Ukrainsk spionchef advarer om nordkoreansk våbenhjælp til Rusland

15. SEP 2024 • 00:06UDLAND

Nordkorea hjælper Rusland med våben, siger ukrainsk spionchef. Han øjner dog også udfordringer for russerne.

Det har ført til store bekymringer i Ukraine, at Nordkorea tilsyneladende forsyner Rusland med ammunition til brug i krigen mod ukrainerne.

Det siger Ukraines spionchef, Kyrolo Budanov. Han står i spidsen for Ukraines militære efterretningstjeneste, GUR.

- Nordkoreanerne leverer store mængder af artilleriammunition, hvilket er afgørende for Rusland, siger han med henvisning til, at der ofte kommer særligt intense kampe, når russerne har fået nye forsyninger.

USA og andre lande siger, at Nordkoreas leder, Kim Jong-un, hjælper Rusland i krigen ved at forsyne den russiske hær med missiler og ammunition til gengæld for økonomisk støtte og anden militær hjælp fra Rusland.

Det er dog ikke kun Nordkoreas hjælp, der bekymrer.

Den ukrainske spionchef fremhæver også, at Rusland er begyndt at styrke landets egen produktion af fjernstyrede missiler.

Missilerne udgør "et kæmpe problem for folk ved frontlinjen", siger Budanov ved en konference i den ukrainske hovedstad, Kyiv.

De ukrainske styrker er i forvejen udfordrede efter mere end to et halvt års krig. De kæmper i øjeblikket for at holde russerne fra en række strategiske nøglebyer i det østlige Ukraine, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Derudover er ukrainske soldater også gået ind i den russiske region Kursk.

Rusland har i løbet af 2024 blandt andet ramt vigtig infrastruktur i Ukraine med luftangreb. Det har beskadiget store dele af det ukrainske elnet.

Derfor har præsident Volodymyr Zelenskyj endnu en gang anmodet om hjælp fra Ukraines allierede til at forsvare luftrummet.

Ud over at lufte sine bekymringer har spionchef Kyrolo Budanov også kigget på Ruslands interne planlægning. Ifølge ham viser de, at landet vil stå med rekrutteringsudfordringer til næste sommer.

- I sommeren 2025 vil russerne stå i et dilemma. Enten skal de iværksætte en fuld mobilisering, eller også skal de skrue ned for intensiteten i fjendtlighederne, hvilke kan give dem udfordringer, siger Budanov.

Russiske styrker indledte invasionen i Ukraine 24. februar 2022.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT