Arbejde med fremtidens bibliotek viser en splittelse blandt bornholmerne

KULTUR | Søndag 25. juni 2023 • 11:00
Henrik Nielsen
Journalist
KULTUR | Søndag 25. juni 2023 • 11:00

Hvilke ønsker, man har til et fremtidigt bibliotekstilbud, afhænger blandt andet af, hvor man bor.


Bornholm er en forholdsvis overskuelig ø, men det ændrer ikke på, at der er forskel på, hvad folk mener om forskellige spørgsmål, alt efter hvor de bor. Et sådant spørgsmål kunne være: "Hvad er et godt bibliotekstilbud for dig og for din nabo?" Det er der mange bud på, og svaret afhænger både af, hvor man bor, hvilken alder man har, og hvad man primært bruger biblioteket til. Det viser de foreløbige resultater af det strategiarbejde, Bornholms Folkebiblioteker har gang i.

De ansatte er kommet med deres bud, ungdommen på Campus Bornholm er blevet hørt, der har været holdt paneldebat og debatmøde, og bibliotekerne har gennemført en spørgeskemaundersøgelse. Muligheden for en god kop kaffe og et ønske om biblioteket som kulturelt samlingssted var noget, mange var enige om. Til gengæld deler beliggenhed vandene. Det viser både spørgeskemaundersøgelsen og debatmødet.

Kort fortalt prioriterer folk i postnummer 3700 et større bibliotek med både børne- og voksenbibliotek, større udbud af arrangementer og personlig betjening højest.

"Her spiller det jo nok åbenlyst ind, at der ikke er langt til et sådant, men det kan eksempelvis også spille ind, at der er flere besvarelser fra de 21-30-årige og de 31-40-årige (børnefamilierne), der har postnummer 3700", står der i evalueringen "Dit, mit, vores bibliotek", der ligger på Bornholms Folkebibliotekers hjemmeside.

På østlandet lægger man til gengæld mere vægt på, at biblioteket ligger tæt på. Det viser svarene, som kommer fra færre og ældre brugere end i postnummer 3700.

"Hvis man sammenholder den respons, der var fra borgerne på temadagen, og de tal, vi kan læse i spørgeskemaet, tegner der sig en splittelse blandt borgerne, alt efter hvor de bor, og hvilket bibliotek de benytter til dagligt", står der i evalueringen.

Ikke alle kan betjene sig selv

Meldingen fra de unge på Campus Bornholm var, at indretningen af biblioteket er meget vigtig. Der er stor efterspørgsel på studiemiljø eller studiepladser, man kan sidde og arbejde ved, men også et hyggemiljø med sofapladser, hvor man kan sidde uforstyrret og gerne må tale lidt højt.

På debatmødet efterspurgte deltagerne blandt andet plads til fordybelse og stillezoner og generelt hyggelige opholdszoner, og i spørgeskemaundersøgelsen fortæller deltagerne, at de generelt er glade og taknemmelige for deres bibliotekstilbud, men en del nævner, at biblioteket har stået stille i forhold til udvikling og indretning i mange år.

I forbindelse med en paneldebat sagde forperson Tine Segel fra fagforbundet Kultur og Information, at nærhed er vigtigt, men det er også vigtigt at være opmærksom på, at der følger betjening med, da ikke alle borgere kan betjene sig selv. Forfatter Dennis Gade Kofod bemærkede, at det skal være op til personalet, hvad der er det vigtigste, ud fra hvilke rammer biblioteket er givet. Nærhed er meget vigtig, mener han, men alle biblioteker behøver ikke at kunne det samme. Han pointerede også, at det er vigtigt med et engageret personale.

Mange former for fællesskab

Hos personalet er der et ønske om gennemgribende renovering af bygningsmassen i Rønne og delvis renovering af filialer. Samtidig ser personalet gerne en gentænkning af filialstrukturen ved for eksempelvis at give mulighed for at samle ressourcerne på færre enheder. Målet skal være at skabe et bedre folkebibliotekstilbud.

Indretningen skal have fokus på rum og rumlighed samt muligheden for at lave flere rum i rummet til fordybelse, møder og studier. Overdækning af atriumgården på Rønne Bibliotek bringer den i spil til for eksempel koncerter.

Når det gælder arrangementer ser de ansatte gerne et bredere og mere folkeoplysende program og udlånssatellitter på udvalgte steder, eksempelvis lufthavnen eller andre relevante steder i det offentlige rum.

Det er nogle af de tanker, og ønsker, der er kommet frem i første del af strategiprojektet, der ifølge projektleder Julie Elisabeth Blædel har været både travl, sjov og lærerig.

– Projektet holder nu sommerferie, men vi genoptager det igen til august, hvor vi går i gang med at udarbejde selve strategien for det fremtidige bibliotekstilbud. Noget af det, som de allerfleste lægger vægt på er, at biblioteket etablerer og inviterer til kulturelle og litterære fællesskaber i mange forskellige former, siger hun i en pressemeddelelse.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT