2.200 hunde besøger Rønne

2.200 hunde besøger Rønne
Der er et par tusinde hunde dagligt her på Stadion Nord i Rønne i disse dage. Foto: Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 13. AUG 2022 • 15:30
NYHED | ABONNENT
13. AUG 2022 • 15:30

Over tre dage, inklusive søndag, markerer Dansk Kennel Klub sit 125 års-jubilæum. Det sker på Rønne Stadion Nord, og dermed er den største hundeweekend nogensinde på Bornholm en realitet. 

– Vufvuf, vovvov, væfvæf – de har skam noget på hjerte, hundene her på Rønne Stadion Nord, hvor der er nok af de firbenede til det største hundekor nogensinde på øen.

Der er således tale om en 125 års jubilæumsudstilling for den landsdækkende Dansk Kennel Klub, som løber over både fredag, lørdag og søndag. Hver af dagene er her i omegnen af 2.200 hunde til stede sammen med deres ejere, fortæller Jette Nielsen, som er afdelingsleder for udstillingsafdelingen i klubben.

Og slår fast, at det er den største hundeweekend på Bornholm nogensinde.

Jeg vil tro,
de kommer fra
15-20 forskellige lande

Da Tidende taler med hende her lørdag over middag har hun netop leveret en alvorlig besked i højttalerne ude på pladsen, som er fuld af telte, hunde og deres mennesker, og hvor der er rundt omkring er markeret områder, hvor de – hunde og ejere – sprinter rundt og viser sig frem for dommerne.

Holdning betyder meget, hvis man vil vinde en medalje. Foto: Torben Østergaard Møller

Det er naturligvis hundene, der er omdrejningspunktet, men vi lægmænd kan godt nyde den menneskelige sprint manegen rundt også.

Afdelingslederens opråb gik på, at en der var nogen, der havde observeret hunde låst inde i en sort eller mørkeblå bil, og dén går ikke på sådan en varm dag, forklarede hun.

De mange hunde stiller op til præmiekonkurrencer hen over de tre dage, udstillingen varer.

– Fredag havde vi en titel på spil, der hed Hammershusvinder, lørdag er det Dansk Kennel Klubs 125 års-jubilæumsudstilling, så da kan man blive jubliæumsvinder, og søndag har vi en så en titel, der hedder Bornholms Vinder, siger hun.

– De titler kan man så kun vinde, hvis man er tilmeldt lige præcis den udstilling, hvor titlen er i spil.

Tradition

Der er dog også andre, mere generelle ting at kæmpe for, forklarer Jette Nielsen:

– Man kan vinde et certifikat til enten det danske championat, det nordiske eller det internationale. Skal man for eksempel blive dansk champion skal man have vundet tre af de her certifikater på tre forskellige udstillinger, hvor der er tre forskellige dommere. Så kan man sige, at hunden er blevet dansk champion. Det samme gælder for det internationale og det nordiske championat.

Jette Nielsen er afdelingsleder for udstillingsafdelingen i den landsdækkende Dansk Kennel Klub. Foto: Torben Østergaard Møller

 

Hvorfor har I valgt at markere Dansk Kennel Klubs 125 års-jubilæum her på Bornholm?

– Det skyldes nok, at for 25 år siden, da klubben blev 100 år, valgte man også at holde jubilæumsudstillingen på Bornholm. Og så syntes vores bestyrelse, at det kunne være sjovt at gøre det igen. Så man kan sige, at det er er blevet en tradition, at vi holder jubilæumsudstillinger her.

Og om 25 år er I tilbage?

– Haha ja, det ved jeg jo så ikke, for da er jeg nok ikke ansat længere, men det kunne man sagtens forestille sig, siger Jette Nielsen.

Se, hvor fint de løber. Også hundene. Foto: Torben Østergaard Møller

 

Hvor kommer alle de deltagende hunde fra?

– Jeg vil tro, de kommer fra 15-20 forskellige lande. Her er selvfølgelig flest danskere, men det er kun cirka halvdelen af deltagerne, der er det. Jeg forestiller mig, at Sverige nok kommer ind på en fin andenplads og dernæst kommer nok Norge og Finland. Men vi har også hunde fra Tyskland og Holland og flere af de centraleuropæiske lande. Jeg bemærkede, at der også er mange fra Litauen, siger Jette Nielsen.

Største weekend

Hvor stort er det her arrangement rent organisatorisk?

– Dansk Kennel Klub er jo landsdækkende, ligesom man for eksempel kender det fra DBU og andre, og vi har et udstillingsudvalg, som tilrettelægger de nordiske og internationale udstillinger i Danmark. Vi har en årsplan med seks udstillingsweekender, som foregår forskellige steder rundt i landet, og der har Bornholm gennem cirka 10 år været en fast del af programmet.

Man kan godt blive træt af at være på hele tiden. Foto: Torben Østergaard Møller

Men den her udstilling er vel ekstraordinært stor?

– Ja, det er helt sikkert den antalsmæssigt største hundeweekend, vi nogensinde har haft på Bornholm, siger afdelingslederen.

– Men vi holder hvert år i Herning årets sidste udstilling, og der kan på bare én udstilling, altså i løbet af en enkelt dag, være over 6.000 hunde, som vi denne weekend har på Bornholm fordelt over tre dage.

 

 

Jessie er trofast og en god ven

Ally Lyne fra Haarby på Fyn er med familien og dens Staffordshire bull terrier, Jessie, på hundeudstilling her på Rønne Stadion Nord.

Jessie bliver tre år næste måned.

Familien ynder at tage hende med udstillinger, også i udlandet, fortæller Ally.

Har hun vundet priser?

– Ja, dét har hun, hun er blandt andet juniorchamp i Dansk Terrier Klub.

Hvor meget tid bruger du på Jessie?

– Jeg bruger gerne en times tid fordelt over hele dagen på at træne hende. Hver gang, hun skal have godbidder, skal hun stå og sådan noget.

Er der også noget med at sørge for en fin pels?

– Ja, de spiser råt kød og forskellige vitaminer og får æg, frugt og grøntsager i deres mad.

Hvad er det dejlige ved at have hund?

– De er trofaste og er nogle gode venner. Det samler folk, som du kan ser her i dag, siger Ally, inden hun ryger op af stolen, for nu skal hun og Ally en tur i ringen og se, om det kan blive til endnu en medalje.  

Jessie bliver tre år i næste måned. Foto: Torben Østergaard Møller