Campus gi'r den gas(olin)!

Campus gi'r den gas(olin)!
Her ses eleverne i øvelokalet, men selve teaterkoncerterne opføres i Campus Bornholms store sal, som er trukket i festskruddet til den store satsning. Privat foto
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 27. JAN 2023 • 05:30
NYHED | RØNNE | ABONNENT
27. JAN 2023 • 05:30

I næste uge lader Campus Bornholm tæppet gå til en stort opsat teaterkoncert, som roterer om Gasolins musik og opføres af eleverne for et betalende publikum.

"Kvinde min", "Langebro" og "This Is My Life" ...

Så ved de fleste, hvor i verden, vi befinder os. Nemlig centralt, godt og grundigt placeret i Gasolins generøse melodiske univers, som endegyldigt gik til de evige jagtmarker, da nationen i 2018 græd salte tårer over forsangeren Kim Larsens død.

Nuvel, da havde bandet godt nok været opløst helt siden 1978, men man kunne dog stadig tillade sig at drømme om bare en enkelt genforening.

Men siden har vi måttet tage, hvad vi kunne få, og ud over Gasoglim, Rabalder, Gasbox, Peter Og De Andre Kopier, samt hvad der ellers måtte eksistere af håbefulde kopibands, har der skam også været for eksempel Dr. Dantes Teaterkoncert Gasolin – og nu nærmer vi os en pointe:

I næste uge kan man opleve lige præcis en teaterkoncert på Campus Bornholm, som byder på det store udtræk, når musikelskende elever på tværs af hele campusfællesskabet leverer en forestilling, som fortolker 10 af de kendte Gasolinsange gennem – lover campusbornholm.dk – "en sprudlende vulkan af musik, sang, lyrik, bevægelse, koreografi, scenografi, kostumer, lys, lyd og medieproduktioner – en udtryksfuld og kunstnerisk rejse gennem bandets fantastiske univers".

Det er også på uddannelsesinstitutionens hjemmeside, man kan – vi kan, for alle er velkomne – købe billetter til teaterkoncerten, som finder sted klokken 19.30 på tirsdag den 31. januar samt den 1. og den 2. februar.

Som generalprøve opføres den også klokken 12.30 tirsdag, hvor 400 af øens 8.-9. klasses elever er inviteret til at få en oplevelse, fortæller Christoffer Appel, som er en af de musiklærere, der er tilknyttet projektet.

– Vi har en ambition om hvert tredje år at inddrage alle vores ungdomsuddannelser i at lave en kæmpe musikalsk og kulturel oplevelse, siger han.

– Alle er inviteret til at deltage, om de så går på det almene gymnasium, automekanikeruddannelsen eller noget midt imellem. At det er hvert tredje år, skyldes dels, at så kan alle, der går på en eller anden af vores uddannelser, nå at blive inddraget i det i løbet af deres forløb, hvis de har lyst til at at være med, og dels er det jo også et projekt, som trækker en masse både kræfter og penge ud af skolen, så det bliver for meget at lave det for eksempel hvert år.

Det er tredje gang, det store projekt er iværksat, idet musicalen "Hair" i 2017 blev opført på det gamle gymnasium i Søborgstræde, mens en flot opsætning af Pink Floyds "The Wall" var godt undervejs tre år senere, i 2020, nu på det nybyggede Campus Bornholm.

Men ak.

– Så kom coronaen og lukkede os ned, siger Christoffer Appel.

– Vi var ellers 75 procent klar og stod bare lige og skulle lægge sidste hånd på det, for at spille den i januar-februar, men så lukkede alt jo ned, og det var jo enormt ærgerligt. Så i år er tredje gang, men det bliver kun anden gang med publikum.

Denne gang er der altså ikke tale om en traditionel musical, men en teaterkoncert, hvorfor der heller ikke som sådan er skuespil inkluderet.

– Men vi har en dansetrup, en visuel gruppe, som laver film, en lyrikgruppe, som laver lyrik, der bliver læst op til musik, en sceneografigruppe og den største gruppe er så musikgruppen, siger musiklæreren.

Den store sal

Allerede den 1. oktober tog musikgruppen hul på øvedagene for at få det hele til at spille optimalt ved premieren og under de tre følgende opførelser.

Teaterkoncerten er inspireret af, men ikke identisk med, Dr. Dantes Teaterkoncert Gasolin, oplyser Christoffer Appel.

– Meget af det, der sker hos os, er ikke foregået andre steder. For eksempel er der videoerne, som vores mediefagshold har arbejdet med, og lyrikoplæsningerne er også vores egen idé. Det er et kreativt projekt, vi selv har skruet sammen.

Hvor mange elever deltager?

– Vi er 40-50 stykker og fem-seks lærere, som tager sig af grupperne, og så er vi tre musiklærere.

Når hele menageriet mødes og øver hen over weekenden, bliver det første gang, det ikke sker i øvelokalet, men i campus' store sal, hvor væg og gulve er blændet af, så folk ikke føler, de sidder på en badmintonbane.

– Det er et rigtigt scenerum, vi har lavet, siger Christoffer Appel.

Det lokale, professionelle firma BARE Events and Productions, som blandt andet arbejder med Roskilde Festival, tager sig af lyd, lys og hele rammen omkring teaterkoncerten.

Og der er med høj sandsynlighed noget at se frem til for publikum, i hvert fald bragte Bornholms Tidende i 2017 en begejstret anmeldelse af "Hair", og eftersom det ikke er nogen skam at citere sig selv, kan vi oplyse, at den var skrevet af nærværende journalist, som blandt andet konstaterede:

"Det var, med andre ord, slet og ret en flot og fantastisk præstation, og jeg er sikker på, at selv ikke den mest forbenede kritiker vil kunne finde hår nok i suppen til at transplantere mig til noget, der bare minder om en frisure".

Dansetruppen i fuld sving. Privat foto