Svenske kriminelle fragter og sprænger flere håndgranater

22. OKT 2024 • 09:26UDLAND

Antallet af sprængte håndgranater i Sverige i 2024 er allerede fordoblet sammenlignet med 2023, skriver SVT.

Det er i 2024 blevet mere almindeligt, at svenske kriminelle bruger håndgranater.

Det skriver det svenske medie SVT.

Allerede i begyndelsen af oktober var antallet af eksplosioner med håndgranater i kriminel sammenhæng mere end fordoblet i 2024 i forhold til sidste år.

22 håndgranater er blevet sprængt i år sammenlignet med 9 sidste år, viser tal, som SVT har indsamlet.

Toldvæsenet har ved Sveriges grænser beslaglagt 30 håndgranater i år sammenlignet med 0 sidste år, oplyser Stefan Granath, der er vicekontrolchef i det svenske toldvæsen.

- Tidligere har håndgranater været et komplet ikkeeksisterende smuglerprodukt set med vores øjne, siger han.

Årsagen til stigningen menes at være, at det er blevet sværere for bander at bruge stjålne sprængstoffer til at udføre bombeangreb, oplyser Malin Nygren, der er leder af det nationale bombedatacenter i Sverige, til SVT.

Håndgranater er desuden nemmere at fragte, siger Malin Nygren.

- En håndgranat er allerede færdig i sin konstruktion. Den behøver ikke at blive fremstillet, da den kommer i færdig form, siger han.

Danmark har indført skærpet grænsekontrol mod Sverige, efter at antallet af unge svenskere i stigende grad lader sig hyre til at udføre grove forbrydelser i Danmark.

Den første dom endte i september med fem års fængsel til en 19-årig, der sprængte en håndgranat ved en smykkeforretning.

Den 13. august blev en 25-årig svensk mand anholdt i Tingbjerg. Han var i besiddelse af to håndgranater.

Tallene fra Sverige viser, at politiet har beslaglagt 28 ikkeeksploderede håndgranater i 2024 sammenlignet med 20 i 2023.

Ifølge SVT's kriminalreporter, Aida Arslanovic, kommer de svenske kriminelle i besiddelse af håndgranaterne fra lande på Balkanhalvøen, hvor mange bomber og våben er blevet efterladt efter krigene i Eksjugoslavien og Bosnien i starten af 90'erne.

De er nu havnet på det sorte marked - og i Sverige.

Og det er blevet sværere at komme i besiddelse af sprængstoffer, som man kan bygge bomber af, siger hun.

- En stor del af sprængstofferne kommer fra byggepladser, hvor der foretages sprængninger. Der er flere kontroller på byggepladser nu, og lovgivningen er blevet strengere, siger Aida Arslanovic.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT