Bornholmsk vender tilbage til de skrå brædder – dæmmeså!

Bornholmsk vender tilbage til de skrå brædder – dæmmeså!
Bodil Lundqvist ved generalprøven tirsdag aften på Rønne Theater. Foto: Torben Østergaard Møller
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 9. NOV 2022 • 10:30
NYHED | RØNNE | ABONNENT
9. NOV 2022 • 10:30

Normalt opfører Bornholmsk Amatørscene et teaterstykke hvert andet år, men på grund af corona er det ikke sket siden 2018. Torsdag er der dog repremiere på "Fortuna – Lokkans Godinja", som foreningen i 2012 havde verdenspremiere på.

 

Tiden har det med at bevæge sig i pludselige spring, og hvis der er nogen, der ved oplysningen om, at Bornholmsk Amatørscene inviterer til premiere på den bornholmske komedie "Fortuna – Lokkans Godinja", tænker, at dén invitation har de da modtaget før, så jo.

For de glade amatører opførte nemlig også for 10 år siden denne bornholmske dialektkomedie i fem akter, som er begået af Nexø-boen Morten Poulsen.

Dengang i november 2012 var der faktisk tale om en verdenspremiere, og stykket blev da også præsenteret som nyskrevet, om end det udspiller sig i slutningen af 1890'erne.

Og nu vender det altså tilbage på de skrå brædder, første gang i morgen, torsdag den 10. november, klokken 19.30 på Rønne Theater.

Bodil Lundqvist er formand for Bornholmsk Amatørscene, og hun fortæller, at der er 11 skuespillere på scenen.

Bodil Lundqvist som Magda og Mette Helt Gude som Madam Kofod. Foto: Torben Østergaard Møller

– Og så er vi også en masse bag scenen, som vi plejer at være, og som tager sig af scenografi og den slags, siger hun.

– Vi har også lavet en helt anden og ny scenografi, end den vi brugte for 10 år siden.

Foreningen har endvidere entreret med en professionel kostumier, Pernille Vestergaard, som er uddannet ved Det Kgl. Teater, og som har lavet nye kostumer, for med donationer på i alt 45.000 kroner var der basis for en opgradering.

– Det er dog ikke alle kostumer, der er nogle gengangere, især i sidste akt, siger Bodil Lundqvist.

– Men vi forsøger at være så naturtro som muligt i forhold til årstallet 1898, hvor stykket udspiller sig.

"Fortuna – Lokkans Godinja" foregår i en lille by på østkysten af Bornholm, hvor tilskuerne blandt andet møder en skrap kone og en underdanig mand, en ond mand i form af en reder, som tyranniserer sin egen søn, og dertil blandt andet et par unge elskende – og får de mon hinanden til sidst?

Den unge elsker bliver i hvert faldt meldt druknet på et tidspunkt, og mere skal vi da ikke afsløre her.

Andet selvfølgelig end at stykket opføres i alt 11 gange, og at sidste gang finder sted den 25. november.

Normalt sætter Bornholmsk Amatørscene et stykke op hvert andet år, men i 2020 blev det ikke til noget på grund af corona, så det er faktisk fire år siden sidst, fortæller Bodil Lundqvist.

– Og i 2018 spillede vi så det populære stykke "Ses vi i Sømkassan?", siger hun.

Svært

Så nu er det vel godt igen at komme op på de skrå brædder?

– Jojo, men man kan godt mærke, at man er blevet gammel, ler hun.

– Men sådan er det, og det er også svært at finde nye mennesker, der vil være med, og som kan det bornholmske sprog. Det er jo dét, vi går meget op i, og selve de manus, vi opfører, er jo skrevet på bornholmsk.

Hvor lang tid har jeres prøveforløb strakt sig over?

– Vi startede først i august med at øve to gange om ugen, siger Bodil Lundqvist.

– Så accelererede det og blev til tre gange om ugen – værst blev det her i weekenden, for da øvede vi fra klokken 9 og til klokken 17 begge dage, dét var sgu hårdt! For jeg er jo primus motor, og så møder man ind klokken 8.15, og så er der sminke og kostumeprøve og så videre. Vi blev også ramt af noget sygdom, blandt andet røg vores lysmand ind med blindtarmsbetændelse, men det måtte vi jo løse med noget hjælp fra egnsteatret, og en anden røg på Rigshospitalet med nogle hjerteproblemer, men hun er dog tilbage igen og er frisk. Så det er en lidt hård optakt, men torsdag er der premiere – og så tjør' vi!