Dansk forfatter modtager pris af Nordisk Råd for populær børnebog

22. OKT 2024 • 23:14UDLAND

Jakob Martin Strid modtager børnelitteraturpris for "Den fantastiske bus", som blev udgivet i 2023.

Den danske forfatter og tegner Jakob Martin Strid modtager Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris for billedbogen "Den fantastiske bus".

Prisen er blevet uddelt som den første af Nordisk Råds fem priser tirsdag aften i Islands hovedstad, Reykjavik.

"Den fantastiske bus" handler om Taku, en lille grå drengebjørn, som sammen med de andre fra havnen i byen Anhstarr City forsøger at redde Timo, som er blevet syg af forureningen i byen.

I håbet om at safranliljen kan helbrede Timo, beslutter dyrene at bygge en gigantisk bus og køre til sagnlandet Balanka, hvor safranliljerne vokser i hobetal.

I motivationen for valget af Strid skriver priskomitéen:

- Strid har en evne til at skabe stemninger i sine billeder, så man mærker varmen fra fællesskabet inde i bussen såvel som kulden fra samfundet og støvregnen udenfor.

Jakob Martin Strid var 15 år om at skrive "Den fantastiske bus". Og da den blev udgivet 1. november 2023, blev den revet ned af hylderne hos danske boghandlere.

Hos online boghandlen Saxo endte bogen som den bedst sælgende i 2023. Det er ifølge Saxo første gang siden 2005, at det er sket for en børnebog. Dengang var det "Harry Potter og halvblodsprinsen", der blev solgt mest.

Jakob Martin Strid var også nomineret til børne- og ungdomslitteraturprisen i 2018 for "Da Mumbo Jumbo blev kæmpestor".

Han har også skrevet bøger som "Mustafas Kiosk" og "Den utrolige historie om den kæmpestore pære".

Foruden børne- og ungdomslitteraturprisen uddeler Nordisk Råd yderligere fire priser tirsdag aften. Med hver pris følger 300.000 kroner samt en prisstatuette.

Nordisk Råds miljøpris går til den islandske arkitekt Arnhildur Pálmadóttir for hendes tværfaglige interesse og fokus på genbrug af byggematerialer.

Arnhildur Pálmadóttir står i spidsen for den danske arkitektvirksomhed Lendager, som fokuserer på bæredygtighed og cirkulær økonomi inden for byggeri.

De tredje pris - musikprisen - går til den danske komponist Rune Glerup for violinkoncerten "Om Lys og Lethed". Koncerten er skrevet til den tyske violinist Isabelle Faust og DR Symfoniorkestret.

Det er den danske skuespiller og manuskriptforfatter Anna Neye, der annoncerer dette års vinder af filmprisen. Anna Neye har skrevet "Viften", der fik filmprisen i 2023.

Årets filmpris går til den norske film "Sex", som er skabt af instruktør og manuskriptforfatter Dag Johan Haugerud.

Filmen følger to heteroseksuelt gifte mænd, hvis opfattelser af seksualitet, køn og identitet udfordres af uventede tildragelser.

Den ældste og mest kendte af priserne - Nordisk Råds litteraturpris - går i år til den norske forfatter Niels Fredrik Dahl for romanen "Fars rygg".

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT