Andre loppemarkeder lukker: Østerlars bliver ved

Andre loppemarkeder lukker: Østerlars bliver ved
60 frivillige fra Østerlars Sport var i sving under søndagens loppemarked, hvor mørke skyer truede. Foto: Holger Larsen
NYHED | ØSTERLARS | ABONNENT | 18. SEP 2022 • 16:18
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ØSTERLARS | ABONNENT
18. SEP 2022 • 16:18

Overskud fra loppemarked i Østerlars Sport deles ud til afdelingerne. Efter lukketid må lokale samarbejdspartnere hente, hvad de kan bruge.


– Vi har sendt nogle bønner, siger Tina Hansen fra Østerlars Sport, da hun bliver spurgt om, hvilke tanker arrangørerne har haft om varslerne om skybrud samtidig med, at idrætsforeningen søndag skulle holde loppemarked på Østerlars Stadion.

Bønnerne hjalp åbenbart. Det bornholmske loppemarkedspublikum lod sig ikke skræmme af de mørke skyer, og snart brød solen endda igennem

– Vi blev i torsdags enige om, at vi var nødt til at gennemføre. For det bliver jo ikke bedre senere på året, siger Tina Hansen.

– Alt er kommet frem, og vi har vores nye hal, en lille maskinlænge, som vi har sat op. Den fik vi doneret af menighedsrådet for et par år siden. Derinde har vi bøger, billeder, elektronik og køkkenting. Alt det, der er lidt sart, siger Tina Hansen.


Laila Dam og Tina Hansen glædede sig over, at de mørke skyer holdt tæt, da Østerlars Sport søndag holdt loppemarked. Foto: Holger Larsen


Østerlars fortsætter

Mange loppemarkeder er lukket ned i de seneste år – naboerne i Aarsballe holdt for eksempel i august loppemarked for sidste gang. Man har også haft overvejelser i Østerlars:

– Vi har talt meget frem og tilbage. Vi vil helst holde fast i at holde loppemarked, men det er i sidste ende antallet af frivillige, som afgør det, siger Tina Hansen.

Hvordan er det gået med at skaffe frivillige i år?

– Det er gået godt. Vi var lidt skeptiske, for en del meldte fra på grund af en familiefødselsdag. Men vi har fået nogle andre, og vi er lige så mange hjælpere i dag, som vi var for et år siden.

– Vi er 60 søndag, og lørdag var vi 30 til at sætte op. Vi skal ikke være færre, siger Tina Hansen, som har et stort skulderklap til den lille skare, der hen over året indsamler effekterne.

Når der nu er blevet færre loppemarkeder på Bornholm, betyder det så, at I har fået flere effekter?

– Jeg tror, vores loppemarked har den størrelse, som det plejer at have. For mange sælger selv deres ting på nettet for selv at få pengene.

– Vi har tidligere sprunget et år over, fordi vi ikke havde så mange effekter. Men læren af det er, at man sælger ikke forholdsvis mere, når der er flere effekter. Er der alt for meget, bliver alle ting ikke set. Det er også nemmere at holde priserne oppe, når der er færre ting, siger Tina Hansen.


Haveredskaber var blandt det store antal effekter, som blev udbudt til salg på Østerlars Stadion. Foto: Holger Larsen


Oprydningen

Når loppemarkedet er slut, skal der ryddes op. Men først får en række af idrætsforeningens samarbejdspartnere lov til at tage, hvad de kan bruge:

– Vi har nogle flygtninge fra Ukraine inde på den tidligere skole. Vi har et samarbejde med dem og laver noget idræt for dem i gymnastiksalen. Vi har tilbudt dem, at de kan komme, når markedet lukker og samle, hvad de kan bruge. Det kan være tøj, køkkenting med videre. Vi har også samarbejde med borgerforeningen, brugsen og friskolen, som også kommer og tager, hvad de er interesserede i. Ellers bliver det jo bare smidt ud, siger Tina Hansen.

57.000 kroner

Efter oprydningen søndag eftermiddag er de frivillige inviteret til fællesspisning, hvor kasserer Laila Dam offentliggør resultatet af anstrengelserne.

Tina Hansen har på forhånd sagt, at hun vil være tilfreds med en omsætning på over 60.000 kroner.

– Omsætningen på loppemarkedet blev 57.000 kroner, hvilket er inklusive vores salg af æbleskiver og pølser, oplyser Tina Hansen, da kassen er gjort op søndag eftermiddag.

– Det er ok i betragtning af, at der ikke har været så mange turister, som vi har i begyndelsen af juli, hvor vi normalt holder vores loppemarked. Der bliver stadig et pænt overskud, når udgifterne er betalt.

– Overskuddet fra loppemarkedet gik tidligere typisk til ungdomsarbejdet. Men vi har ikke så mange unge medlemmer. Derfor har vi valgt, at overskuddet deles ligeligt ud til vores afdelinger, så man kan bruge pengene, som man vil. På den måde giver vi lidt tilbage til de medlemmer, der kommer og hjælper til, slutter Tina Hansen.

HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?