Ukrainsk toprådgiver retter kritik mod Kina og Orban

8. JUL 2024 • 17:24UDLAND

Politiske ledere i Ungarn og Kina skaber falske følelser med opfordring til våbenhvile, siger rådgiver i Kyiv.

I Ukraine sagde præsidentrådgiveren Mykhailo Podolyak mandag, at opfordringer til en øjeblikkelig våbenhvile i den 28 måneder lange konflikt med russiske invasionsstyrker kun vil få Moskva til at optrappe angrebene på hans land.

- Politiske ledere i Ungarn og Kina har endnu en gang krævet en øjeblikkelig våbenhvile" … Det har til formål at skabe en falsk følelse: aggressoren har ret til at dræbe, fordi han taler om "fred" og ofret skal holde op med at forsvare sig, skriver Podolyak på X.

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, besøgte i sidste uge Ruslands præsident, Vladimir Putin, og talte om måder, hvorpå krigen i Ukraine kan afsluttes. Orbans såkaldte "fredsmission" blev stærkt kritiseret i Bruxelles af EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

- Eftergivenhed kommer ikke til at stoppe Putin, sagde hun.

Statsminister Mette Frederiksen (S) tog ligeledes skarp afstand fra Orbans besøg i Moskva.

- Der er intet at tale med Putin om, så længe han fortsætter sine brutale angreb på Ukraine, og derfor er det selvsagt forkert for en europæisk leder at besøge Moskva, hed det i em skriftlig kommentar fra den danske statsminister.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, fastslog tidligere fredag, at Orbán ikke repræsenterer Nato på sin tur, som han fortsætter i Kina. Orban mødtes mandag med den kinesiske leder, præsident Xi Jinping, i Beijing.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT