S vil finde penge til Heldagsskolen - efter valget

S vil finde penge til Heldagsskolen - efter valget
Thomas Thors og Maria Fromseier Kjærgaard fortæller, at Socialdemokraterne vil finde penge til en behandlingsdel på Heldagsskolen alligevel. Men først efter valget. Foto: Jacob Jepsen.
SPECIALTILBUD | BORNHOLM | ABONNENT | 25. OKT 2021 • 20:30
Jakob Marschner
Journalist
SPECIALTILBUD | BORNHOLM | ABONNENT
25. OKT 2021 • 20:30

Efter et noget rodet forløb, hvor penge blev flyttet fra specialtilbuddet DASK til Heldagsskolen for derefter at blive tilbageført igen, ønsker Socialdemokratiet nu alligevel at finde penge til en behandlingsdel på Heldagsskolen. Politiske partier er kritiske overfor kovendingen tæt på valget. 

Først var der penge til et hårdt tiltrængt behandlingstilbud på specialskolen Heldagsskolen, så var der ikke, og nu er der måske alligevel.

Forvirret?

Lad os opklare det så vidt muligt.

Ved årets budgetforhandlinger indgik Venstre og Socialdemokratiet et forlig, hvori finansieringen af dag- og skolebehandlingstilbuddet DASK stod til en udfasning over to år. Herefter skulle pengene til specialtilbuddet i stedet gå til en behandlingsdel på Heldagsskolen.

Det udløste en del kritik blandt fagpersoner og forældre til børn i DASK, og efter et dialogmøde med forældrene til eleverne i DASK besluttede Venstres Søren Schow og Socialdemokratiets Thomas Thors at lade tilbuddet fortsætte.

For de penge, der ellers var afsat til en behandlingsdel på Heldagsskolen.

Vil finde penge efter valg

Den beslutning trodsede flere advarsler fra embedsfolk i kommunens Center for Børn og Familie og Center for Skole samt Handicaprådet og Heldagsskolen.

På Heldagsskolen var man også allerede gået i gang med at ansætte det personale, der skulle udføre det behandlende arbejde med elever, der allerede var visiteret til behandling.

Siden har borgmester Thomas Thors været tavs om, hvad der skulle ske med den behandlingsdel, der ifølge Heldagsskolens bestyrelse og embedsfolk i kommunens Center for Børn og Familie og Center for Skole var stærkt tiltrængt.

Men fredag meldte Thors ud på sin facebookside, at han vil finde pengene til behandlingsdelen. Efter valget.

"Socialdemokratiet vil aktivt i 2022 søge at finde de skønsmæssigt tre millioner kroner, som det vil koste at etablere et skole-behandlingstilbud på Heldagsskolen. Der vil blandt andet kunne ske ved, at det dokumenteres, at et sådant tilbud vil kunne reducere de betydelige omkostninger, der er ved anbringelser og dyre behandlingstilbud ovre", lyder det.

Kritik fra andre partier

Borgmesterens nye melding om måske alligevel at kunne finde penge til en behandlingsdel på Heldagsskolen fik fredag med det samme kritiske kommentarer med på vejen.

"Hvorfor er de tre millioner ikke en del af det netop vedtagne budget?" spurgte tidligere medlem af kommunalbestyrelsen Bente Johansen fra Radikale Venstre.

"Vi søger nu, om vi kan få dokumenteret, at der vil kunne findes de tre millioner kroner, som et tilstrækkeligt tilbud vil koste ved at reducere omkostninger til udenøs anbringelser og behandlingstilbud ovre", svarede Thomas Thors.

"Det ville jo ikke tage 14 dage at dokumentere det? Hvorfor skal det vente til 2022? Og dermed så først implementere det i 2023?? Den her viden er ikke ny", kommenterede medlem af kommunalbestyrelsen René Danielsson fra Dansk Folkeparti.

"Du ved jo godt, hvor mange børn som har været sendt over – og hvilken udgift de er. Og det derfor giver god mening. Og hvis man er kommet til den erkendelse, at man nu vil kigge på at tilføre tre millioner, hvorfor så fjerne de 0,75 millioner til at starte med?", spurgte René Danielsson desuden.

"Først en holdning så en anden ... det strammer til op til valget", skrev Joan Prahl Parente, der indtil for et år siden selv medlem af Socialdemokratiet, men nu stiller op for SF.

"Jeg er glad for, at det efter adskillige år med besparelser på specialområdet er gået op for Socialdemokratiet, at vi kan ikke spare os ud af problemerne – regningen kommer tifold tilbage, som vi ser det nu. Hvorfor lytter I først nu?", spurgte Iben Busch fra Konservative.

"Det vi hidtil har talt om er 750.000 kroner, som ikke ville have den tilstrækkelige effekt til at reducere de udenøs udgifter. Kunsten er at påvise, at det vil kunne hænge økonomisk sammen", svarede Thomas Thors hertil.

Først i 2022

På trods af de kritiske røster ser det ud til, at Socialdemokratiet holder fast i at vente med at finde finansieringen til Heldagsskolen til efter valget.

Da socialdemokraterne præsenterede deres valgprogram mandag eftermiddag, gentog Maria Fromseier Kjærgaard, der sidder i kommunalbestyrelsen for Socialdemokratiet og i børne- og skoleudvalget, Thors' udmelding fra i fredags.

– Vi har taget diskussionen om DASK til efterretning og lyttet. Det samme vil vi gerne om Heldagsskolen. Vi håber, at vi i 2022 kan finde de tre millioner kroner, som det vil koste at give Heldagsskolen en behandlingsdel. Der kom nogle forældre og sagde nogle ting, som vi måske ikke havde set, sagde hun.