Stribe af hærværk: Det er vores alles penge, der skal dække det

Stribe af hærværk: Det er vores alles penge, der skal dække det
Fire offentlige toiletter er blevet ødelagt af hærværksfolk. Pengene til reparation og udskiftning kommer fra kommunekassen, og det gør det sværere for driftsfolkene at holde tingene pænt, fortæller en leder. Fotos: Vej & Park Bornholm
NYHED | ABONNENT | 4. JAN 2023 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
4. JAN 2023 • 05:30

Der er begået hærværk mod fire offentlige toiletter i mellemjulen. Normalt kan der ryge et enkelt, lyder det fra kommunen.


Bornholms Politi fortalte mandag, at man havde modtaget fire anmeldelser om hærværk på offentlige toiletter rundt omkring på øen. Samme historie blev delt på Facebook af driftsleder Tina Westh hos Vej & Park, som står for de sanitører, der har opsyn med toiletterne.

"Stop hærværk! Fire sprængte/smadrede offentlige toiletter", skriver hun.

Det er gået ud over toiletterne på rastepladsen ved Sandegård i Knudsker, ved Fosforitten i Arnager, på Baunet på Årsdalevej samt cykelvejstoilettet i Almindingen, hvor kummerne er sprængt i tusind stykker.

– Det er atypisk. Der kan ryge et enkelt, men ikke fire. Vi har desværre en dårlig periode for øjeblikket, hvad angår hærværk på bygninger. Både graffiti og hærværk, siger Steen Pedersen, som er driftsleder i kommunens Ejendomsservice i Center for Ejendomme og drift.

Kommunen kommer rundt til alle de offentlige toiletter hver dag og ved derfor, at det ikke drejer sig om flere end de fire.

Selvrisiko på 10.000 kroner

Når et offentligt toilet bliver ødelagt, som det er tilfældet med de fire, går der typisk mellem 14 dage og tre uger, før de kan åbnes og tages i brug igen, fortæller Steen Pedersen. Pengene til reparationer og udskiftninger regner han med, at kommunen må finde i kassen.

– Vi har en selvrisiko på 10.000 kroner, og hvis det går over det, så dækker forsikringen, men det gør det typisk ikke, fortæller Steen Pedersen.

Som nævnt ved politiet besked om hærværket, men driftslederen har ikke de store forhåbninger om, at synderne bliver fundet.

 

 

Hvad med at låse?

I en kommentar til opslaget på Facebook nævner en bruger, at toiletterne bør låses af omkring nytår. Det vil være ærgerligt for dem, der har brug for dem, men at foretrække, når man ikke finder personerne bag hærværket, skriver vedkommende. Det er dog ikke helt så nemt, som det lyder, forklarer Steen Pedersen.

– Vi har nogle, der er døgnåbne, så hvis de skal lukkes, skal der i hvert fald orienteres rundt omkring. De skal låses manuelt og låses op manuelt, men hvis det bliver et problem, kan man selvfølgelig gøre det, siger han.

Derudover har kommunen overvejet en anden løsning.

– Vi har talt om kameraovervågning. Det er bare også en dyr løsning, men det er en mulighed, hvis det er, siger Steen Pedersen.

Dårlig samvittighed

Tina Westh fortæller, at det var en følelse af afmagt, der fik hende til at dele billederne af de smadrede toiletter på Facebook.

– Det gør noget ved os som driftsfolk, for vi vender hver en krone i vores driftsbudgetter for at kunne holde tingene pænt. Når vi så kommer ud til det her, bliver vi lidt kede af det. Jeg tror ikke, at de tænker på, at det er vores alles penge, der skal dække det her, dem der laver det her, siger hun.

Ved Fosforitten er det ikke kun toiletkummen og dispenserne, det er gået ud over, fortæller Tina Westh. Der er en stor ovenlyskuppel, og den er også røget.

– Det er decideret sprængningshærværk. Vi er rigtig øv over det, siger Tina Westh.