Kinas Xi vil forstærke samarbejdet med Nordkoreas Kim

6. OKT 2024 • 06:08UDLAND

Kina og Nordkorea udveksler beskeder for at markere 75. jubilæum for etablering af diplomatiske forbindelser.

Den kinesiske præsident, Xi Jinping, sagde natten til søndag til sin nordkoreanske pendant, Kim Jong-un, at Kina håber på at "forstærke det venskabelige samarbejde" med Nordkorea.

Statsmedier i begge lande skriver, at Xi og Kim udvekslede beskeder for at markere 75-års jubilæet for etableringen af de diplomatiske forbindelser mellem de to lande.

- Kina er villig til at samarbejde med den nordkoreanske side, for at styrke den strategiske kommunikation og koordination, fremme venskabelige udvekslinger og samarbejde samt at skrive et nyt kapitel i det traditionelle, bilaterale venskab, sagde Xi ifølge statsmediet Xinhua.

Han tilføjede, at Kina og Nordkorea "har arbejdet tæt sammen for at fremme regional fred og stabilitet og for at værne om international retfærdighed", lyder det fra Xinhua.

Kim Jong-un sagde, at Nordkorea "vil arbejde målrettet på at konsolidere og udvikle de venlige og samarbejdsvillige relationer mellem Nordkorea og Kina".

Kina og Nordkorea har intensiveret de diplomatiske forbindelser, efter at have ophævet de mangeårige grænserestriktioner, som blev indført under covid-19-pandemien.

Ifølge nyhedsbureauet AFP mener analytikere, at Nordkorea er stærkt afhængig af kinesiske virksomheder og banker, for at omgå internationale sanktioner og for at styrke sin militære magt samt skrantende økonomi.

Det bilaterale forhold mellem Kina og Nordkorea synes at være blevet mere komplekst de seneste måneder, alt i mens Nordkorea har nærmet sig sin anden store allierede, Rusland.

Kim Jong-un har før tilkendegivet sin støtte til præsident Vladimir Putins igangværende invasion af Ukraine.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT