Ruslands regering afviser indblanding i georgisk valg

28. OKT 2024 • 10:54UDLAND

Georgiens præsident har beskyldt Rusland for at have udført "specialoperation" ved valg. Kreml afviser blankt.

Den russiske regering afviser mandag beskyldninger om indblanding i Georgiens valg.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Både oppositionen og Georgiens provestlige præsident har talt om valgindblanding, efter at regeringspartiet, Georgisk Drøm, vandt valget denne weekend.

- Vi afviser på det kraftigste disse beskyldninger. Der var ingen indblanding. Disse beskyldninger er fuldstændig grundløse, siger Dmitrij Peskov, som er talsmand for Ruslands præsident.

Georgiens præsident, Salome Zurabisjvili, opfordrede søndag sine landsmænd til at gå på gaden for at protestere mod det "forfalskede valgresultat" ved lørdagens parlamentsvalg.

- Vi er blevet ofre for en russisk specialoperation, sagde hun ifølge Reuters.

Imens mener russiske Dmitrij Peskov, at det er aktører i Europa, som forsøger at destabilisere Georgien.

Georgisk Drøm har erklæret sejr og har ifølge valgkommissionen fået næsten 54 procent af stemmerne. Oppositionens alliance, der består af fire partier, har fået cirka 38 procent i alt, lyder det.

Internationale observatører har meldt om betydelige uregelmæssigheder ved valget.

Valgobservatørerne har blandt andet bidt mærke i, at der har været meldinger om intimidering, tvang og pres på vælgere - især på ansatte i den offentlige sektor.

Der har også været ulige adgang til både medier og penge til at føre valgkamp for, påpeger de desuden.

I en kommentar sagde udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) søndag, at han er bekymret over disse konklusioner og tager dem meget alvorligt.

Valget er blevet betegnet som et skæbnevalg, der kan afgøre, om Georgien vil øge et fremtidigt samarbejde med Rusland eller EU.

Med regeringspartiet Georgisk Drøm i spidsen har landet de seneste år rykket sig længere væk fra EU og tættere på Rusland.

Blandt andet en lov om udenlandske agenter har ført til kritik fra EU, som har sat en foreløbig stopper for en optagelsesproces.

Den georgiske premierminister, Irakli Kobakhidze, fastholder mandag ifølge det statslige russiske nyhedsbureau Tass, at EU-integration har høj prioritet.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT