Orkan har ramt produktion af råvare vigtig for højteknologi

6. OKT 2024 • 12:43UDLAND

Orkanen Helene oversvømmede en lille bjergby i USA og har ramt produktionen af den vigtige råvare kvarts.

Den dødelige orkan Helene, der har raset i flere delstater i USA, har ramt produktionen af en råvare, som er yderst vigtig for at kunne lave højteknologi.

Det skriver Financial Times og nyhedsbureauet AP.

Orkanen, der kostede over 200 mennesker livet, oversvømmede bjergbyen Spruce Pine i North Carolina i sidste weekend.

I byen producerer to selskaber kvarts af særlig høj kvalitet.

Råvaren bruges over hele verden til at fremstille det udstyr, der er nødvendigt for at kunne lave såkaldte silicium-chips, som understøtter alle digitale enheder.

Det forklarer journalist Vince Beiser over for AP. Han er forfatter til bogen "The World in a Grain", som omhandler den rolle, sand spiller i den globale økonomi.

Ifølge Financial Times besøgte han Spruce Pine, da han arbejdede på bogen.

- For at lave silicium-chips skal du først smelte et stærkt renset materiale kaldet polysilicium. Det kan kun gøres i digler, der selv er lavet af et materiale, der er så rent, at det ikke vil reagere kemisk med polysilicium, og det skal også kunne tåle ekstrem varme.

- Det bedste materiale til disse digler er ultraren kvarts. Spruce Pine er kilden til den reneste naturlige kvarts, der nogensinde er fundet på Jorden, siger Vince Baiser.

Omkring 70 til 90 procent af de digler, der bruges på verdensplan, er lavet af kvarts fra Spruce Pine ifølge forfatteren.

Til Financial Times siger han, at der findes små alternative producenter af kvarts i Rusland, Brasilien, Indien og Kina. Men der er ingen reel erstatning til det, der leveres fra den amerikanske bjergby.

De to selskaber, der er blevet ramt, er Sibelco og The Quartz Corporation.

Sibelco oplyste fredag ifølge Financial Times, at "den første vurdering indikerer, at vores driftsfaciliteter i Spruce Pine-området kun har lidt mindre skade". Derudover er man i gang med at lave "detaljerede vurderinger".

Imens skrev The Quartz Corp (TQC) tidligere på ugen, at det ser ud til, at skaderne "hovedsageligt er koncentreret omkring støtteenheder".

- Det er endnu for tidligt at vurdere, hvornår TQC vil genoptage driften, da dette også vil afhænge af genopbygningen af lokal infrastruktur, lød det på selskabets hjemmeside.

TQC skrev videre, at man er fortrøstningsfuld i forhold til at undgå problemer med at levere til selskabets kunder.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT