PORTRÆT: Magtfuld Hizbollah-leder meldes dræbt

28. SEP 2024 • 10:28UDLAND

Israel har angiveligt dræbt Hizbollah-leder Hassan Nasrallah. Men han er ikke en nem mand at ramme.

Hizbollahs øverste leder, Hassan Nasrallah, er på samme tid en af Libanons mest magtfulde og en af de personer, der er omgærdet af mest mystik.

Han er manden, der alene kan bestemme mellem at føre krig eller at søge forsoning, og så ses han kun yderst sjældent i offentligheden.

Nasrallah lever nemlig i konstant frygt for et attentat fra ærkerivalen Israel, som han i årevis har stået i spidsen for at bekrige.

Fredag sendte Israel en ny række luftangreb mod Beirut, og ifølge israelske medier var den magtfulde Hizbollah-leder blandt målene.

Nu siger talsperson for det israelske forsvar Avichay Adraee, at Nasrallah er blevet dræbt. Det er ikke blevet bekræftet af Hizbollah. Tidligere meddelte anonyme kilder, at han fortsat er i live.

64-årige Nasrallah har kultstatus blandt sine shiamuslimske tilhængere og også stor indflydelse på Libanons samfundsinstitutioner. Og så råder han hos Hizbollah over et våbenarsenal, der langt overgår den nationale hærs.

Nasrallah har været Hizbollahs øverste leder siden 1992, hvor han var blot 32 år. Han overtog fra Abbas al-Musawi, der blev dræbt af Israel.

I sommeren 2006 stod han i spidsen for en blodig krig mod Israel, og siden dengang er han kun få gange blevet set i offentligheden.

I et sjældent interview i 2014 sagde han, at han ofte sover forskellige steder. Han afviste dog meldinger om, at han bor i en bunker.

Han sagde også, at han stadig har føling med det libanesiske folk.

- Hele idéen med sikkerhedstiltag er, at man holder det hemmeligt, hvor man opholder sig. Men det stopper mig ikke fra at tage rundt og se, hvad der foregår, sagde han til den Hizbollah-støttede avis Al-Akhbar.

Nasrallah optræder stadig i ny og næ side om side med ledere fra andre militære grupper, der - ligesom Hizbollah - er støttet af Iran.

Han betragtes generelt som en dygtig taler, der både kan tale sine militære støtter op til krig, men også bruge humor til at nedgøre sine modstandere.

Mens Nasrallah er voldsomt populær blandt sine støtter, så er han også lagt for had i andre dele af Libanon - blandt andet de mindre religiøse.

Hassan Nasrallah blev født i en fattig forstad til Beirut den 31. august 1960.

Han er i dag gift og har fire børn, der stadig er i live. Hans ældste søn blev i 1997 dræbt som 18-årig i kampe med israelske styrker.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT