Anna Margrethe til Arizona: Amerikansk forlag inviterer

Anna Margrethe til Arizona: Amerikansk forlag inviterer
Margrethe Kjærgaard ved sin tegnestue på Kirkepladsen i Rønne. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 16. FEB 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
16. FEB 2024 • 05:30

Anna Margrethe Kjærgaard, som har tegnestue i Rønne, skal til litteraturfestivalen Tucson Festival of Books i forbindelse med, at "Ud af det blå", som hun har illustreret, udkommer på engelsk.

Illustrator Anna Margrethe Kjærgaard, som har tegnestue på Kirkepladsen i Rønne, er sammen med forfatteren Rebecca Bach-Lauritsen blevet inviteret til Arizona, USA.

Der skal de blandt andet deltage i USA's tredjestørste litteraturfestival, Tucson Festival of Books, hvor de skal præsentere "Out of the Blue" – altså, deres fælles bog fra 2019 "Ud af det blå", som nu skal udkomme på det Brooklyn-baserede forlag Enchanted Lion Books.

Det er forlaget, der har inviteret makkerparret, og Enchanted Lion Books beskriver den Rønne-baserede illustrator således:

"Anna Margrethe Kjærgaard er en veletableret dansk illustrator. Hun er uddannet på Det Kongelige Danske Designakademi og Akademia Sztuk Pieknich i Polen. Hun har illustreret mange bøger og har modtaget adskillige priser, herunder Kulturministeriets Illustratorpris.

"Coffee, Rabbit, Snowdrop, Lost", hendes første bog, der blev udgivet i USA, modtog mange strålende anmeldelser og var finalist i 2022 til den prestigefyldte Kirkus-pris i kategorien Young Readers, samt en Batchelder Honor-bog fra 2022. Hendes nye bog er "Ud af det blå". Hun bor med sin familie på Bornholm, en lille ø i Østersøen".

Skriver altså forlaget.

Forsiden til den amerikanske udgave af "Ud i det blå". 

De hepper

Turen til delstaten i det sydvestlige USA ser Anna Margrethe Kjærgaard frem til, fortæller hun til Tidende.

– Forlaget har simpelthen inviteret os i anledning af, at vores bog i marts udkommer derovre under titlen "Out of the Blue", og så skal vi deltage i litteraturfestivalen i Tucson, siger hun.

Tucson er netop en by i den sydlige del af delstaten Arizona, og de to danskere får nok at se til i dagene fra den 6. til den 14. marts.

– For eksempel skal vi deltage i nogle paneldebatter, og jeg skal holde et oplæg om mit illustratorvirke, fortæller hun.

– Vi skal også lave en workshop for børn på selve festivalen, og jeg skal være med i noget, de kalder draw-off. Der er seks tegnere med, og vi får stillet en opgave, som vi så skal løse ved at sidde og tegne foran et live-publikum, hvor folk vist sidder og hepper. Det er totalt uden for min comfort zone, jeg sidder jo normalt bare for mig selv, når jeg tegner, ler illustratoren.

Er det et salgsfremstød, I kommer over til?

– Ja, det er jo bogpromovering, siger Anna Margrethe Kjærgaard.

At bogen er blevet valgt til udgivelse i USA er selvfølgelig glædeligt for dens to skabere, men den har da også tidligere fået stor positiv opmærksomhed.

– Den blev nomineret til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris i 2020, og den er også udkommet i både Frankrig og Korea, siger hun.

– I 2019, lige inden coronanedlukningen, var jeg med mine piger i New York på ferie. Da ville jeg faktisk besøge Enchanted Lion Books, fordi det er et ret cool forlag med nogle virkelig dygtige tegnere og forfattere, så jeg tænkte, at det kunne være sjovt at opleve det. Men de havde lukket ned for deres email på det tidspunkt, og i stedet fandt jeg dem på Facebook.

Antog begge bøger

– Jeg havde lige udgivet "Kaffe, kanin, vintergæk, væk" sammen med Betina Birkjær, og den sendte jeg nogle billeder fra på en Messenger-besked, men jeg hørte ikke noget fra dem og glemte det hele mere eller mindre igen. Men et par måneder senere skrev de så til mig, at de lige var faldt over min besked og rigtig gerne ville se mere. Da var "Ud af det blå" også udkommet i mellemtiden, så jeg sendte dem begge bøger med posten, og de kom omsider frem efter lang tid – og så antog de begge to, siger Anna Margrethe Kjærgaard.

– "Kaffe, kanin, vintergæk, væk" udkom for et par år siden, og nu udkommer så "Ud af det blå" også på engelsk. Det kan godt være en langvarig proces med sådan nogle bogudgivelser.

Du rammer vel et større publikum med sådan en udgivelse på engelsk?

– Ja, det er ret vildt og mega fedt.

Du må da sælge flere bøger?

– Jeg ved egentlig ikke så meget om oplag, men "Kaffe, kanin, vintergæk, væk" har da fået nogle rigtig gode anmeldelser og modtaget flere anerkendelser. Den var for eksempel finalist til Kirkus Prize, som er en stor litteraturpris.

Ud over selve litteraturfestivalen har forlaget også arrangeret en masse skolebesøg for det danske makkerpar.

– Hvor vi vist skal møde 30-40 børn ad gangen, så det skal nok blive spændende, ler hun.

– Men når vi er færdige der, suser vi også lige to dage til New York for lige at opleve den igen, og der skal vi også besøge forlaget. New York er faktisk det eneste sted, jeg tidligere har besøgt i USA, så jeg håber da, vi også får tid til at opleve noget af Arizona, og at der er arrangeret nogle ture for os, så det hele ikke bare bliver arbejde. Men jeg tror, det er rigtig amerikansk, at de virkelig skal have noget ud af en, når man bliver inviteret, siger hun og ler igen.

Rebecca Bach-Lauritsen og Anna Margrethe Kjærgaard med deres bog "Ud af det blå" fra 2019, som nu udkommer i USA under titlen "Out of the Blue". Privat foto

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT