FN-Mission vil se indgreb mod krigsforbrydelser i Sudan

6. SEP 2024 • 11:56UDLAND

Blandt de mulige krigsforbrydelser er sexslaveri og rekruttering af børnesoldater.

Begge sider i Sudans borgerkrig har begået krænkelser, som kan være krigsforbrydelser, og det er nødvendigt, at det internationale samfund sender en fredsbevarende styrke til landet for at beskytte civilbefolkningen, konkluderer en FN-mission fredag.

I borgerkrigen mellem den paramilitære gruppe Rapid Support Forces (RSF) og Sudans militær har begge sider ifølge den nye rapport angrebet civile, anvendt tortur og foretaget tilfældige anholdelser.

- Alvoren ved disse nye oplysninger understreger, hvor påtrængende det er, at der øjeblikkeligt sættes ind for at beskytte civile, siger lederen af FN's undersøgelsesmission, Mohamed Chande Othman, som henviser til 182 interviews med overlevende.

Han opfordrer til, at der øjeblikkeligt sættes en uafhængig fredsstyrke ind i Sudan.

Missionen opfordrer også til en udvidelse af en våbenembargo, som i dag kun omfatter den vestlige Darfur-region. I dag er borgerkrigen blevet spredt til 14 af landets 18 delstater, efter at den brød ud i hovedstaden Khartoum i april sidste år.

Blandt de mulige krigsforbrydelser er sexslaveri og rekruttering af børnesoldater.

Civile i Sudan trues af krydsild og tiltagende fare for hungersnød, og sygdomsepidemier efter 17 måneders krig, som har gjort millioner til interne flygtninge.

Konflikten mellem RSF og Sudans militær bunder i en strid mellem hærchefen Abdel Fattah al-Burhan og hans tidligere næstkommanderende Hamdan 'Hemedti' Dagalo.

FN's Sikkerhedsråd og flere parter har gentagne gange advaret om, at borgerkrigen har udløst en humanitær krise, og at flere end 26 millioner står uden nok mad.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

15. SEP 2024 • 22:32UDLAND
Skud affyret ved golfklub nær Trump

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT