Det var virkelig en fantastisk oplevelse. Smukt, smukt, smukt

Det var virkelig en fantastisk oplevelse. Smukt, smukt, smukt
– Det var helt fantastisk. Det var ret stille og fint vejr, og vi fik nogle gode kager, fortæller Anne Marie Koefoed, som her ses med ægtemanden John. Privatfoto
NYHED | ABONNENT | 7. JUN 2023 • 18:36
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
7. JUN 2023 • 18:36

Det er aldrig sket før, at majestæten inviterer et helt samfund om bord på Kongeskibet Dannebrog, men det var tilfældet for alle 93 beboere på Christiansø.

– Det var virkelig en fantastisk oplevelse. Smukt, smukt, smukt.

Sådan siger Charlotte Hallberg Andersen, som til daglig forpagter kroen på Christiansø sammen med ægtemanden Stig. De var onsdag sammen med resten af beboerne på Ertholmene inviteret med ombord på Kongeskibet Dannebrog, og det er en oplevelse, hun sent glemmer.

En ting var at se selve skibet, en anden var at få lov til at hilse på regenten.

– Da vi kom ind i dronningens værelse, stod en af dem (fra besætningen, red.) og læste vores navne op fra invitationen. Og så sad dronning Margrethe på stolen og gav os alle sammen hånd og hilste os velkommen ombord. Det var virkelig en dronning, der tog imod os med åbne arme. Det var en stor oplevelse, fortæller Charlotte Hallberg Andersen og oplyser, at et besætningsmedlem meddelte øboerne, at dronningen var glad for at byde dem ombord, fordi der havde været så mange uroligheder omkring øen, hvilket er en henvisning til sprængningerne af Nord Stream-gasledningerne.

Selv var Charlotte Hallberg Andersen ikke nervøs over at skulle møde dronningen, men omvendt førte hun heller ikke en længere samtale med hende.

– Hun sagde nogle få ord og jeg sagde "smuk, smukkere, dannebrog". Hun sagde tusind tak.

Anderledes end forventet

Charlotte Hallberg Andersen havde ellers ikke forventet sig meget af besøget på skibet. Hun havde forestillet sig, at det ville være meget mere formelt, men det var det slet ikke.

– Det var helt anderledes at komme ombord, end jeg på nogen måde havde forestillet mig. Jeg havde slet ikke fantasi til at forestille mig, at et skib kan være så smukt, og at der ville være så mange søde mennesker, som har lyst til at fortælle os om, hvordan man gør, og hvem der gør hvad.

Hun tror, at oplevelsen kommer til at binde øboerne endnu mere sammen, end de allerede er. Hun har boet på Christiansø i 16 år sammen med sin mand, og hun mindes ikke, at der har været et fælles arrangement for øboerne, hvor så mange har bakket op om det.

– Jeg tænker, at det har en stor betydning, og det gør i hvert fald, at vi har noget at snakke sammen om. Alle øboer er lige nu samlet på samme sted i Grønningen, og det er sjældent. Jeg tænker, det er en god fælles oplevelse, vi som øboer har sammen med vores administrator og alle herude.

– Det er noget, jeg ikke kommer til at glemme, siger hun.

Modig og nytænkende majestæt

Det er ikke sket før, at et helt civilsamfund er blevet inviteret ombord på kongeskibet. Tiltaget får ros af Christiansøs administrator Søren Thiim Andersen.

– Det fortæller også noget om, at vi har en modig og nytænkende majestæt, siger han.

Der bor i alt 93 personer på Christiansø og Frederiksø, og på trods af, at det er feriesæson, hvilket traditionelt betyder, at nogle vil være bortrejst, havde så mange som 79 tilmeldt sig besøget på kongeskibet.

– Det er helt vildt, at vi på den her tid kan mønstre så mange, konstaterer administratoren.

– Det er simpelthen så flot, og jeg er meget overrasket over, at det er lykkedes at få så stor en tilslutning. Det er jeg simpelthen så glad for.

Kongeskibet Dannebrog blev bygget i 1931-32 på Orlogsværftet i København som afløser for det forrige kongeskib, hjuldamperen Dannebrog fra 1879. Det har Christian X givetvis været glad for, eftersom han var konge af Danmark fra 1912 til 1947.

Hvilket jo ikke gør det mindre passende, at kongeskibet nu er på besøg på netop Christiansø.

Efter besøget på Kongeskibet samledes alle øboerne i Grønningen til en øl/vand og talte om besøget på skibet og ikke mindst mødet med dronnningen. Privatfoto