Schaldemose ser tegn på at von der Leyen truer sig til kvindelige kandidater

16. SEP 2024 • 12:04UDLAND

Von der Leyen bruger "bissetricks" for at få flere kvinder i en ny EU-Kommission, mener Christel Schaldemose.

Ursula von der Leyen har skabt "kaos" omkring dannelsen af den nye EU-Kommission.

Det mener Socialdemokratiets medlem af EU-Parlamentet, Christel Schaldemose. På det sociale medie X, skriver hun:

- Kaos omkring den nye EU-Kommission. Von der Leyen bruger vist nok "bissetricks" til at sikre sig flere kvindelige udnævnelser, skriver Christel Schaldemose.

Det var oprindeligt forventningen, at EU-Kommissionens formand i sidste uge ville løftet sløret for sammensætningen af sin anden EU-Kommission.

Her mangler blandt andre den danske kandidat til en kommissærpost, Dan Jørgensen (S), at få svar på, hvilken portefølje han er udset til at varetage.

Det lykkedes dog ikke von der Leyen at nå i mål i sidste uge. Nu er forventningen, at offentliggørelsen i stedet kommer tirsdag i forbindelse med EU-Parlamentets samling i Strasbourg.

Forløbet har blandt andet været præget af, at Ursula von der Leyen efter eget udsagn har lagt pres på EU-landene for at sende flere kvindelige kandidater. Den tyske toppolitikers mål har været at sikre kønsbalance i den nye EU-Kommission.

Ifølge Christel Schaldemose er der dog tegn på, at det pres har været væsentligt mere omfattende, end det brev som von der Leyen har sendt til EU-landene med opfordring om både at stille med en mandlig og en kvindelig kandidat.

- Først sagde hun, at alle siddende (kommissærer, red.) kunne fortsætte, hvis deres land ville. Men så presser hun alligevel Frankrig, selv om Breton er genganger, skriver Christel Schaldemose.

Det er en offentlig hemmelighed i Bruxelles, at der ikke er meget kærlighed mellem den mandlige, franske EU-kommissær Thierry Breton og Ursula von der Leyen.

Det er dog ikke kun Frankrig, som ifølge Schaldemose er blevet lagt under pres for at stille med en kvinde:

- Malta, Rumænien og andre har også fået presset at føle. Pres på økonomi, trusler om traktatkrænkelsessager lyder rygterne på. Vanvittigt, hvis det rigtigt. Kønsbalance ER vigtig, men det skal gå ordentligt for sig, skriver Christel Schaldemose.

Ursula von der Leyen fastslog i sidste uge, at selv om hun kæmper for kønsbalance, så er kvalifikationer altid det vigtigste kriterie ved udpegningen af nye EU-kommissærer.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT