermarie og retur til Rønne, Ystad til Śwnioujście i det nordvestlige Polen.

Cykelturen starter på Christiania Bikes fabrikken i Nyker fredag den 23. september kl 14.00, hvor første frivillig rytter fra Nexø Motion Cykel Club sætter sig op på sadlen og kører til Rønne, og her vil cyklen stå på Store Torv i løbet af dagen.

Interesserede frivillige ryttere kan stadig nå at melde sig til for at cykle et par kilometer på nogle af strækninger på Bornholm.