Nye spor fundet på sejlbåd i Nord Stream-sag
Tyskland har sammen med Danmark og Sverige sendt et brev til FN's Sikkerhedsråd, hvor landene gør status på efterforskningen af sabotagen på Nord Stream 1 og 2.
Mere end ni måneder efter, at ukendte gerningsmænd sprængte hul på Nord Stream 1 og 2, er sagen om sabotagen på de to gasrørledninger i Østersøen stadig omgærdet af stor mystik.
Ingen ved, hvem der stod bag. Og ingen ved, hvad motivet var.
Natten til onsdag kom det dog frem, at efterforskere fra Tyskland har gjort et vigtigt fund på en sejlbåd, der sættes i forbindelse med sagen.
På båden er der fundet spor af eksplosiver.
Oplysningen er ifølge nyhedsbureauet Reuters fremlagt i et fælles brev afsendt af Tyskland, Danmark og Sverige til FN's Sikkerhedsråd.
De tre lande fører hver deres separate efterforskning af sabotagen, som fandt sted i internationalt farvand, men inden for Tysklands, Sveriges og Danmarks eksklusive økonomiske zoner.
Brevet blev sendt forud for et møde i FN's Sikkerhedsråd, som Rusland - et af rådets permanente medlemmer - havde indkaldt til.
Rusland har tidligere klaget over, at landet ikke er blevet tilstrækkeligt informeret om undersøgelserne af Nord Stream-affæren.
– Ingen af efterforskningerne er færdiggjorte på nuværende tidspunkt. Det er stadig ikke muligt at sige, hvornår de er færdige. Sabotagehandlingernes natur er hidtil usete, og efterforskningerne er komplekse, skriver landene i brevet.
I brevet til FN's Sikkerhedsråd lyder det, at Tyskland har efterforsket "den mistænksomme chartring af en yacht", der var lejet på en måde, der "skjulte identiteten på den rigtige lejer".
Tyskland er stadig i gang med at undersøge bådens præcise rute i tiden omkring sprængningerne af Nord Stream 1 og 2.
Det var henholdsvis 26. og 27. september sidste år, at det blev opdaget, at der var gået hul på gasrørledningerne.
– Det mistænkes, at båden, der tales om, kan have været blevet brugt til at transportere de eksplosiver, der eksploderede ved gasrørledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2.
– Spor af undersøiske eksplosiver er fundet i prøver taget fra båden under efterforskningen.
– Ifølge ekspertvurderinger er det muligt, at trænede dykkere har kunnet sætte eksplosiver fast på de punkter, hvor der er sket skade på gasrørledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2, som ligger på havbunden på en dybde på omkring 70 til 80 meter, står der i brevet.
Det er Ruslands overbevisning, at Vesten står bag sprængningerne. Noget, som vestlige regeringer blankt har afvist. Det samme har Ukraine, som Rusland invaderede i februar sidste år.
I marts i år forsøgte Rusland forgæves at få FN's Sikkerhedsråd til at bede om en uafhængig undersøgelse af sprængningerne af Nord Stream.
Nord Stream 1 og 2
Nord Stream 1 og 2 er to gasledninger, som består af to parallelle rørsystemer, der er sat sammen af omkring 100.000 rørelementer på hver især 12 meter.
Nord Stream 1 er 1200 kilometer lang og løber fra Vyborg i Rusland til Lubmin i Tyskland.
Nord Stream 1 drives af selskabet Nord Stream AG, hvor det russiske gasselskab Gazprom ejer 51 procent. Den russiske stat er majoritetsaktionær i Gazprom, som er børsnoteret i Moskva.
Nord Stream 2 løber fra Ust-Luga i Rusland til Lubmin og er ligeledes omkring 1200 kilometer lang.
Gazprom har også aktiemajoritet i selskabet, der driver Nord Stream 2. Her hedder selskabet Nord Stream 2 AG.
Mandag den 26. september blev der konstateret en lækage på Nord Stream 2-ledningen cirka 20 kilometer syd for Dueodde på Bornholm. Den efterfølgende morgen blev der også fundet to lækager på Nord Stream 1 nordøst for Bornholm.
Kilder: Nord Stream, dpa, Information, Energistyrelsen og Reuters.
NYT JOB
MEST LÆSTE
Skolesagen fra start til slut

Farlige vaner starter i stilhed

En sijllavitta
‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration