OVERBLIK: Beretninger om upassende adfærd fældede FH-boss

28. OKT 2024 • 20:00INDLAND/KRIMINAL

Lizette Risgaard har udgivet en bog, der fortæller hendes side af det forløb, der kostede hende formandspost.

Mere end et år efter at den magtfulde fagboss Lizette Risgaard trak sig som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), udkommer hovedpersonen selv med en ny bog.

Erindringsbogen med titlen "Min Version" fortæller hendes side af et forløb, der endte med at koste hende posten som øverste kvinde i FH.

Her er en række nedslagspunkter i sagen, der begyndte i slutningen af april 2023:

* Torsdag den 27. april 2023 indkaldte daværende formand for FH, Lizette Risgaard, organisationens øverste organ, forretningsudvalget til et hastemøde dagen efter. Flere medier berettede, at det skyldtes, at hun i medier vil blive anklaget for krænkelser og upassende adfærd.

* Sen aften samme torsdag erkendte og undskyldte Risgaard for upassende opførsel i et opslag på Facebook. I opslaget skrev hun, at en række personer havde henvendt sig til Ekstra Bladet og Berlingske og fortalt, at hun havde opført sig upassende blandt andet ved uønsket fysisk berøring.

- Jeg har handlet uprofessionelt som leder. Og jeg har slet ikke været bevidst om min egen position og den magt, som naturligt følger med, lød det fra hende.

* Ekstra Bladet og Berlingske beskrev om torsdagen flere lejligheder, hvor Risgaard havde opført sig upassende over for unge mænd. Der var tale om ti episoder.

* Allerede fredag den 28. april 2023 lød det fra seks ungdomsforbund i fagbevægelsen, at de ikke længere havde tillid til Risgaard som formand.

* Trods mistilliden lød det dog efter hastemødet, at Risgaard forblev formand, mens anklagerne om upassende adfærd skulle undersøges i en ekstern advokatundersøgelse. Det sagde daværende næstformand i FH, Morten Skov Christiansen.

* Der gik dog ikke længe efter den melding til, at flere fagforbund samme dag offentligt trak støtten til Risgaard som formand. Det begyndte med fagforeningen HK, og herefter kom flere forbund til, der opfordrede Risgaard til at trække sig med øjeblikkelig virkning.

* Efter den voksende mistillid valgte Risgaard at gå på selvvalgt orlov, indtil resultatet fra advokatundersøgelsen var klar, lød det fra hende om aftenen fredag den 28. april.

* Efter flere dages stor uro og flere krisemøder trak Lizette Risgaard sig som formand for FH den 20. april 2023.

* Mens advokatundersøgelsen stadig lod vente på sig, gik Lizette Risgaard ud i et stort interview i mediet Finans, hvor hun trak dele af sin tidligere uforbeholdne undskyldning tilbage. Det skete 1. august 2023, hvor hun afviste at have gramset på nogen.

Her lød det, at dele af det Facebook-opslag, som hun skrev i forbindelse med anklagerne, ikke var skrevet af hende selv. Blandt andet "jeg må erkende, at jeg har udvist en upassende adfærd"-delen af opslaget var ikke skrevet af Risgaard.

Hun var "gået kold" og kunne ikke mere, derfor tog andre over, sagde hun.

* Den 3. august 2023 fremlagde FH konklusionerne fra den færdige eksterne advokatundersøgelse, der var lavet af Kromann Reumert. Advokatfirmaet havde fundet frem til fem episoder, der kunne understøttes faktuelt. De omhandlede alle fysiske berøringer på enten bagdel eller ryg.

* Mindst tre af sagerne, der var belyst i rapporten, ansås som værende så velbelyst, at, advokatfirmaet bag undersøgelsen mente, det var beviseligt, og at der havde været tale om upassende adfærd med seksuelle toner, lød det fra Morten Skov Christiansen på et pressemøde.

* Siden da har der været mere eller mindre stille fra den tidligere fagboss, indtil den 28. oktober 2024, hvor hun har udgivet sin erindringsbog "Min Version", der fortæller hendes side af det forløb, der endte med at koste hende posten som øverste kvinde i FH.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT