Israels parlament vedtager forbud mod FN-organisationen UNRWA

28. OKT 2024 • 21:09UDLAND

Israelske planer om at forbyde UNRWA's arbejde i Israel har udløst kritik fra mange sider.

Israels parlament, Knesset, har mandag aften vedtaget en lov, der forbyder FN-organisationen UNRWA at operere fra Israel.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

UNRWA er FN's organisation for hjælp til palæstinensiske flygtninge i Mellemøsten. Organisationen arbejder i Israel og de besatte palæstinensiske områder samt i Libanon, Syrien og Jordan.

92 medlemmer af Knesset stemte for lovforslaget, mens ti stemte imod, skriver den israelske avis Haaretz.

Både koalitionsregeringen og medlemmer af den israelske opposition bakker op om forbuddet.

Organisationen, der sørger for nødhjælp, husly og sundhedsydelser og giver palæstinensiske børn undervisning, anses for at være yderst vigtig for de civile i det krigshærgede Gaza samt på Vestbredden.

UNRWA's talsperson Juliette Touma kalder forbuddet for "skandaløst".

- Det er skandaløst, at et FN-medlemsland arbejder på at afvikle et FN-agentur, som samtidig er den største bidragyder til den humanitære operation i Gaza, siger hun til nyhedsbureauet AFP.

- Hvis det bliver implementeret, er det en katastrofe blandt andet på grund af den indvirkning, det sandsynligvis får på det humanitære arbejde i Gaza og i adskillige dele af Vestbredden, siger hun.

Forbuddet mod UNRWA i Israel ventes netop at få konsekvenser for organisationen både i Israel og i de palæstinensiske områder.

Israel har et særdeles dårligt forhold til UNRWA, som landet har beskyldt for at have forbindelser til terror.

Blandt andet har Israel beskyldt UNRWA for, at flere af dets ansatte var involveret i den militante bevægelse Hamas' angreb 7. oktober 2023.

FN sagde i august, at ni UNRWA-ansatte muligvis var involveret i overraskelsesangrebet 7. oktober. De pågældende er blevet fyret.

Derudover er det kommet frem, at en Hamas-militærleder, som er blevet dræbt i et luftangreb, havde et job hos organisationen.

Inden loven blev vedtaget, er planerne om et forbud blevet kritiseret fra flere sider internationalt - herunder af USA.

Så sent som mandag aften dansk tid har talsmand for USA's udenrigsministerium Matthew Miller sagt på et pressemøde, at USA har udtrykt "dyb bekymring" over for Israel over et potentielt forbud.

Også Storbritanniens udenrigsminister, David Lammy, har mandag omtalt de israelske planer om et forbud "med stor ærgrelse" i det britiske parlament.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT