Hævn og drab præger område i Sudan efter officers desertering

22. OKT 2024 • 20:54UDLAND

Paramilitære styrker strømmer til østlige dele af delstaten Gezira, hvor der er plyndringer og drab.

Landsbyer i de østlige dele af delstaten Gezira i Sudan er blevet angrebet af den paramilitære gruppe Rapid Support Forces (RSF), og mindst 25 mennesker er blevet dræbt.

Det oplyser aktivister tirsdag, efter at en højtstående RSF-officer, som er fra området, søndag deserterede.

Da RSF i december tog kontrol over delstaten, og andre RSF-delinger plyndrede landbrugsdelstaten, holdt officeren dem fra at trænge ind i østlige dele af Gezira og sparede dermed civile for den værste vold.

Men efter at han deserterede, er RSF-styrker strømmet til, oplyser aktivister, der beskriver situationen som præget af hævn, plyndringer og drab.

- Nu har de deres chance for at gøre, hvad de vil, siger en aktivist, som ønsker at forblive anonym for at beskytte sin familie.

Den prodemokratiske gruppe Rufaa Resistance Committee siger tirsdag, at mindst 25 er blevet dræbt i Rufaa, som er den største by i området, samt syv andre byer og landsbyer.

De fleste borgere i Rufaa er blevet fordrevet, og deres hjem er blevet plyndret. Der er også meldinger om voldtægter, siger gruppen.

Et øjenvidne fra byen Hilalia siger, at han har set RSF-soldater plyndre et marked samt flere klinikker.

Men et svigt i netværket betyder, at få detaljer er tilgængelige fra området.

Gezira er tidligere blevet beskrevet som Sudans brødkurv på grund af en stor landbrugsproduktion.

RSF har kæmpet mod Sudans hær siden april sidste år.

Begge parter beskyldes for krigsforbrydelser. Det gælder blandt andet angreb mod civile, bombardementer af boligområder og blokader samt plyndring af nødhjælp.

Konflikten har forårsaget en enorm humanitær krise, fordrevet over 11 millioner mennesker og drevet store dele af landet ud i akut hungersnød.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT