Irak klager til FN over Israels gengældelsesangreb mod Iran

28. OKT 2024 • 08:57UDLAND

Irak har klaget til FN over, at Israel fløj gennem irakisk luftrum for at angribe Iran i weekenden.

Irak har klaget til FN over Israel for at flyve igennem irakisk luftrum i forbindelse med et større luftangreb mod Iran i weekenden.

Det oplyser en talsmand for Iraks regering ifølge nyhedsbureauet AFP.

I udtalelsen står der, at Irak fordømmer den "zionistiske enheds grove krænkelse af Iraks luftrum ved at bruge irakisk luftrum til at udføre et angreb på Den Islamiske Republik Iran den 26. oktober".

Brevet er sendt til FN's Sikkerhedsråd og generalsekretær António Guterres.

Sagen drejer sig om et større angreb, som Israel gennemførte mod Iran natten til lørdag.

Iran og Israel grænser ikke op til hinanden, og israelske kampfly er derfor nødt til at flyve igennem andre landes luftrum for at nå til Iran.

Det israelske angreb var gengældelse for, at Iran 1. oktober udførte sit andet direkte missilangreb på Israel som led i de gensidige angreb mellem de to lande samt iranskstøttede militser.

Hundredvis af missiler og droner blev affyret.

Efterfølgende truede Israel med at svare igen, og lørdag gennemførte israelske fly angreb mod flere militærbaser i Iran.

Efter det israelske angreb har Iran sagt, at fire iranske soldater blev dræbt, men at der i øvrigt kun skete begrænsede skader.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, kaldte søndag angrebet for "præcist" og "kraftfuldt" og sagde, at Israel opnåede sine mål.

Det amerikanske nyhedsbureau AP har analyseret satellitbilleder efter angrebet.

De viser, at der var skader på to militærbaser sydøst for Irans hovedstad, Teheran.

Den ene base er tidligere af eksperter blevet knyttet til Irans atomprogram, mens den anden menes at have forbindelse til missilproduktion.

Iran fastholder, at landets atomprogram er fredeligt, mens Det Internationale Atomenergiagentur har sagt, at Iran havde et aktivt program med det formål at udvikle atomvåben frem til 2003.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT