Advarsel fra politiet: Gå ikke i dialog

NOTITS | 24. JUN 2022 • 11:10

En mail fra politiet hvor der står, at du vil blive anholdt, hvis du ikke reagerer indenfor 48 timer, kan virke skræmmende på de fleste. Især hvis mailen ser meget troværdig ud og ligner, at den kommer fra en troværdig afsender. Politiet advarer borgerne om ikke at gå i dialog, da det er kriminelle der står bag.

 

Har du modtaget en mail fra Europol og politiet med en venlig hilsen fra Rigspolitichefen? Så er du ikke alene. Der er nemlig i øjeblikket flere borgere, der modtager mails med anklager om alvorlig kriminalitet, som aldrig er begået. Det oplyser politiet. Og selvom der endnu ikke på Bornholm er indgået nogle anmeldelser om svindelen, så er det værd at informere om, da mailen, der er i omløb, ser meget troværdig og officiel ud.

I mailen fremgår det, at politiet og Europol har indledt en retssag mod modtageren, efter de åbenbart har beslaglagt noget materiale, der blandt andet indeholder børnepornografi, pædofili og sexhandel. Det fremgår også af mailen, at undersøgelser bekræfter, at modtageren har begået disse ulovligheder via internettet og under samtaler med mindreårige.

– Der er tale om såkaldte phishing-mails, som kriminelle sender ud, hvor de foregiver at komme fra Europol og politiet. Modtager du en af disse mails, råder vi til, at du sletter dem og ikke går i dialog med afsenderen, lyder opfordringen fra politiet.


Politiet har på Facebook offentliggjort hvordan en falsk anklage via en mail kan se ud. Her fremgår det tydeligt, at afsenderen vil i dialog med modtagere, og truer med arrestordre og anholdelse hvis det ikke sker. Gå ikke i dialog, lyder det fra politiet


Pas på dine personlige oplysninger

Det første tegn på, at en mail der ligner, at den kommer fra politiet eller andre offentlige instanser er, at det netop er en mail. Myndighederne vil nemlig aldrig sende sådanne mails til borgerne, men udelukkende kommunikere skriftligt via e-boks.

– Det er ikke altid nemt at gennemskue svindlen ved første øjekast, da mailene kan se troværdige ud – men svindlere vil ofte forsøge at lokke dig til at dele informationer om dig selv, lokke dig til at overføre penge eller til at trykke på et link med en virus i, for derefter at låse dine filer, som kan bruges til opkrævning af løsesum eller anden økonomisk kriminalitet, skriver politiet.

Derfor opfordrer de endnu engang til at borgerne beskytter sig selv med nogle ganske simple råd:

• Videregiv aldrig personlige oplysninger om dit NemID/MitID

• Virksomheder eller offentlige myndigheder vil aldrig ringe eller skrive og bede dig om at udlevere dine personlige oplysninger

• Brug adressefeltet i din internetbrowser til at søge hjemmesider frem, hvor du skal indtaste personlige oplysninger, frem for at klikke på et link, som du har modtaget på e-mail eller på sms

• Tjek afsenderens mailadresse, men vær opmærksom på at denne også kan være falsk

• Har du allerede videregivet dine personlige oplysninger, så sørg for at spærre dit betalingskort eller dit NemID, og kontakt din bank med henblik på at stoppe overførslen.

Politiet opfordrer desuden til, at borgere kan downloade appen 'Mit Digitale Selvforsvar', der løbende opdaterer om de nyeste digitale trusler.