Fransk EU-kommissær beskylder von der Leyen for at få ham fyret

16. SEP 2024 • 12:22UDLAND

I Bruxelles var forventningen - Thierry Breton som fransk EU-kommissær. Nu kommer Macron med nyt bud.

Deadline for navne på nye EU-kommissærer er egentlig for længst overskredet. Men nu foreslår den franske præsident, Emmanuel Macron, alligevel en ny kandidat til EU-Kommissionen.

Det sker, dagen før Ursula von der Leyen efter forventningen skal løfte sløret for sammensætningen af den næste EU-Kommission

Det har ellers hele tiden været forventningen, at Frankrig ville fortsætte med Thierry Breton.

Nu foreslår Macron dog europaminister Stéphane Séjourné. Det sker i forsøget på at få en central portefølje omkring industriel uafhængighed, teknologi og konkurrenceevne, hedder det i en pressemeddelelse fra Élysée-palæet.

I pressemeddelelsen takker Macron samtidig Thierry Breton for at være en "bemærkelsesværdig" kommissær.

Det er en offentlig hemmelighed i Bruxelles, at der ikke er meget kærlighed mellem den mandlige, franske EU-kommissær, Thierry Breton, og Ursula von der Leyen.

Det billede bliver kun bestyrket mandag. Her beskylder Thierry Breton på det sociale medie X Ursula von der Leyen for at gå bag om ryggen på ham. Det skulle ifølge Breton være sket i forsøget at overbevise Macron om at droppe hans kandidatur.

- For et par dage siden, i den allersidste del af forhandlingerne om sammensætningen af det fremtidige kollegium, bad du Frankrig om at trække mit navn tilbage - af personlige årsager, som du ikke i noget tilfælde har diskuteret direkte med mig, skriver Breton i et brev til von der Leyen, som han har lagt ud på X.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT