Blev kaldt gyseligt og grimt: Nu er det ødelagt

Blev kaldt gyseligt og grimt: Nu er det ødelagt
Tirsdag aften var en af de store stykker stof revet af, og der har været en vældig debat på den lokale Facebook-gruppe. Eget foto.
KULTUR | Onsdag 5. juni 2024 • 15:30
KULTUR | Onsdag 5. juni 2024 • 15:30

Der er opstået debat lokalt om, hvorvidt det er flot, når en kunstner bruger klipperne ved Møllenæsstien til et midlertidigt værk, og det ser ud til, at nogen er grebet til hærværk. Kunstneren håber, at folk husker, at der er et menneske i den anden ende.

– Når en såkaldt kunstner bruger vores natur til at fremme sig selv, ja så står selv jeg af. Gyseligt, grimt, giver absolut ingen mening (for mig).

Sådan er ordlyden på en besked, der tirsdag blev delt i den lokale Facebook-gruppe "Allinge-Sandvig". Beskeden er siden blevet fjernet, men inden det skete, havde den nået at generere mindst 48 kommentarer med delte meninger om kunstværket.

Nogen synes det samme som personen bag opslaget, mens andre opfordrede til at slå koldt vand i blodet med henvisning til værkets midlertidige karakter.

Senere blev et nyt opslag lavet på gruppen. Denne gang af kunstnerens far, som hilser fra sin datter og er ærgerligt over, at nogen tilsyneladende har grebet til handling og lavet hærværk på installationen. Et billede viser, hvordan et stort stykke stof er revet af den sten, det møjsommeligt var placeret på. Således altså bevist, at det var midlertidigt, men nu ligger stoffet ved siden af, som en stiv skal af noget, der skulle have været et kunstværk.

– Der røg lige fire timers arbejde. Trist og tarveligt, at voksne mennesker kan finde på at ødelægge det. Man burde opføre sig ordentligt, selvom man møder kunst på sin vej, som man ikke forstår eller er uenig i, skriver Bjarne Hartung Kirkegaard i Facebook-gruppen.

Han fortæller desuden, at de er fem-seks mennesker, der hjælper billedkunstneren med at opsætte værket, så det kan blive klar til Folkemødet. I en besked fra kunstneren Mette Hartung Kirkegaard lyder det, at alle tilladelser er på plads - både fra Folkemødet og regionskommunen, og at hun ikke vil forlade stedet, før værket er taget ned igen og stedet tilset og godkendt. Hun deler herefter en række informationer om værket.

"Jeg kan forstå, at nogle af jer har været forbi nede i klipperne ved Møllenæsstien, hvor jeg går og arbejder i disse dage. Jeg kan til de bekymrede oplyse: Jeg maler ikke på klipperne. Jeg er opvokset i Allinge og jeg værdsætter klipperne og naturen lige så højt som jer. Jeg klistrer nænsomt bomuldslærred på med melklister. Stoffet er heller ikke malet - det er bare stof. Udenpå stoffet lægger jeg en lak med glimmer i. Værket vil være i klipperne langs med stien under Folkemødet og bliver taget ned igen mandag d. 17. Juni og i dagene derefter. Stoffet trækkes nemt af og klipperne vaskes ned."



Sammen med sin far og flere andre hjælpere har Mette Hartung Kirkegaard brugt timer på at sætte stof op. Og der skal bruges mange mange flere. Eget foto.

 

Tager min energi

Og faktisk er værket netop skabt ud fra en kærlighed til klipperne; deres former og flader og hvordan lyset falder på dem. Det fortæller Mette Hartung Kirkegaard til Tidende.

– Det er en hyldest til landskabet på lige netop dét sted. For mig er det et samarbejde med klipperne - uden dem, intet værk. Jeg fremhæver dem for en tid, så man måske kan se dem med nye øjne og lægge mærke til nye ting. Farverne kommer fra når jeg selv går tur på stien. Når naturen taler til mig, ser jeg den i farver.

Hun fortæller desuden, at hun forberedt sig grundigt og arbejdet med værket de sidste par måneder, hvor fondsansøgninger, tilladelser, skitser, research, materialetests, praktiske forberedelser og planlægning af events i forbindelse med udstillingen er gået op i en højere enhed.

Hun har besøgt stedet flere gange undervejs og lavet tests, og nu er hun altså sammen med assistenterne på dag tre ud af 10 installationsdage op til Folkemødet.

Reaktionen på Facebook har påvirket hende en hel del, for hun har ikke tidligere oplevet, at folk har været så hårde online.

– Jeg ved ikke om dem, der skriver på nettet glemmer, at der er et menneske i den anden ende, eller om de er ligeglade. Men jeg er sikker på, at de ikke ville bruge de samme ord om mig og værket, hvis vi talte sammen ansigt til ansigt.

Hun er dog mest af alt ærgerlig over, at det tager hendes energi væk fra at lave selve værket.

– Men vi kører på igen idag, og jeg vil forsøge at lave det bedste, jeg kan, fortæller hun.

Hun ved ikke selv, hvad der har drevet nogen til at begå hærværket. Om det er en reaktion på diskussionen om værket, nysgerrighed eller noget helt tredje.

– Men det er frustrerende, at vi skal bruge tid på at lave det igen, for det er en tidskrævende proces.

I sin besked på Facebook inviterer hun åbent folk på en snak om værket, mens hun går og gør klar. Og hun ønsker også efter Folkemødet at invitere på en Özlem Cekic-inspireret dialogkaffe i klipperne, hvis nogen føler sig stødt over hendes værk.

"Send mig en mail, så finder vi en dag efter Folkemødet og sætter os i klipperne og snakker om værket over en kop kaffe."



Det tager mange timer, at placere det farvede stof på den helt rigtige måde, fortæller Mette Hartung Kirkegaard. Eget foto.

 

Blød samtale

Kunstværket bliver i en pressemeddelelse præsenteret som et stort, stedsspecifikt værk bestående af farverigt stof, som klæbes fast på klippefladerne for at give indtryk af, at der er malet på landskabet.

Værket har fået navnet "A Softer Statement", og det fremgår, at kunstneren med værket "indgår i dialog med klipperne for at visualisere den magi og udveksling, der kan opstå mellem menneske og sted, og værket er en hyldest til klipperne i Allinge – hendes barndomsby. Samtidigt peger hun på en anden måde at samtale på, blødt og poetisk, som et modspil til den retorik, der ofte findes i den politiske debat."

Mette Hartung Kirkegaard har tidligere vist et værk med stof på klipper på Hammerknuden.

I år kan udstillingen, som altså omfatter lyserøde, gule og hvid-farvede klipper, opleves færdig i Folkemødedagene fra 13. juni til 15. juni på Møllenæsstien, hvorefter den vil blive fjernet.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT