Forældreløse børn vender hjem til Ukraine efter deportationer

28. SEP 2024 • 01:44UDLAND

Ni ukrainske børn er fredag vendt hjem til Ukraine, efter at russiske myndigheder bragte dem til Rusland.

Ni ukrainske børn kunne fredag igen sætte fødderne på ukrainsk jord, efter at de var blevet bragt til Rusland i kølvandet på den russiske invasion af Ukraine i februar 2022.

Det oplyser Dmytro Lubinets, som er det ukrainske parlaments ombudsmand for menneskerettigheder, på beskedtjenesten Telegram.

Lubinets skriver, at der er tale om børn i alderen 13 til 17 år. En 20-årig mand har også kunnet vende hjem til Ukraine som led i operationen, lyder det.

Flere af børnene lider af handicap. Flere af dem blev fundet af russiske myndigheder på et børnehjem i Kherson-regionen i det sydlige Ukraine.

Herfra blev de bragt til et russiskkontrolleret område i Ukraine, inden de blev deporteret til Rusland, skriver Lubinets.

Adskillige af børnene har mistet en eller begge deres forældre under krigen og måtte i stedet overlades til deres bedsteforældre.

- Vi står altid klar til i større omfang at bringe børn hjem, men russerne gør alt, hvad de kan, for at trække processen i langdrag, skriver Lubinets.

Børnene har kunnet vende hjem, efter at en aftale blev indgået mellem Rusland og Ukraine med Qatar som mægler.

Ifølge Lubinets har han givet Qatar en liste med navnene på 751 børn, for hvem papirarbejdet er ordnet, så de kan vende hjem til Ukraine. Det står ikke helt klart, om Rusland har givet tilsagn til, at børnene på listen kan vende hjem.

De ukrainske myndigheder siger, at omkring 20.000 børn på ulovlig vis er blevet bragt til Rusland, siden Ukraine blev invaderet. Få hundrede har kunnet vende hjem igen.

Den Internationale Straffedomstol (ICC) har udstedt en arrestordre på Ruslands præsident, Vladimir Putin, for deportationerne.

Arrestordren gælder også Marija Lvova-Belova, som er den russiske regerings børnekommissær.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT