USA melder om 10.000 nordkoreanske soldater i Rusland

28. OKT 2024 • 17:59UDLAND

Amerikanske efterretninger om nordkoreanske soldater stemmer stort set overens med oplysninger fra Ukraine.

Der er i øjeblikket omkring 10.000 nordkoreanske soldater udstationeret i det østlige Rusland.

Det anslår det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon.

USA frygter, at soldaterne vil blive brugt i direkte kampe mod ukrainske soldater, fortæller talsperson for Pentagon Sabrina Singh.

- En del af disse soldater er allerede rykket tættere på Ukraine, og vi er i stigende grad bekymrede for, at Rusland har i sinde at bruge soldaterne i kamp eller til at understøtte kampoperationer mod ukrainske styrker i Kursk nær grænsen til Ukraine, siger Sabrina Singh.

Tidligere mandag bekræftede Natos generalsekretær, Mark Rutte, at nordkoreanske styrker er udstationeret i Rusland. Han sagde blandt andet, at der er nordkoreanske soldater i Kursk-regionen.

Og 24. oktober meddelte den ukrainske efterretningstjeneste GUR, at der ifølge dens oplysninger på daværende tidspunkt var 12.000 nordkoreanske soldater i nabolandet Rusland.

Dette tal stemmer altså stort set overens med vurderingen fra USA.

Sabrina Singh fra Pentagon vil modsat Mark Rutte ikke udtale sig om, hvorvidt nordkoreanske soldater allerede befinder sig i Kursk.

- Det er sandsynligt, at de bevæger sig i retning mod Kursk. Men jeg har ikke flere oplysninger lige nu, siger hun.

Kursk ligger ved Ruslands grænse til Ukraine.

Området blev i august angrebet af ukrainske landstyrker. Det var første gang under ukrainekrigen, at Ukraines militær gik ind i nabolandet.

Styret i Rusland afviste i første omgang, at nordkoreanske soldater skulle befinde sig i landet, og kaldte oplysningerne for "fake news".

Men torsdag i sidste uge sagde præsident Vladimir Putin i forbindelse med spørgsmålet om nordkoreanske soldater, at det er op til Rusland selv at bestemme, hvordan landet vil implementere sit samarbejde med Nordkorea.

Samtidig undlod Putin at afvise, at nordkoreanske soldater er i Rusland.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT