S og V's redning af DASK trodser massive advarsler

S og V's redning af DASK trodser massive advarsler
Arkivfoto: Jacob Jepsen
BØRN OG UNGE | BORNHOLM | ABONNENT | 27. SEP 2021 • 14:30
Jakob Marschner
Journalist
BØRN OG UNGE | BORNHOLM | ABONNENT
27. SEP 2021 • 14:30

Skole- og behandlingstilbuddet DASK bliver reddet ved at bruge 750.000 kroner, der skulle give Heldagsskolen en længe savnet behandlingsdel. Før budgettet blev lagt, fik politikerne at vide, at det vil skade børn og unge og kan koste kommunen millioner i anbringelser, hvis Heldagsskolen ikke får det tilbud, der nu ser ud til at blive kvittet.

Socialdemokratiet og Venstre løste et problem, men skabte også et nyt af samme slags, da de to partier i sidste uge sikrede skole- og behandlingstilbuddet DASK ved at genåbne forliget om næste års kommunebudget.

Og ligesom selve forliget om budgettet annoncerede den gradvise lukning af DASK trods en positiv evaluering og klare advarsler fra fagfolk, finder S og V's måde at finansiere DASK's redning også sted trods klare advarsler, der indgik som en del af budgetmaterialet og også har lydt før.

Socialdemokratiet og Venstre har aftalt at finde de 750.000 kroner til DASK ved alligevel ikke at give Heldagsskolen et behandlingstilbud. At give Heldagsskolen det var en del af pakken, der gradvist skulle lukke DASK – men da DASK nu alligevel skulle fortsætte, blev pengene fundet på Heldagsskolen i stedet.

At finde 750.000 kroner på den måde har været en nedfældet mulighed for kommunalbestyrelsen siden det 40 millioner kroner store sparekatalog blev til i foråret. Her figurerer ideen om at finde 750.000 kroner kroner på alligevel ikke at give Heldagsskolen et længe efterspurgt behandlingstilbud som spareforslag nummer BSU 12-09: "Fremtidig finansiering af behandlingstilbud på Heldagsskolen".

Som med alle andre spareforslag i kataloget havde kommunens administration også forsynet dette forslag med et overblik over de konsekvenser, som det enten sandsynligvis eller sikkert vil give at bruge det.

De negative følger af at bruge spareforslag BSU 12-09 blev både menneskeligt og økonomisk beskrevet som store. Holdt op mod andre spareforslag i kataloget er følgerne i den dyre ende.

Bedste tilbud kommer ikke

For en del elever på Heldagsskolen ved et fortsat manglende behandlingstilbud betyde, at de ikke kan få det skoletilbud, der vil være det bedste for dem.

"En konsekvens kan være, at der vil være børn, der ikke kan anbringes indenøs, da der ikke vil være mulighed for at tilkøbe de behandlingstilbud i sammenhæng med skoletilbud, som det enkelte barn vil have brug for", oplyser embedsfolkene i kommunens Center for Børn og Familie i sparekataloget.

"Det har i de senere år ikke været muligt at lave et samlet behandlings- og heldagsskoletilbud. Dette vil igen blive muligt med de 750.000 kroner, der er til rådighed med beslutningen om at lukke DASK", hed det også.

"Det er værdifuldt for de fleste børn og familier, at der kan laves et lokalt skoletilbud med behandling, således at der kan laves en helhedsorienteret indsats i egen kommune. Det vurderes, at cirka 10 børn vil kunne omfattes af dagbehandlingstilbuddet."

Også for regionskommunen selv kan det hurtigt blive dyrt alligevel ikke at give Heldagsskolen et behandlingstilbud.

"Konkrete sager kan kompliceres mere end nødvendigt og dermed øge presset på andre foranstaltninger. Det kan medføre udenøs foranstaltninger, der er dyrere end en lokalt forankret løsning", lyder en advarsel mere mod at bruge spareforslaget om Heldagsskolens behandlingstilbud.

For kommunen selv vil arbejde desuden være spildt, hvis Heldagsskolen alligevel ikke får et behandlingstilbud.

"Denne nye dagbehandlingsform er i gang med at blive udviklet i samarbejde med Center for Skole og Center for Børn og Familie", fik politikerne også at vide i sparekataloget.

Alternativet koster dyrt

Flere advarsler fulgte, da høringssvarene til sparekataloget begyndte at tikke ind i sensommeren.

Danske Handicaporganisatioiner kaldte spareforslaget "dybt, dybt bekymrende for de børn, der går der, og de forældre, som er tilknyttet" og konstaterede også, at spareideen er "i strid med FN's Handicapkonvention".

Handicaprådet gik delvist samme vej.

"Der findes i øjeblikket børn, der har behov for en behandlingsmæssig indsats – de må i øjeblikket vente på, at de bliver 13 år og kan indskrives i DASK, da der ikke findes andre tilbud. Det er ikke hensigtsmæssigt, at børn ikke har mulighed for et skoletilbud, som passer til barnet. Alle børn har ret til et skoletilbud og undervisning. Men alt for mange går hjemme", skrev Handicaprådet.

Center for Skole under regionskommunen gentog, nu mere direkte, at det i kroner og øre vil være en dårlig forretning for kommunen alligevel ikke at give Heldagsskolen et behandlingstilbud. For det løber op i millioner for kommunen, når et skolebarn må anbringes udenfor Bornholm.

"Bornholms Regionskommune har på nuværende tidspunkt ikke noget dagbehandlingstilbud, hvilket bevirker, at elever med dette behov får behandling udenøs. En investering i et dagbehandlingstilbud på øen vil i (samarbejdsudvalget, red.) CenterMEDs optik kunne forebygge de dyre udenøs skole- og behandlingstiltag, hvorfor denne besparelse forekommer at være af kortsigtet karakter", skrev Center for Skole i sit høringssvar.

7 elever anbragt i foråret

Hvad ingen andre kunne fortælle, kunne Heldagsskolen selv. Og det gjorde skolen.

I Heldagsskolens høringssvar kunne kommunalbestyrelsen gennem hele august læse om en nagende mistanke hos ledelsen og skolebestyrelsen på Heldagsskolen. Nemlig at der er en nær sammenhæng mellem, at Heldagsskolen for 10 år siden fik sit behandlingstilbud nedlagt – og at skolen i foråret, 10 år senere, helt usædvanligt måtte sende hele syv af sine ældste elever i døgnanbringelser på Sjælland. For kommunen en ekstraudgift på mellem 10 og 15 millioner kroner om året.

"For omkring 10 år siden blev det daværende dagbehandlingstilbud nedlagt på Heldagsskolen. Det var dog stadig de samme børn, som blev visiteret de efterfølgende år. Økonomien fulgte blot ikke med", fortalte Heldagsskolen i sit høringssvar.

"Man kan godt risikere den påstand, at der er en sammenhæng mellem den daværende nedlæggelse og de mange døgnanbringelser af så stor en del af vores ældste elever 10 år efter."

Lige omkring 30 af skolens elever har netop nu behov for et dagbehandlingstilbud, oplyste Heldagsskolen også.

"Heldagsskolen råder over 58 pladser. En hurtig intern screening af de 58 elever i foråret sammenlignet med hvilke børn, der har en åben sag i Myndighed viste, at omkring 50 procent af vores elever er i en situation, hvor et behandlingstilbud er relevant nu", fortalte Heldagsskolen også.

Flere anbringelser på vej

Ligesom Center for Skole vurderede også Heldagsskolen selv, at konsekvensen af et manglende dagbehandlingstilbud vil blive endnu flere af de meget dyre anbringelser udenfor Bornholm.

"At fjerne den fremtidige finansiering af behandlingstilbuddet på Heldagsskolen vil medføre, at alle disse behandlingskrævende elever ikke får den hjælp de har brug for, fordi vi uden denne finansiering ikke kan ansætte tilstrækkeligt med personale. Dette øger risikoen markant for at vi fremadrettet skal opleve en væsentlig stigning i de meget dyre udenøs døgnanbringelser."

"At oprette et ordentligt, kvalificeret og velfinansieret behandlingstilbud på Heldagsskolen vil på sigt være langt billigere for regionskommunen og langt mindre traumatisk og indgribende i et barns liv", skrev Heldagsskolen også.

"Vores påstand er, at Heldagsskolen i langt højere grad kunne have lykkedes med børn, som potentielt står til at lande i samme situation som de syv elever, som nu er døgnanbragt, og dermed undgået den meget dyre og indgribende foranstaltning. Dette dog udelukkende under forudsætning af, at vi får den rette økonomi fremadrettet, så det bliver muligt at arbejde med elevernes læring og udvikling frem for brandslukning og konflikthåndtering", sluttede skolen sit høringssvar om spareforslag nummer BSU 12-09.

Thors: Ikke inde i alt

Borgmester Thomas Thors (S) svarer ikke klart på, om han havde læst op på følgerne af alligevel ikke at give Heldagsskolen et behandlingstilbud, da han indgik aftalen med Venstre.

Havde du læst de sandsynlige konsekvenser af alligevel ikke at oprette et behandlingstilbud på Heldagsskolen, da du sammen med Venstre fandt pengene til at sikre DASK ved at skære på Heldagsskolen?

– Det har jeg selvfølgelig. Men de 750.000 kroner er penge, der ikke har været i brug før, siger Thomas Thors.

Både sparekataloget og høringssvarene beskriver følgerne af at spare på Heldagsskolens behandlingstilbud som vidtrækkende, både menneskeligt og økonomisk. Vidste du besked med de advarsler, da du indgik aftalen om at redde DASK på den måde, som det skete?

– Jeg har det ikke helt præsent. Men jeg kan da gå ind og læse på det, og så kan jeg give dig et svar.

Men havde du læst op på de her ting i sidste uge, da du lavede aftalen med Venstre?

– Jeg har selvfølgelig læst alle spareforslag og høringssvar igennem. Men jeg er jo ikke fuldstændig nede i materien om alt. Men nu finder vi en finansiering der, og så må vi ligesom med DASK finde ud af, hvilken løsning vi kan finde.

Læste du op på spareforslag BSU 12-09, før du og Venstre valgte at bruge det?

– Det her er ikke noget, som jeg har grebet ud af den blå luft. Jeg har selvfølgelig været i kontakt med administrationen om det her.

Hvem i administrationen var du i kontakt med? Center for Skole advarede mod spareforslaget, både i forslaget selv og i sit høringssvar?

– Her er jeg nødt til at sige, at der er en form for fortrolighed mellem mig og administrationen. Men jeg er blevet bekræftet i, at den her besparelse godt kan sættes i værk.

Men igen: Hvem i administration fortalte dig det?

– Jeg er nødt til at have en form for fortrolighed med min administration. Men jeg kan sige, at det her desværre ikke kunne undgåes. Vi kan desværre ikke tilfredsstille alle. Det er vi ikke i en situation, hvor vi kan, siger borgmester Thomas Thors.