Forventer alt: 'Der bliver ved med at dukke våben op'

Forventer alt: 'Der bliver ved med at dukke våben op'
Sådan har det tidligere set ud, når politiet har afholdt frit lejde. Arkivfoto: Allan Rieck
KRIMI | Onsdag 30. oktober 2024 • 09:47
KRIMI | Onsdag 30. oktober 2024 • 09:47

Hele november kan man landet over aflevere sine våben anonymt og straffrit til politiet - dog må eksplosiver ikke transporteres eller indleveres. Her skal man i stedet ringe 114.


På fredag bliver den mobile nærbus parkeret foran Politigården, og her kan man i løbet af november måned aflevere våben og andre ulovlige effekter aldeles straffrit og uden at blive noteret. Det oplyser Bornholms politi og Justistministeriet.

Michelle Lang er sektionsleder hos Bornholms Politi og ansvarlig for kosterhåndtering, og hun var også med, da der senest blev afholdt frit lejde.

– Belært af erfaringen fra de tidligere Frit Lejde-aktioner, som senest var i 2017, der fik vi rigtig mange våben indleveret. Det gjorde vi sådan set også tilbage i 2009. Så selvom man tænker, at nu må vi da have fået indleveret det hele, så er det ligesom om, der bliver ved med at dukke våben op, som folk gerne vil stille sig af med, fortæller hun til Tidende.

Når man fra på fredag ankommer på Politistationen indenfor åbningstiden med sine våben og eksplosiver hjemme fra gemmerne, så skal man imidlertid ikke gå direkte til indgangen med geværet over skulderen. Det er vigtigt, at man ringer til det telefonnummer som er anført på den mobile nærbus. Herefter vil en betjent komme ud og hjælpe med at vurdere, hvordan sagerne skal afleveres - og det sker altså helt uden at man skal udfylde nogen formularer, logge ind med MitID eller på andre måder identificeres.


– Det er fuldstændig anonymt. Så kommer du med en enkelt lille patron eller med 20 haglgevær, eller hvad det nu måtte være, så er det anonymt. Der kan jo være noget i forhold til at sikre, om vi mangler nogle våben til nogle sager, men det vil ikke være noget, som får betydning for de mennesker, som kommer og afleverer det, forsikrer Michelle Lang.

Spyd fra Afrika

Med erfaring i bagagen fra de seneste aktioner, forventer Michelle Lang at se lidt af det hele i løbet af den kommende måned.

Nogen overtager et gammelt hus og finder våben inde i skunkene, andre har måske bestilt noget hjem fra en kinesisk hjemmeside, som viser sig at være lidt mere voldsomt end det så ud på billedet og andre har måske været på oplevelsestur i Afrika og fået et spyd med hjem.

– Det er nogle af de eksempler, jeg kan huske fra 2017, og så ser vi også våben fra krigens tid med hagekors og det hele, så det er lidt en blandet landhandel, fortæller hun.


Langt de fleste, der afleverer våben er nemlig helt almindelige borgere som får en god lejlighed til at komme af med nogle ting, de ikke ellers ved, hvad de skal gøre af. Og på den måde tegner det til at være ganske fornuftigt at give såkaldt frit lejde en gang imellem.

De fleste vil nok tænke, at der ikke er særlig mange bandemedlemmer på Bornholm, og det er der heller ikke, men selvom aktionen er en del af den nye bandepakke, så er den ikke målrettet bandemedlemmer og kriminelle.

– Jeg tror måske det vil være generelt for hele landet, at det ikke er alle bandemedlemmerne der tænker, at nu skal vi aflevere vores våben. Men vi vil gerne have, at vi får nogle flere våben væk fra gaden, som ikke har nogen benyttelse, for man kan risikere at det havner i de forkerte hænder ved et indbrud eksempelvis eller hvis folk smider det på lossepladsen.

Derfor ønsker man fra politiets side at samle de farlige sager og håndtere en destruktion af det.

Historisk interesse


Selvom der har været Frit Lejde aktioner i både 2009 og 2017, og man dermed kunne tænke, at der var ved at være ryddet op ude i de små hjem, så er det sektionslederens forventning, at der fortsat kommer til at blive indleveret en del i løbet af den kommende måned.

– Nogle gange er det lidt nogle nye mennesker, der er kommet i besiddelse af nogle ting, eller har fået ryddet op nogle steder, og der bliver ved med at blive indleveret meget.

– På et eller andet tidspunkt, er vi måske færdige med at se våben fra krigens tid, og så er det måske mere alle de her små, mærkelige lommeknive, som folk får bestilt hjem fra Kina, eller pebersprays, man har hentet hjem fra Tyskland, eller andre sager, som har været nemme at importere, som man tænker, at det må man jo faktisk ikke besidde.

I en pressemeddelelse fra Bornholms politi fremgår det, at det vil blive vurderet, om nogle af de indleverede våben har historisk interesse. Hvis ikke det er tilfældet, bliver de destrueret.

Brug muligheden


Frit lejde aktionen er landsdækkende og det er justistminister Peter Hummelgaard, der har bedt politiet om at igangsætte aktionen som et led i bandepakke IV.

Her kan man anonymt aflevere alle former for ulovlige våben, herunder ulovlige knive, våbendele, ulovlig ammunition samt eksplosivstoffer, til politiet.

– Vi har set alt for mange eksempler på, at våben er faldet i de forkerte hænder. Det skaber voldsom utryghed og er fuldstændig uacceptabelt. Med bandepakken har vi blandt andet skærpet straffen for ulovlig besiddelse af kniv og fordoblet strafferammen for våbenlagre. Frit lejde er endnu et tiltag i bandepakken, som skal dæmme op for de kriminelles adgang til våben. Jeg vil gerne opfordre alle, der måtte ligge inde med ulovlige våben, om at gøre brug af muligheden for at komme af med våbnene under frit lejde-aktionen, udtaler justitsminister Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse.

Åbningstiderne for indlevering af våben under frit lejde på Rønne Politigård er mandag-fredag kl. 8-20 samt lørdag-søndag kl. 9-15.

Af hensyn til sikkerheden må og skal du ikke selv håndtere, transportere eller indlevere særligt farlige genstande som håndgranater og andre eksplosiver.


Hvis du skal aflevere sprængstoffer under frit lejde-aktionen, skal du ringe 114 og aftale afhentning. Du vil i sådanne tilfælde stadig være anonym.



FAKTA

Frit lejde-aktioner kan være et effektivt middel til at mindske risikoen for kriminalitet og andre farlige situationer med våben, der kan koste liv.

Tilsvarende frit lejde-aktioner i 2009, 2013 og 2017 har således resulteret i, at tusindvis af ulovlige våben er blevet overdraget til politiet.

I 2009 blev der i alt indleveret 8.085 skydevåben, i 2013 blev der indleveret 13.481 skydevåben, og i 2017 var udbyttet på 12.379 skydevåben.

Der blev herudover indleveret tusindvis af andre ulovlige genstande, herunder granater, sprængstoffer, ammunition og blankvåben.

Udbyttet fra frit lejde-aktionerne kommer ikke nødvendigvis fra personer med tilknytning til rocker- og bandemiljøerne, men når der samlet set bliver færre ulovlige våben rundt om i landet, bliver det sværere for kriminelle grupperinger at anskaffe sig våben.





Arkivfoto: Berit Hvassum

 


Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT