Aftentur til Bastemose med første parket til svalernes natlogi

Aftentur til Bastemose med første parket til svalernes natlogi
Fra fugletårnet kan man overskue det meste af mosen.
BAGGRUND | KULTUR | Lørdag 19. august 2023 • 11:00
Tommy Kaas
Redaktør
BAGGRUND | KULTUR | Lørdag 19. august 2023 • 11:00

Tekst/foto: Søren P. Sillehoved

Bastemose i Almindingen er en af Bornholms bedste naturlokaliteter. Der ses altid mange fugle, planter og på sensommeren vrimler det med flotte dagsommerfugle. Mosen har et fint handicapvenligt fugletårn, hvorfra man på vindstille aftener kan sidde og høre tranernes fanfarer. I august og september kan man opleve tusindvis af svaler gå til nattesæde i sivene.

Bastemose findes i Almindingen ved landevejen Rønne-Østermarie. Ved 17 kilometermærket er der en fin parkeringsplads, hvor en skovsti fører frem til fugletårnet. Derfra kan man følge en sti rundt om mosen, og over landevejen komme til Enebærskoven, et åbent område man glemte, da Almindingen blev skabt. Samlet er turen 4 kilometer.

En stor oplevelse

Efter turen kan man spise sin medbragte mad ved en bænk, og bagefter kan man oppe fra fugletårnet opleve tusindvis af svaler, der kommer flyvende hertil på grund af mosens mange insekter. Det er både landsvaler, bysvaler og brune digesvaler. Ved skumringen anvender de mosens tagrør (høje græs red.) som natlogi. Når det bliver mørkt danser nattens flagermus ind på scenen. Tranerne, svalerne og flagermusene - en sådan aften glemmer man aldrig.

Fakta om Bastemose

Bastemosens navn skyldes ældre dages produktion af bastreb. Disse blev lavet af barken fra lindetræer og stadig kaldes den del af Almindingen for Lindesbjerg Skovdistrikt. I Bastemose yngler der to par traner, mange grågæs, flere par rørhøge, troldand, gråand og vandhøns. På mosens enge vokser der mange planter. Om sommeren ses den hvide kæruld, og de mange tidsler opsøges af et hav af smukke dagsommerfugle. Blandt andet de store gule kejserkåber, farvestrålende admiraler, dagpåfugle øje, nældens takvinge og andre. Der ses også mange kålsommerfugle ude på engene.

Vandreturen rundt om mosen

Fra fugletårnet følger man stien mod højre hen til en lang bro, der går tværs over mosen til dens modsatte side. Derfra følger man stien med mosen på højre side. Herfra kan der ofte ses traner. Kort efter ender stien ved cykelvejen, der følges mod højre. Måske høres sorte ravne eller en skrigende musvåge. Området er afgræsset af kreaturer og heste, der sidder ofte tornskader på toppen af enerne (enebærbuskene red.). De er på udkik efter insekter.

Om foråret vokser der mange orkideer på engene, i august ses den langstilkede fingerbøl, også kaldet digitalis. På grund af indhegningen må man fortsætte indtil en mindre sti fører mod højre gennem en yngre nåleskov. Kort efter kommer en smuk bøgeskov, der passeres indtil man på ny kommer til en egentlig sti.

Man følger stien med mosen på højre side. Læg mærke til de væltede træer, nogle af dem har dannet nye stammer. En ældre birk har således fået fem selvstændige stammer.

Læsåens udspring

Man kommer derefter frem til den nordlige ende af mosen og følger stien mod højre. Ved en lille sluse kommer mosens vand brusende og skaber et vandløb. Det bliver senere åen Læså, der løber gennem Ekkodalen og videre til sit udløb i havet i ved Boderne.

Stien ender ved fugletårnet. Derfra går man til parkeringspladsen og tværs over landevejen mod nye oplevelser.

Enebærskoven, et landskab fra middelalderen

Turen forsætter opad gennem en granskov. Kort efter skal man følge stien mod højre og kommer frem til en tværgående skovvej med navnet Trehøje vej. Navnet hentyder ikke til gravhøje, men tre høje skabt af grus under den sidste istid.

På den modsatte side af vejen ses det indhegnede område kaldt Enebærskoven. Får og geder æder selvsåede træer så landskabet kan blive bevaret åbent med enebær og høje gamle skovfyr. Sådan så Almindingen ud i middelalderen indtil 1800, hvor det store område blev tilplantet med skov. Man glemte bare stedet her, derfor er området et lille vindue til fortiden.

Mellem høje aspe og birketræer er der store sten og små pletter med hedelyng og græsset bølget bunke. Måske mangler kun synet af en lille vogterdreng med træsko og bare ben, samt en stok til at dirigere køerne med. Der er en vidunderlig stemning, og man har den helt for sig selv, da der sjældent kommer mennesker.

Mellem Enebærskoven og landevejen er der anlagt sheltere med tilladt bålsted.

Svalerne reder sengen til stærene

Det er tid til at vende tilbage til maden i det grønne og aftenens store teaterstykke. Husk en varm jakke eller et tæppe. Der kan være koldt om aftenen oppe i fugletårnet.

Mens solen går ned farver den hele mosen i røde toner. En enlig rørhøg kommer svævende, der ses store mængder af svaler, der kvidrende flyver rundt, og der kommer endnu flere svaler flyvende. Når dagen bliver til tusmørke kaster svalerne sig ned i sivene og går til ro. Der er så mange svaler at både tagrør og siv lægger sig ned, dermed reder de sengen til de mange stære, som kommer i oktober.

Det sene aftenshow er reserveret til flagermus. Når skumringen bliver afløst af mørke, vil der på en vindstille aften komme mange flyvende flagermus. De jager hele natten natsværmere med høje skrig. Lyden kan vi bare ikke høre.

God tur.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT