Efter 26 år knokler Lars og Gert stadig helhjertet for jazzen i Nexø

Efter 26 år knokler Lars og Gert stadig helhjertet for jazzen i Nexø
De to grand old men indenfor jazzen i Nexø, Gert Møller-Jensen og Lars Hansen, er stadig fuldt aktive når årets jazz-festival løber af stablen i Nexø. Også selvom de ikke længere er med i den bestyrelse, de sammen har siddet i, i de sidste 26 år. Foto: Anders Liljeroth
NYHED | NEXØ | ABONNENT | 7. AUG 2022 • 12:10

Endnu en jazzfestival i Nexø er afviklet, i år med en helt ny bestyrelse. To af de tidligere medlemmer mener begge, at det er gået ret godt.

Når en ny bestyrelse tager over for den gamle, vil der altid blive sat nye ting i værk, og meget bliver gjort på en ny måde. Sådan har det også været ved årets jazz-festival i Nexø.

Lars Hansen, som sad i den tidligere bestyrelse, og som stadig er en aktiv frivillig på festivalen, mener at tingene er lidt anderledes i år, men at ændringerne er til det bedre.

– Der har været brug for at der kom nogle med nye ideer. Og det er blevet rigtig godt, siger han.

For tidligere kasserer i bestyrelsen, Gert Møller-Jensen, er det helt uvant, ikke at være tæt på beslutningerne og på det store arbejde med festivalen, hvor han i 26 år har siddet i bestyrelsen.

– Det er jo lidt underligt. Men jeg har det da fint med det. For første gang i 26 år, kunne jeg sove til klokken otte den dag festivalen starter. Det har jeg aldrig kunnet før. Men det passer mig helt fint, at jeg ikke skal blande mig så meget.

Både Gert Møller-Jensen og Lars Hansen er fortsat med som frivillige til festivalen, og de forsøger da begge stadig at komme med gode råd til den nye generation.

– Mit ansvar er væk i år, men alt det andet laver jeg stadig. Og jeg er da også glad for, at jeg kan byde ind med det jeg ved, og har opbygget gennem årene. Der er ingen grund til, at de skal lave de samme fejl som vi har lavet, men de nye skal jo have lov til at prøve nye ting af, mener Lars Hansen.

For Gert Møller-Jensen er der også stadig masser af opgaver som frivillig.

– Jeg har jo forretningen tæt på, og den har alle årene været komandocentral, hvor papirer og præmier blev opbevaret. Og jeg havde da også et køleskab til øl og vand i kælderen. Så på den måde er jeg stadig lidt med, siger han.

Musikken skal flytte grænser

Det der betyder mest for festivalen er den musik der bliver spillet fra scenen. Og her mener de to garvede frivillige at noget er godt, og andet er mindre godt.

– Der er da ting vi synes den nye bestyrelse skulle have gjort anderledes. Og sådan har folk da helt sikkert også syntes om os gennem årene. Men det vigtige er, at de får skaffet noget musik som folk gider lytte til, og det ser det jo ud til. Og så vil der altid komme noget efterkritik om musikken. Men hvis der slet ikke er nogen der klager, så har det nok været for kedeligt og for ensformigt. Man er nødt til at have noget med, som folk synes er en smule for moderne. Vi skal prøve at rykke nogle grænser med musikken, synes Gert Møller-Jensen.

Lars Hansen synes at der er mange gengangere på scenen, men det er fordi de mange år i bestyrelsen har gjort, at han har fået kendskab til rigtig mange musikere.

– Når man har været med i så mange år, så kender man efterhånden langt de fleste jazzmusikere. Det der så er lidt anderledes, er at de spiller sammen med nogle andre end de plejer. Men på en eller anden måde kender vi dem alle sammen, siger Lars Hansen.

Gert Møller-Jensen mener ikke han har så meget forstand på musikken, men mener at noget godt kan blive for ensformigt.

– Men jeg er ikke typen der lytter detaljeret til musikken, jeg har faktisk ikke forstand på det. Jeg vil bare gerne have det klinger lidt, og så må det gerne være varieret.

Når du siger du ikke har forstand på det, hvordan kom du så ind i bestyrelsen for 26 år siden?

– Det var fordi jeg var formand for Nexø Handelsforening, som det hed dengang. Jeg kom med i styregruppen for byjubilæet, og dermed også ind i festivalen. Det var kommunen der stod for det første år, og derefter skulle der nedsættesn en bestyrelse. Og så har jeg altid sagt, at der var en skolelærer og en kunstner med, og så mente jeg, at hvis det skulle hænge sammen, så skulle jeg måske være med og styre tingene. Og så er jeg blevet hængende lige siden.

Begge de to grand old men indenfor jazzen i Nexø er altså stadig aktive, og arbejder helhjertet med at få dette års festival til også at lykkes på bedste måde. Og som en overraskelse, blev hele den gamle bestyrelse lørdag eftermidag kaldt op på scenen, hvor de alle blev gjort til æresmedlemmer i Østersøjazz. Og det var et rørende øjeblik for mange.

– Ja, det havde vi ikke regnet med. Den havde vi ikke set komme, siger Gert Møller-Jensen.